DNEVNIK ADAPTACIJE

Low cost adaptacija stana u Zagrebu

Ovaj je stana mladog arhitektonskog para kompletno adaptiran i namješten za 400 eura po kvadratu! 

Jeste li se ikada zapitali kako arhitekti uređuju svoje domove? I to s malim budžetima? Imamo odgovor na to pitanje! Naime, pratili smo preuređenje stana mladog bračno-arhitektonskog para u Zagrebu i doznali kako je tekla zabavna i moderna adaptacija derutnog prostora.

Gotovo nikada ne propuštamo priliku zaviriti u nečiji životni prostor, otkriti ideje i doznati trikove o njegovu uređenju, no obično se ta prilika ukaže kada su stan ili kuća već dovedeni do savršenstva, kada su sve mane skrivene, a prostor stiliziran do posljednjeg detalja. Najčešće je tada riječ o odličnim projektima koji nisu financijski limitirani pa su i mogućnosti za arhitektonsko oblikovanje puno veće, no ponekad se oduševimo i s "uradi sam" interijerima koji predstavljaju mjesta inovativnih i kreativnih ideja.

Međutim, poseban je izazov kada nam se ukaže prilika pratiti "making of" nekog prostora od početka do kraja, naročito kada su njegovi vlasnici arhitekti. Tada iz prve ruke, onako "behind the scenes" možemo detaljno zabilježiti sve faze uređenja i saznati sve prednosti, mane i anegdote s kojima se arhitekti susreću kada projektiraju stan - za sebe. I to s minimalnim budžetom.

Upravo takva prilika ukazala nam se prije nekih godinu dana, kada je mladi bračni par s kojim već godinama surađujemo, a koji radi u poznatim zagrebačkim uredima, kupio stari stan u Vukovarskoj te krenuo u zabavnu, drugačiju, modernu i low cost transformaciju s atraktivnim arhitektonskim rješenjima. Ovim putem moramo im zahvaliti što su nam otvorili vrata svojeg doma, istrpjeli desetak fotografa koji su svako malo obilazili radove te iskreno ispričali kako su osmislili svoj dom.

- U ovom istom stanu živio sam tri godine tijekom studija, no iselio sam se kada sam išao raditi u inozemstvo. Spletom okolnosti lani smo sreli vlasnika koji je namjeravao živjeti u njemu, ali ga je ipak odlučio prodati, iako ga tada još nije službeno stavio u prodaju. I tako smo iznenada, uz brze financijske kalkulacije, kupili stan. U sljedećih mjesec dana smo sve, naravno, isplanirali i počeli s projektom - kaže vlasnik te dodaje kako je još za vrijeme studija, dok je živio u tom stanu, razmišljao o njegovu potencijalu i preuređenju. Doduše, tada je sve ostalo samo na papiru, no sada mu se ukazala mogućnost da ga zaista prekroji prema svojim željama i potrebama.

Stan ih je prije svega, pričaju, privukao svojom lokacijom jer se nalazi na devetom katu zgrade koja je s ulazne, sjeverne strane zelenilom izolirana od same Vukovarske, dok s južne ima parking te pruža odličan pogled na grad. Zgrada je sagrađena 1956. među prvima u Vukovarskoj, njezin projekt potpisuje poznati arhitekt Neven Šegvić, a zahvaljujući armirano-betonskoj skeletnoj konstrukciji s dosta pregradnih zidova stan je mogao pretrpjeti totalnu adaptaciju.

POGLEDAJTE POČETNO STANJE!

- Osim toga, svidio nam se element svjetlarnika zgrade jer se zbog uzgona zraka koji dolazi stvara propuh pa se stan može brzo provjeriti, znači da ima dosta svježeg zraka, a i same sanitarije su vezane za taj kanal, što omogućuje prirodnu ventilaciju. Budući da je stan na zadnjoj etaži, svjetlarnik daje i prirodnog svjetla. Također, stan ima i svoj pretprostor tako da se mogu ostaviti i, primjerice, bicikli koji nikome ne smetaju u prolazu. Sve to za nas su bili idealni elementi za stanovanje - kažu vlasnici i uvode nas u projekt preuređenja stana od 62 kvadrata. Pa, krenimo redom.

DNEVNIK RADOVA

* Idejno tlocrtno rješenje
* Demontaža, rušenje zidova i odvoz šute
* Mijenjanje instalacija
* Zidarski radovi
* Zamjena prozora
* Niveliranje poda i postavljanje podnih obloga
* Postavljanje staklene stijene
* Ugradbeni ormari
* Ugradnja kuhinjskih elemenata
* Unos namještaj + useljenje

Fleksibilan tlocrtni raspored

Stan površine 62 kvadrata sastojao se od dnevnog boravka, zasebne kuhinje s blagovaonicom, izbe, spavaće sobe, kupaonice i zasebnog WC-a. Postojeći tlocrtni raspored bio je fleksibilan zbog pregradnih zidova od opeke debljine 20 centimetara.

