Vrijeme čarolije

Ljepota je u različitosti, uspomenama i pričama u domu obitelji Tee Gligić u blagdansko vrijeme

Mačak Mirko još se jednom pokazao kao strpljiv i dobar model

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Ljepota blagdana za Teu Gligić ne krije se u jednostavnosti. Ona voli spajati različitosti i to joj odlično polazi za rukom

U domu obitelji Tee Gligić u blagdansko vrijeme oduvijek je bila, smije se, ludnica. Još dok je bila mala, jela se kitila na Badnjak kod mame, pripremala se francuska salata i družilo se za stolom. Tea se sjeća kako su bili toliko nestrpljivi da su si međusobno davali darove već u ponoć i onda tek išli spavati. Sad kad je sa suprugom Martinom zasnovala vlastitu obitelj, stvara neke nove uspomene i tradicije s djecom Adamom, Viktorom i Nolom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ove je godine, više nego prethodnih, uključila djecu u razne aktivnosti. Zajedno su sušili naranče i limune, bojali orahe, lijepili salvete na drvene oblutke...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Sad jedva čekam okititi drvce što ranije i uživati u ukrasima, lampicama... Naša djeca otvaraju darove na božićno jutro, zatim idemo kod mojih roditelja na doručak, pa nakon toga kod Martinovih na ručak. Ništa od umjerenosti u jelu i piću taj dan - smije se Tea koja je velika kreativka te zaljubljenica u uređenje interijera i “uradi sam” projekte.

Često kaže kako je upravo uređenje obiteljskog stana površine 99 kvadrata, koji se nalazi u sklopu obiteljske kuće u Zagrebu, njezin najveći projekt, a realizira ga zajedno sa suprugom. Primjerice, Martin je izradio divni betonski blagovaonski stol koji je postao srce doma. Stoga nas nije iznenadilo što je i najviše božićnih dekoracija upravo u blagovaonici koja je spojena s dnevnim boravkom i kuhinjom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Obožavam dekorirati za Božić više nego za ostale prigode. Ovo je za mene pravo vrijeme čarolije, blještavila i ponekog “uradi sam” projektića. Pokušavam se ispucati u ovo vrijeme jer, primjerice, za Uskrs obojamo jaja i stavim u vazu prigodno cvijeće - kaže Tea.

Dodaje kako je ove godine, više nego prethodnih, uključila djecu. Svaki dan su isplanirali jednu “uradi sam” aktivnost za Božić. Zajedno su sušili naranče i limune, bojali orahe, lijepili salvete na drvene oblutke, bojali božićne motive pa ih plastificirali... S obzirom na to da je njezina svekrva stručnjak za kolače, Tea s djecom napravi kuglof ili medenjake, tek toliko da se zabave.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Mačak Mirko još se jednom pokazao kao strpljiv i dobar model

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za ukrašavanje interijera tradicionalno koristi crvenu i zlatnu boju, a od dekoracija ovdje se mogu pronaći naslijeđeni komadi, izrađeni, dobiveni od prijateljica, novi... Tea tematski ne mijenja dekoracije iz godine u godinu, za sebe kaže da je više sakupljač, “hrčak” koji se veseli polako nadopunjavati postojeću kolekciju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Htjela bih biti skromna pa reći da je ljepota u jednostavnosti. Ali, za mene nije. Za mene je ljepota u različitosti, rasparenim tanjurima: neki su s buvljaka, neki naslijeđeni, a neki dragi poklon od ljudi s kojima me spojio Instagram. Kristalne čaše je baka dobila kao svadbeni dar, tu su i heklani miljei moje pokojne prabake, svijećnjaci... Sve to je dio moje božićne priče koja je sve, samo ne skromna. Bogata je uspomenama i pričama - objašnjava Tea.

Naravno, nezaobilazno je i božićno drvce koje zaigrana djeca do Sveta tri kralja raskite i okite barem deset puta. I svaki put je, kaže, savršeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:04