Skladano uređen interijer

Lijepo obnovljena stara dama

Jednostavna i šarmantna kamena kuća

Ova stara kamena kuća koju su renovirali Dom Arquitectura nalazi se u blizini rijeke u naselju Noutigos u provinciji Coruña u Španjolskoj. Cilj obnove koja je završena 2013. godine bio je zadržati kamenu fasadu, zamijeniti izvorne stare prozore i dodati dva manja strateška otvora na južnoj strani zida koji će pružati pogled na okolicu i unijeti više danjeg svjetla u cijeli prostor.

Novi otvori izrađeni su od željeznog okvira i fiksnog stakla u kontrastu s postojećim škurama koje su izrađene od kestena. Dio južne fasade je od vrlo sitnog kamenja, vlasnici su ga morali često popravljati zbog vlage pa su ga arhitekti zamijenili žbukom. Uspjeli su zadržati veliko kamenje oko prozora te na gotovo čitavom prvom i drugom katu. U ulazni mali vrt postavljene su velike stare kamene ploče, drvena klupa, zasađen je bršljan i lavanda koji daju jednostavnu, ali srdačnu dobrodošlicu. Obnovljeni kamen dio je unutarnjih gotovih zidova u prizemlju te u kombinaciji sa žbukom oker boje stvara dinamičnu igru unutarnjih zidova. Rezultat je uravnotežen interijer koji završava na mjestima gdje se spajaju mort oker boje i boja kamenja. U prizemlju se nalazi otvoreni prostor s kontinuiranim podom u kojem se nalaze blagovaonica, kuhinja i dnevni boravak. Na prvom katu su tri spavaće sobe i dvije kupaonice. Ploče su izrađene od gline sa sivom glazurom. Drugi kat se izvorno koristio za sušenje rublja, sada je postao potpuno otvoren prostor poplavljen prirodnim svjetlom koji dolazi kroz velike krovne prozore, s malom terasom s prekrasnim pogledom na Finisterre i Carnota zaljev. Poštivanje prirodnog materijala, kamena, obnova postojećih elemenata u kombinaciji s novom otvorenom raspodjelom prostora, rasvjetom i namještajem dobivena je nova šarmantna kuća koja se nama jako sviđa. A vama?

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.


Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:22