Low cost stan u Zagrebu

Originalan životni prostor mladog para u blizini Glavnog kolodvora

Mladi, kreativni, zaljubljeni u život i glazbu… Svakome je jasno da je nemoguće da takve osobe žive u prosječnom stanu kojim dominiraju neutralni tonovi ili nedajbože, bjelina. Kad smo prvi put vidjeli ovaj prostor nakon završetka preuređenja, zaključili smo: ovo je pravi low cost s dušom i osobnošću.

Sve zidove (i stropove!) u stanu iscrtao je poznati grafiter Lunar, a uz neke nove elemente pukom srećom pronađene na Njuškalu, sav namještaj u stanu je naslijeđen, zaista star i autentičan. Najviše pozornosti već na ulazu plijeni biblioteka koja se proteže preko cijelog sjevernog zida u dnevnom boravku.

Naslijeđena biblioteka

– Ovu knjižnicu, tj. golemu policu za knjige, napravio je moj pradjed koji je bio stolar, limar, graditelj instrumenata, ma sve je bio. Godine 1964. ta je knjižnica, koja je napravljena u komadu, donesena na 11. kat uz pomoć koloture – rekao nam je ovaj simpatični dvojac. Ističu da je polica dupkom ispunjena starim knjigama koje joj daju dodatnu vrijednost. Na ulazu u stan su manja kuhinja i hodnik sa šankom, u nastavku je najveća prostorija, dnevni boravak, na koji se nastavlja spavaća soba. Zanimljivo je da stan ima 47 četvornih metara, a terasa razvedena na sjeverni i istočni greben 90 četvornih metara No, stan nije uvijek izgledao ovako.

Bojili zidove dva tjedna

– Ovo je prije bio jedan veći prostor od 80 četvornih metara, a prije desetak godina podijeljen je na dva stana. Prvo smo uredili manji stan koji je bio u derutnom stanju jer je prokišnjavao, nije imao infrastrukturu, sve je bilo baš uništeno. Ovaj stan koji danas fotkamo je bio u sličnom stanju prije nekoliko godina kad sam se uselio, pun rupa i mrlja od prokišnjavanja na stropovima, uništenih zidova, bio je stvarno u jako lošem stanju.

Kupaonica, kuhinja i spavaća soba su bile najgore, trebalo je promijeniti prozore, porušiti sve što je prethodno postojalo u tim prostorijama (uključujući sjeverni zid spavaće sobe), pretapecirati vrata, brusiti i lakirati parkete… Zapravo, jedini netaknuti dio stana je spomenuta knjižnica. Ovaj otkačeni glazbenik i njegova djevojka utrošili su zaista puno vremena, novca i živaca u uređenje stana, ali sve se počelo slagati i dobivati krajnje obrise kad su došli na ideju da cijeli stan oslika Lunar. – On je jedan od najboljih grafitera i znamo se već neko vrijeme.

Kad smo ga pitali za crteže po zidovima bilo je u planu samo nekoliko zidova, a na kraju je ispalo da radimo sve zidove i sve stropove. Budući da je to stvarno jako puno posla, on je iscrtao sve outlineove i s nama bojio malu sobu, a mi smo ostatak stana bojili sami još dva tjedna. Zatim je on došao i finalizirao stvari. Možete ga naći na Facebooku, i vama će to napraviti – kažu nam, a mi u razgovoru s ovim parom ne možemo a da ne primijetimo da je Lunar gotovo jedino dobro iskustvo koje su imali pri preuređenju stana, dok se s majstorima nisu baš usrećili.

Tražite ugovor!

– Najgora je u preuređenju činjenica da sve ono što ne možete napraviti sami moraju napraviti majstori. Dakle, osim dvojice na koju smo prekasno naletjeli, svi su nam uspjeli ponešto zapaliti, uništiti, poplaviti i generalno napraviti nekakvu štetu u stanu. I onda još tražiti novac. Savjetujem svima koji kreću u ovakvo što: uzmite tvrtku s ugovorom. Nemojte plaćati NIŠTA unaprijed, ni materijal, ni ručak, ni pivo, ništa. U ugovoru treba specificirati cijenu i datum do kojeg posao mora biti odrađen. Ne učinite li to, plakat ćete gorke suze nesreće kakve plaču samo ljudi koji uređuju stan, savjetuju.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam u što kraćem roku odgovoriti.


Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 08:25