Prema novom tlocrtnom rješenju, stan je u prvoj fazi namijenjen za bračni par, dok se u budućnosti iz dvosobnog, znači iz stana s dnevnim boravkom plus zasebnom spavaćom sobom, može transformirati u trosoban stan, odnosno u stan s dnevnom zonom i dvije spavaće sobe, roditeljskom i dječjom.

Prvi radovi

Radovi na preuređenju počeli su iznošenjem starog namještaja, demontažom stare stolarije, opremom i ostalih elemenata, razbijanjem keramičkih pločica, skidanjem postojećeg parketa, rušenjem zidova te odvozom šute. Rušenjem većine pregradnih zidova od opeke površina stana je povećana za dva kvadrata te nakon adaptacije iznosi 64 kvadrata.

- Dosta smo rušili, a koliko god računali koliko bi moglo biti šute, ovisno o tome koliko je zidova pa matematički izračunaš volumen, to je uvijek "puta tri", ako ne i više - smiju se vlasnici i dodaju kako je najveći problem predstavljao prijenos šute s devetog kata. Sva sreća, kažu, da zgrada ima dizalo koje su zaštitili te šutu iznosili u kantama od 15 litara, a imali su čak 800 do 900 kanti koje je građevinska tvrtka Marić Graditeljstvo prevozila kamionom. U dizalo su uspjeli čak ugurati i staru samostojeću kadu, dok su stare gusene radijatore teške oko 150 kilograma morali piliti.

- Odvoz otpada je veliki problem jer kao stanovnik Zagreba možeš malu količinu otpada odnijeti u gradske deponije, a dio se mora odvoziti na druge deponije gdje se to plaća, tako da je najbolje angažirati jednu od tvrtki koje se time bave i već imaju riješen odvoz - savjetuju vlasnici i dodaju kako je dio cigle od zidova otišao dalje u korištenje, dok su za gusane radijatore lako preko oglasnika našli zainteresirane "odvoznike".

Mijenjanje instalacija

Nakon rušenja zidova krenulo se na mijenjanje vodovodnih, kanalizacijskih, električnih i grijaćih instalacija. Najveći dio radova odnosio se na kuhinju, odnosno kupaonicu zbog nove pozicije WC školjke, tuš-kabine, električnog bojlera, s obzirom na to da zgrada nema plin, nego se grije preko Toplane. Nove pozicije namijenjene su bile i za grijaća tijela, odnosno radijatore te za utičnice. Elektroinstalacije uspješno je odradila tvrtka Elektro Westo.

Zidarski radovi

Nakon novih instalacija bilo je potrebno "zakrpati" i izravnati zidove, dok je u hodniku bilo potrebno postaviti potkonstrukciju za gipskartonske i OSB ploče.

Prozori

Novi prozori ugrađivani su nakon zidarskih radova. Zbog konstruktivnih stupova vlasnici su se u dnevnoj zoni morali držati polja i istog broja prozora, po šest u rasteru, ali su postojeću drvenu stolariju u lošem stanju zamijenili PVC-om s ugrađenom mrežicom protiv komaraca i ostalih insekata. Ugradili su i rolete na izbačaj, a prije same kupnje i ugradnje bilo je važno napraviti shemu otvaranja za sve tri zone, ovisno o tome što se nalazi u blizini prozora. Isto tako, u poluintimnom prostoru koji će se u budućnosti prenamijeniti u roditeljsku spavaću sobu odlučili su se za uže prozorske klupčice zbog budućih vrata koje će formirati s lijeve i desne strane staklene stijene.

- Zbog velike površine prozora sunce grije stan zimi tako da imamo minimalnu potrošnju za grijanje, dok je ljeti sunce visoko pa je njegov upad plitak, a imamo i rolete na izbačaj koje dopuštaju ulazak zraka, ali sprečavaju ulazak sunčevih zraka - kažu.

Slika1.

Podne obloge

Iako je kombinacija OSB ploča i linoleuma zanimljiva, na ovaj nesvakidašnji odabir podnih obloga vlasnike je primoralo tehničko rješenje. Priznaju kako im je u dnevnoj zoni prva opcija zapravo bila postavljanje parketa, ali su bili ograničeni visinom poda. Naime, dio hodnika prema ulaznim vratima bio je viši, a u planiranoj dnevnoj zoni niži.

