U GOSTIMA

Ljetni gušti s pogledom na rijeku Omblu: od oronulog prostora napravila je apartman posvećen uzgoju artičoke

 House of Artichoke
Vlasnica Marija Knežević Gusić uređenjem je htjela povezati more, prirodu i povijest Dubrovnika i Rijeke dubrovačke

Artičoke se u Rijeci dubrovačkoj uzgajaju već stoljećima. Uzgajala ih je i obitelj Marije Knežević Gusić u mjestu Rožat, a jednoga dana i njoj je želja nastaviti s tom tradicijom.

Marija sada živi u Sinju, gdje je vlasnica "full service" agencije za odnose s javnošću, marketing, digitalni marketing, event management, grafički i web dizajn te politički marketing, a ujedno je i vlasnica te urednica portala Sinj News - prvog istraživačkog, informativnog i lifestyle portala grada Sinja i Cetinske krajine. Iako se zbog trenutačnih poslovnih i obiteljskih obveza još nije upustila u uzgoj artičoke, toj je biljci odlučila posvetiti uređenje apartmana površine 40 kvadrata upravo u Rožatu.

image
House of Artichoke

U dnevnom boravku mogu se uočiti uokvirene fotografije starog Dubrovnika, knjige o povijesti Dubrovnika i Rijeke dubrovačke, ilustracija Konavoske nošnje na moderan način...

image
House of Artichoke
image
House of Artichoke

- Prije nego sam se odlučila na veliki korak renovacije apartmana osmislila sam naziv i sama napravila logotip, jer sam htjela da bude nešto posebno i jedinstveno na ovom području, a istodobno sam htjela odati priznanje ovoj biljci koja je prehranila generacije moje obitelji. Apartman sam nazvala "House of Artichoke" - kaže Marija.

Ovo joj nije prvi "izlet" u turizam. Marija je, kako kaže, odrasla u turizmu i s turizmom. Od svoje desete godina s obitelji se bavila iznajmljivanjem smještaja.

- U zimu 2021. godine s pokojnim ocem sam se dogovorila za renovaciju postojećeg apartmana u obiteljskom vlasništvu, koliko sam financijski mogla. Naravno, i otac je, koliko je mogao, financijski pomogao. Dizajn apartmana je bio u mojoj glavi, htjela sam povezati more, prirodu i povijest Dubrovnika i Rijeke dubrovačke u svim prostorijama. Vodilja mi je bila kako od starog i oronulog prostora dobiti udoban i jedinstven apartman - kaže Marija.

Sav namještaj je, opisuje, bio star i truo, zidovi puni gljivica i vlage, čak se i dio stropa u kuhinji odlomio.

- Sve smo morali nanovo ožbukati i pobojati. Budući da sam bila ograničena budžetom, ostavili smo balkonske prozore kakvi su bili, kao i ulazna vrata, parkete u sobi i dnevnom boravku. Zidne i podne pločice u kupaonici, kuhinji i hodniku smo bojali bojom za pločice. Suprugu sam prepustila fizičke stvari - prepričava.

image
House of Artichoke

Kuhinja naginje industrijskom stilu uz retro dodatke: crvenog hladnjaka, samostojeće pećnice i štednjaka sa staklokeramičkom pločom

image
House of Artichoke
image
House of Artichoke

U svakoj prostoriji prevladava drugačija priča. U spavaću sobu je, odabirom maslinastozelenog kreveta s drvenim elementima, kupljenim u salonu Prima namještaj, željela unijeti djelić prirode svojeg kraja jer je Rijeka dubrovačka zaštićeni krajobraz, a taj je element povezala s vijencem koji je napravila Gorana Čarić iz sinjskoj ateljea Cvit te ručno rađenom lampom domaćeg brenda ViuViu. Kako bi se unijela i doza elegancije, po mjeri su izrađeni zastori u boji tamnog zlata. Iz spavaće sobe i dnevnog boravka pristupa se malom balkonu koji je opremljen s balkonskim stolom i dvije stolice za ugodne jutarnje kave ili večernju čašu vina uz prelijepi pogled na rijeku Omblu i jahte u ACI marini Dubrovnik.

Dnevni boravak je pak zamišljen da bude prostor u kojem se gosti mogu udobno "zavaliti" na kauč i gledati televiziju ili jednostavno se družiti.

- Prva ideja mi je bila da kauč mora biti u plavoj boji kako bi povezala more i apartman, ali nisam uspjela na hrvatskom tržištu pronaći boju koju sam željela. Na kraju sam se odlučila za tirkiznu uz crne detalje i zastore srebrne boje od stropa do poda. Mnogi gosti kažu da je boravak elegantan i šik uređen, ali moja ideja je bila detaljima postići eleganciju, ali ne onu sumornu i ukočenu već razigranu. Na zidu dnevnog boravka iznad kauča stavila sam u crne okvire fotografije starog Dubrovnika i njezinih stanovnika, htjela sam da se gosti kroz fotografije upoznaju s Dubrovnikom kakav je nekada bio, kroz ljude koji se smiješe i druže na ulicama Straduna, do poznatog dubrovačkog tramvaja - kaže.

image
House of Artichoke

Odabirom maslinastozelenog kreveta s drvenim elementima željela je unijeti djelić prirode svojeg kraja jer je Rijeka dubrovačka zaštićeni krajobraz

image
House of Artichoke
image
House of Artichoke

Napravila je i "malu biblioteku" s knjigama o povijesti Dubrovnika i Rijeke dubrovačke, dok se na TV ormaru nalazi otvorena knjiga s fotografijama obnove Dubrovnika nakon ratnih stradanja, ne bi li gosti vidjeti kako su iz tih tatinih ruševina izašle prekrasne građevine. Uz tu knjigu nalazi se i ilustracija dubrovačke tradicijske nošnje, odnosno Konavoske nošnje na moderan način, gdje djevojka u narodnoj nošnji puše balon od žvakaće gume.

Antička posuda s hrvatskim čokoladicama predstavlja spoj grčke i rimske povijesti Dubrovnika, a blagovaonski stol mediteransku tradiciju u kamenu sa suvremenim oblikovanjem namještaja.

- Dnevni boravak je posveta za moga pokojnog oca koji nije uspio doživjeti da apartman bude završen, umro je mjesec dana prije početka iznajmljivanja. On je toliko volio Dubrovnik i Rijeku dubrovačku do zadnjeg daha, tako da sam tu njegovu ljubav pretočila u dnevni boravak - kaže Marija.

image
House of Artichoke

Apartman je nazvala "House of Artichoke", čime je odala priznanje biljci koja je prehranila generacije njezine obitelji

image
House of Artichoke

Kuhinja naginje industrijskom stilu uz retro dodatke: crvenog hladnjaka, samostojeće pećnice i štednjaka sa staklokeramičkom pločom... Preko puta je šank s otvorenim policama na kojima su kuhinjski aparati, začini...

Gostima je atraktivna i retro kada, odnosno stara kada koja je polirana i obojena u bijelo te kombinirana s novim umivaonikom i modernom toaletnom školjkom, a cijela je kupaonica dodatno obogaćena zelenilom.

- Ljubav prema svome zavičaju osjeti se u svakom kutku apartmana i to dakako gosti osjete i bogato nagrade. U svaku prostoriju u koju uđu budu iznenađeni jer nisu povezane u isti dizajn tako da ne znaju što ih očekuje iza vrata, a takav sam pozitivni efekt i htjela postići - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:23