Za svaku pohvalu

Lijepo uređenje ordinacije obiteljske medicine doktorice Gordane Arambašić u Koprivnici

 Neja MarkičevićCROPIX
Detalji koji se posebno uočavaju u ordinaciji su svakako umjetnički radovi u ordinaciji, grafike inspirirane medicinom

Ordinacija obiteljske medicine doktorice Gordane Arambašić nalazi se u Koprivnici, u centru grada na adresi Florijanski trg 7. Ukupne je površine 70,38 m2. Ordinacija se nalazi u sasvim novoj poslovno stambenoj zgradi u centru grada, prostor je nov i osmišljen od početka za potrebe ordinacije obiteljske medicine. Našu pažnju ovo mjesto privuklo je lijepim uređenjem i ambijentom.

image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX

-Obzirom na interijer, trebalo je poštovati određena pravila Ministarstva zdravstva o veličini prostora ordinacije, visini stropova, instalacijma,opremi. Sve to je trebalo uklopiti u prostor ordinacije. Za to je uvelike zaslužan arhitekt Davor Rogoz i njegov arhitektonski studio iz Zagreba koji je osmislio prostor kako bi odgovarao potrebama ordinacije. Moja želja kao vlasnice i liječnice je bio prostor koji je čist, moderan, jasnih boja i kontura, u kojem će se pacijenti osjećati ugodno - govori doktorica Gordana Arambašić.

image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX

Ordinacija se sastoji od sljedećih prostorija: ulaznog prostora, čekaonice, toaleta za pacijente, osoblje,ambulante za rad medicinske sestre,ordinacija liječnika za preged pacijenata, privatnog prostora za odmor te privatnog kupaonice liječnika. U čekaonici se nalazi pult za kojim medicinska sestra dočekuje pacijenta i to je ujedno njezin radni dio, sa telefonom. U čekaonici se, uz stolice za potrebe pacijenata, vješalice, nalazi u ulaz u toalet za pacijente i osoblje, te TV prijemnik. U ambulanti za rad medicinske sestre nalazi se prostor za vađenje krvi, prevoje, inhalacije, spirometriju,krevet za pacijente, te ostale poslove koje izvodi i medicinska sestra i liječnik. U ordinaciji liječnika vrše se pregledi pacijenata uz mogućnosti izvođenja EKG uz krevet pacijenta te ostalih postupaka po potrebi. Uz sve to, naravno, postoje kompjuterski programi kojima se služimo u svom radu, sa pacijentima komuniciramo telefonom, emailom te govornim automatom za naručivanje lijekova.

image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX

-Željeni stil interijera je bio moderan prostor, jasnih boja i jednostavnih kontura. U interijeru prevladavaju bijela crna i crvena boja. Od materijala tu su drvo i plastika. Namještaj je rađen po mjeri od strane Stolarije Horvat iz Koprivnice, bijele je boje, drvo. Stolice u čekaonici su dizajnerske, Panton stolice tvrtke Vitra koje dobavlja tvrtka Tehno Klara iz Zagreba. Radna stolica liječnika je dizajnerska stolica ID Trim, također tvrtke Vitra, radna stolica medicinske sestre nabavljena je u Ikei. Dizajnerski je također sat u ordinaciji liječnika tvrtke Rexite iz Italije, te sat u čekaonici iz Modus design shopa. Neke stvari (stepenice u ambulanti medicinske sestre i liječnika, vješalice) nabavljene su u Ikei - otkriva doktorica.

image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX

Detalji koji se posebno uočavaju u ordinaciji su svakako umjetnički radovi u ordinaciji, grafike inspirirane medicinom. Autor je prof.likovne kulture Mario Dimić koji je grafike radio u dogovoru sa mnom kao liječnicom i vlasnicom ordinacij. Grafike u čekaonici prikazuju Hipokrata i Hipokratovu zakletvu, Eskulapa kao boga medicine, u ambulanti medicinske sestre grafika je inspirirana Atenom, Zeusom i Akropolom. U ordinaciji liječnika nalazi se grafika Nikole Tesle kao inspiracija i motiv, te grafika Mirakul- koja je inspirirana Gibbonijevom pjesmom i ima za doktoricu Arambašić osobno veliko značenje.

image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX

-Najizazovnije u cijelom projektu je bio uskladiti moje želje kao liječnice (obzirom na osobne afinitete kao osobe) sa uvjetima Ministarstva te sa željama i očekivanjima pacijenata. Obzirom na reakcije pacijenata, kolega, stručnih suradnika u tome se i više nego uspjelo- najčešće su pohvale da takav prostor do sada nije viđen, da je autentičan, funkcionalan i poseban. Najčešća anegdota vezana uz ordinaciju je vezana uz moju radnu stolicu. Naime, radna stolica liječnika je prekrasna radna stolica ID Trim tvrtke Vitra, crvene boje, koja je veoma uočljiva u prostoru ordinacije te se često događa da pacijenta, koji dolazi prvi puta u ordinaciju, sjeda upravo na radnu stolicu liječnika umjesto na stolicu koja je predviđena za pacijente i pratnju pacijenata. Ja se znam šaliti da je toliko prekrasna da bi ju svatko baš volio za sebe - pojašnjava i dodaje kako je njezina ordinacija posebna i po tome jer je to prva ordinacija za koju je prostor kupljen i osmišljen van nečijeg privatnog prostora i van Domova zdravlja. Većina ordinacija u Županiji nalaze se ili u sklopu Domova zdravlja kao zakupci prostora, ili u privatnim kućama kolega liječnika.

image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX
image
Neja MarkičevićCROPIX

-Ova ordinacija je prva po tome što je prostor kupljen isključivo za potrebe ordinacije obiteljske medicine, što je za to i uređen, što se ne nalazi u privatnom prostoru niti u Domu zdravlja nego u poslovno-stambenom kompleksu u centru grada. Posebna je također po vizualnom konceptu prostora,umjetničkim grafikama u prostoru,dizajnerskim komadima te funkcionalnom namještaju rađenom po mjeri. Najvažnije naravno da se i pacijenti i medicinski tim u prostoru osjećaju ugodno i primjereno važnoj djelatnosti koja se obavlja u ovom prostoru - zaključuje doktorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:27