- Nakon rušenja pregradnih zidova i skidanja svih slojeva poda vidjeli smo da je u zoni dnevnog boravka nedostajao plivajući, odnosno "akustični" pod koji ispod završne obloge ima još nekoliko slojeva za amortizaciju udaraca.

Budući da je parket bio postavljen direktno na betonsku ploču, a nakon njegova skidanja su ostali padovi i neravnine, nije bilo mjesta da se napravi estrih pa smo morali ići na varijante u kombinaciji sa suhim estrihom, odnosno plivajućim podom s minimalnim visinama.

Uz savjetovanje s različitim izvođačima i stručnjacima odlučili smo se na Farmacel granule kako bismo iznivelirali pod (foto 1), zatim smo stavili dvije OSB ploče debljine po 18 mm, gdje je su cijeli posao uspješno obavili dečki iz tvrtke Parket Still (foto 2).

Na OSB ploče prije završne obloge izlivena je nivelir masa kojom se izbjegla mogućnost vidljivih fuga, odnosno spojeva samog ploča (foto 3).

Kako bi svladali spomenute različite visine poda, odnosno postigli jednu visinu poda u cijelom stanu, linoleum se zbog svoje debljine od 3 mm nametnuo kao jedino prihvatljivo rješenje (foto 4) - pojašnjavaju te dodaju kako mnogi imaju odbojnost prema linoleumu jer se smatrao plastičnim materijalom, ali danas se zahvaljujući novim proizvodnim mogućnostima postavlja i u škole, dječje vrtiće... A ujedno se i lako održava. Cure iz tvrtke ADDE podne obloge bile su, kažu, super u pružanju svih potrebnih informacija vezano uz boje i tehničke karakteristike samog linoleuma.

Kako je kod hodnika, pak, bila još manja visina za potkonstrukcije, postavili su dvije OSB ploče i XPS podloge u tri sloja od pet milimetara, kako bi cijeli pod bio u istoj ravnini.

- OSB se često koristi kao potkonstrukcija, a riječ je o prešanom iveralu u ljepilu, koji smo površinski obradili klasičnim uljem za parkete. To je zahvalan građevinski materijal, ali se zbog svojeg izgleda često zna koristiti u uređenju uredskih prostora jer je malo ekstravagantan, ali vrlo rijetko u stambenim. Mi smo ga odabrali i iz estetskih razloga jer nam je baza neutralna, crno-bijela, pa daje dinamiku, ali i toplinu - kažu vlasnici.

Hodnik

Budući da se praktički odmah ulazi u dnevnu zonu, ulazni prostor i hodnik koji vodi prema kupaonici i spavaćoj sobi neočekivano je, ali vrlo efektno vizualno odvojen od ostatka stana: OSB ploče su, osim na podu, postavljene na zidovima i vratima.

- Htjeli smo nekako povezati ulazni prostor s hodnikom i razbiti granice što je na podu, a što na zidu. Oblaganjem zidova i vrata OSB pločama uspjeli smo i vizualno proširili hodnik jer smo mu "ukrali" nekoliko centimetara zbog širenja kupaonice - kažu i prepričavaju kako su stolara, gospodina Jožu, dosta namučili da se vrata kupaonice i spavaće sobe prilagode i oblože OSB pločama. Naime, otvori su bili nestandardnih dimenzija pa su kupili šira vrata, rezali ih te oblagali tankim OSB pločama. Nakon nekoliko dana primijetili su da su se vrata iskrivila zbog ljepila pa su ih skidali te ponovno pričvršćivali vijcima.

Zgodno je spomenuti i crne kvake na vratima, talijanskog dizajna, koje su vlasnici dugo tražili i na njima nisu planirali štedjeti. Na kraju su ih našli u tvrtki Hora s bravarskom opremom, a otkako su ih postavili, dosta ih je ljudi pitalo gdje su ih nabavili.

Također, spuštanjem stropa radi instalacija naišli su na pitanje gdje postaviti rasvjetu u hodniku. U spuštenom stropu rasvjeta bi bila prenisko pa su se odlučili probiti otvor u zidu između hodnika i kuhinje te postaviti dva mutna stakla s LED cijevi, koja ima više namjena: služi kao umjetna rasvjeta hodnika tijekom noći, kao rasvjeta za kuhinjsku radnu ploču, kao ambijentalna rasvjeta i kao dekoracija.

