U samom centru Zadra

Low cost interijer od 52 kvadrata

Jeste li već vidjeli stan koji je u potpunosti opremljen paletama?

Ozana Bašić je Zadranka sa zagrebačkom adresom, novinarka po struci. Iako već više od 20 godina živi u metropoli, za koju kaže da je posebno voli, Zadar je njezina prva i najveća ljubav. U tom predivnom gradu kamenih građevina, prekrasnog mora i vizura koje ostavljaju bez daha, kako ga opisuje, provela je cijelo djetinjstvo i svaki put kad mu se vraća, iznova joj daje inspiraciju. Prije svega u svakodnevnom životu i poslu, ali i u njezinu hobiju – uređenju interijera.

Prvo građevinski radovi

Naime, Ozana na odličnoj lokaciji u samom centru Zadra, u ulici paralelnoj s Kalelargom, iznajmljuje apartman koji je u potpunosti sama preuredila u mediteranskom stilu. Riječ je o stanu površine 52 kvadrata. Budući da je stan bio potpuno devastiran i zapušten, obnova je bila neizbježna, a projekt kompletne adaptacije Ozana je odlučila realizirati sama. Dobro, gotovo sama jer su u nekim radnjama ipak pomogli majstori. Prvi su se koraci, kaže, odnosili na brušenje parketa, zidanje i postavljanje izolacije, bušenje zidova te skidanje boje s drvenine i ograde. – Osobno sam brusila parkete i bojala zidove u bijelu boju jer bolje prianja na površinu i daje dodatni sjaj cijelom prostoru.

Zatim sam sve kabele za TV posebno ugradila cijevima u zid kako bi bilo vidljivo što manje žica – prepričava nam Ozana početak renoviranja, dodajući kako je najveća prednost stana njegova lokacija: smješten je u jezgri Poluotoka, u neposrednoj blizini katedrale Sv. Stošije, Sv. Donata i rimskog foruma iz 1. stoljeća. Na istočnoj strani organizirane su dvije spavaće sobe sa zajedničkim balkonom koji gleda upravo na zvonik katedrale, dok su kuhinja i blagovaonica s kutnom garniturom na zapadnoj strani, kao i kupaonica. Ako vrijeme posluži, iz kuhinje se mogu čuti zvukovi Morskih orgulja, a stan ima i pristup krovu s kojega se može uživati u prekrasnom zalasku sunca koji je jednom prilikom impresionirao i filmskog genija Alfreda Hitchcocka.

Drvo je nezamjenjivo

Međutim, nas je prije svega privuklo opremanje stana namještajem od paleta i pamuka. A i taj dio priče Ozana je preuzela u svoje ruke pa se u svakoj prostoriji uočavaju odlično osmišljeni komadi namještaja od zahvalnih i ultra popularnih te, što je možda i najbitnija stavka, povoljnih paleta. Od njih su izrađeni kreveti, uzglavlje velikog kreveta u glavnoj spavaćoj sobi, komoda za TV, police u blagovaonici obojene svijetloplavo te žute u spavaćoj sobi… I kutna garnitura u kuhinji izrađena je od paleta, kao i klupica na balkonu boje petroleja te stolić uz kutnu garnituru na kojem je postavljeno staklo. – S obzirom na to da pratim trendove, palete su mi bile izazov, a do njih me je dovela ljubav prema shabby chic stilu. Uz to, riječ je o prirodnom materijalu kojemu težim.

Drvo je nezamjenjivo, a s paletama mašta je beskonačna. Sama sam kutnom brusilicom radila obradu, premazivala palete posebnom tekućinom protiv raznoraznih životinjica te ih bojala bijelom bojom. Inspiracija je bio Zadar, odnosno more, nebo, bijela boja Dalmacije… Sve to željela sam ukomponirati u stan koji odiše Dalmacijom – kaže Ozana. Cijelim prostorom stoga prevladava bijela boja s akcentima ljubičaste lavande, plavog mora, žutog sunca… Uglavnom, u čistom i prozračnom stanu osjeća se pravi morski ugođaj, a detalje čine školjke koje su se odlično uklopile u prostor, originalna slika pokraj dva kreveta autorice Ane Kolege, koju Ozana obožava, kao i četiri slike autora Vodopije, koje dodatno obogaćuju prostor, a nisu nametljive.

Često sama dizajnira

– Jednu sobu sam posvetila lavandi, to je ova s bračnim krevetom, a druga spavaća soba posvećena je moru. Kuhinja ima pločice boje tirkiznog mora koje podsjećaju na valu Sakarun na Dugom otoku – dodaje Ozana, posebno ponosna na detalje kao što su viseće ljestve ugrađene u zid, koje služe za vješanje odjeće, a zgodne su i za odlaganje kovčega i putnih torbi koje gosti nose na putovanjima. Ozana ih je sama dizajnirala, a stolar izradio.

Je li koji komad namještaja kupljen, zanimalo nas je.

Da, kaže Ozana, slatki luster iz Ikee i fotelja u sobi gdje je bračni krevet. – Uređenje interijera moja je ljubav, hobi i nešto čime se povremeno bavim. Volim mijenjati prostore te udahnuti svježinu i pečat vlasnika koji posjeduje stan ili kuću. Volim kada prostor ima duh osobe i odaje njenu osobnost – kaže Ozana, dodajući kako je njezina velika želja baviti se isključivo uređenjem interijera, a mi se nadamo da ćemo predstaviti još neki njezin projekt.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:18