Prostor ispod tog prozora odlično je iskorišten za perilicu rublja. Naime, kako je kuhinja u obliku slova "L", u mrtvom kutu, koji je ionako često neiskoristiv, stavljena je perilica koja se koristi na strani hodnika, dok su na strani kuhinje, ispod sudopera, skrivene njezine instalacije.

Dnevna zona

Novi tlocrtni raspored vrlo je jednostavan. Najveći dio stana čini open space, smješten u tri konstruktivne zone između stupova u stanu, a obuhvaća kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Jedan dio dnevne zone čini i poluintiman prostor odvojen staklenom stijenom, koji postaje zasebna prostorija kada se navuku zavjese. Naime, glavna ideja vlasnika bila je maksimalno iskoristiti cijeli prostor, dnevnu svjetlost i pogled s devetog kata na južni dio Zagreba, tako da nisu odmah radili dvije spavaće sobe, nego su dio dnevnog boravka zasad ostavili polujavnim prostorom.

- Htjeli smo imati predivan pogled čim se uđe u stan. Iz tog razloga smo koristili staklenu stijenu u dnevnoj zoni koja sad simulira pregradu, ali je transparentna te vizualno proširuje cijelu dnevnu zonu, iako ima i dodatni prostor koji se koristi kao glazbeni kutak, mjesto za odmor i rad, ali i za sušenje rublja. Potrebno je samo navući zavjese i taj dio postaje zasebna cjelina. U budućnosti bi se poluintiman prostor odvojen staklenom stijenom prenamijenio u roditeljsku sobu, dok bi se postojeća soba prepustila djeci - kažu.

S druge strane staklene stijene je trosjed, kupljen prema određenim dimenzijama.

- Nije nam toliko bilo važno da trosjed bude maksimalno udoban jer ne provodimo sate i sate na njemu, najbitnije nam je bilo da bude 240 centimetara širine i da bude na razvlačenje, kako bi prijatelji mogli prespavati kada dođu. Također, bilo nam je bitno da bude neutralne boje - kažu vlasnici te dodaju kako je gotovo sav namještaj, osim ugradbenih ormara i kuhinje, kupljen u salonima namještaja u Hrvatskoj, a mali je dio naručivan izvana.

Prostorom dnevne zone dominiraju neutralne boje, prevladava crno-bijela kombinacija s pokojim akcentom, kao što je fotelja. Cijelo preuređenje koncipirano je na malom budžetu, povoljnijim materijalima i rješenjima kojima se postižu različite zone i atmosfere. Primjerice, TV nije fiksno pozicioniran ispred trosjeda, nego je na zidu te se može pomaknuti ovisno o tome jesu li vlasnici u kuhinji, blagovaonici ili boravku.

- Htjeli smo koristiti više materijala i nekoliko neutralnih boja kojima ćemo stvoriti scenu, pozornicu na kojoj se stvara život. Znači, stvoriti bazu koja će se nadograđivati detaljima, knjigama, zelenilom, odnosno biljkama i svime ostalim što stvara atmosferu doma. S druge strane, puno je tehničkih rješenja utjecalo na odabir materijala, prije svega za podne obloge i kuhinjske elemente - kažu vlasnici.

Staklena stijena

Staklena stijena praktički je jedina stavka, uz crne kvake na vratima kupaonice i spavaće sobe, koja odudara od ideje "low budget" uređenja, a ujedno je riječ i o materijalu koji se ne upotrebljava često u stambenim interijerima, za razliku od poslovnih prostora. Vlasnici na kraju priznaju kako su iznimno zadovoljni što su je postavili jer omogućuje transparentnost dnevne zone, a u kombinaciji za zavjesama i budućim vratima koje će formirati za potrebe spavaće sobe s lijeve i desne strane staklene stijene pregrađuje prostor. No, njezino postavljanje nije bilo nimalo zabavno. Naime, zbog velike težine nisu je mogli prenijeti na deveti kat u jednom "komadu" pa staklenu stijenu čine tri manja formata. Tvrtka Gorica Staklo, koja je dobavljala i ugrađivala staklene stijene, kažu, bila je od velike koristi zbog u davanju svih tehničkih rješenja po tom pitanju.

Garderoba kod ulaza

Kod ulaznog prostora formiran je ormar s tri elementa, policama, bibliotekom i garderobom. Ormar je poluotvorenog tipa s kliznom stijenom na stropnoj vodilici, koju je vlasnik izradio po principu "uradi sam" projekata. Klizna stijena je od polikarbonatne ploče uokvirene aluminijskim profilima za zaštitu, a njome se po potrebi dio ormara zaklanja od pogleda. Primjerice, dok vlasnici objeduju ili imaju goste, kliznom stijenom skriva se garderoba.

Ugradbeni ormari

Svi ormari u stanu su ugradbeni i rađeni po mjeri, od ormara u spavaćoj sobi, na čije je dimenzije utjecao svjetlarnik, zatim ormara u dnevnoj zoni koji su zanimljivi po džepu koji je nastao zbog staklene stijene i zavjesa, a koji su vlasnici iskoristili za sušilicu rublja, stol za glačanje..., do garderobe i polica kod ulaza, prema skici niže.

Kuhinja i blagovaonica

Izmještanjem nekadašnje kupaonice dobiven je prostor s postojećim instalacijskim kanalom za kuhinju. Ona je osmišljena u obliku slova "L", odnosno u kutu, crno-bijele je kombinacije, a rađena je po mjeri od laminirane iverice. Kako bi se maksimalno iskoristila visina stana od 280 centimetara, gornji kuhinjski elementi idu do stropa. Između elemenata postavljene su crne keramičke pločice visokog sjaja, dok je radna površina bijela radi lakšeg održavanja. Tu je i šank ispod kojeg su mala vinoteka te dva pomična elementa na kotačićima za skladištenje namirnica.

- Projektiranje cijelog stana pridonijelo je tome da se mogu koristiti povoljniji materijali. Primjerice, za pojedine načine otvaranja kuhinjskih elemenata potreban je određen materijal, no mi smo išli na nešto jednostavnije tako da nam je projekt dopustio da to bude iveral - kažu vlasnici.

Budući da na početku projekta nisu znali koje će se boje nametnuti zbog tehničkih rješenja, odlučili su se na ziherašku opciju crno - bijelo, što se pokazalo ispravnom odlukom jer bi neke agresivnije, jarke boje vizualno umanjile kuhinju, koja je svojom kvadraturom ionako malena. Također, odlučili su se za samostojeći hladnjak, i to crni, jer ugradbeni imaju manje kapacitete.

U toj crno-bijeloj kombinaciji blagovaonski stol im se učinio prebijelim, a htjeli su ga nečim zaštititi. Klasični stolnjaci nisu dolazili u obzir pa su se lukavo dosjetili iskoristiti ostatak linoleuma te ga postavili na gornju površinu stola. Iznad njega su visilice iz Art rasvjete koje je vlasnik doradio na način da se mogu pomicati jer pozicija blagovaonskog stola nije fiksna, može se zaokrenuti i razvući za više osoba.

Spavaća soba

Roditeljska spavaća soba je prostrana, s puno svjetla, zahvaljujući i prozoru od staklenih opeka prema svjetlarniku zgrade, prema kojem su rađeni ugradbeni ormari. Posebni su zanimljivi i stolci pokraj bračnog kreveta, koji imaju i ulogu noćnih ormarića. Naime, budući da vlasnicima često dolaze gosti, prvo su razmišljali o sklopivim stolcima, ali su htjeli ipak nešto udobnije pa su se odlučili za klasične stolce koje će iskoristiti kao noćne ormariće, a koje će po potrebi koristiti kada im dođu prijatelji i gosti.

Kupaonica

Na poziciji nekadašnje kupaonice s kadom, umivaonikom i perilicom rublja, koja je bila južne orijentacije, smještena je kuhinja, dok je u WC-u površine četiri kvadrata osmišljena kupaonica, i to zahvaljujući većem pretprostoru. Međutim, kako bi kupaonica te kvadrature ipak bila premala za potrebe bračnog para, za 30-ak centimetara se izašlo iz postojećih gabarita WC-a u hodnik, čime su dobili dodatni kvadrat za kupaonicu, ali je hodnik i dalje ostao prohodan.

U kupaonici su postavljene keramičke pločice bež i crne boje, ugrađeni su tuš-kada duboka 40 centimetara s pregradom od kaljenog stakla, WC školjka, ormarić s ogledalima te pomno projektirana niša dimenzija točno za bojler koji je skriven od pogleda, a ispod kojeg je polica za ručnike i posuda za prljavo rublje, koja je također skrivena od pogleda. Postavljena je ugradbena rasvjeta, dok je u centralnom dijelu visilica.

Za cjelokupni dojam u prostoru, u kojem inače prevladavaju sjajni materijali, uneseno je malo drva - izbijeljeni hrast na ladičaru, policama i letvicama u stropu, koje omogućuju da se visilica premješta ovisno o potrebi.

U NASTAVKU POGLEDAJTE KAKO FINALNO IZGLEDA INTERIJER!

Foto: Berislava Picek, Neja Markičević, Marko Todorov, Ranko Šuvar, Davor Pongračić, Darko Tomaš, Damjan Tadić / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:31