dobra ideja

Luksuz na bregu: Ovo su priče iza nekih od najljepših kuća za odmor na sjeveru Hrvatske

Domus Antiqua
Projekt Varaždinske županije “Kuće za odmor s pričom” jedinstven je u Hrvatskoj

Nekadašnji štagljevi, kućice na djedovini i kleti u Varaždinskoj županiji postali su turistički sadržaj koji privlači goste iz cijelog svijeta

Projekt Varaždinske županije “Kuće za odmor s pričom” jedinstven je u Hrvatskoj. Ljudi koji do jučer nisu imali nikakvog iskustva u turizmu, danas su domaćini tisućama gostiju, a njihovi su nekadašnji štagljevi i škedenji, kućice na djedovini i kleti prepoznate kao poželjan turistički sadržaj koji privlači goste iz cijelog svijeta.

Autorica projekta je bivša, danas umirovljena direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Branka Trop, žena koja je osmislila i slavni Špancirfest. Da bi kuća za odmor postala “Kuća za odmor s pričom”, potrebno je ispuniti cijeli niz kriterija, od onih o uređenju interijera i okoliša, preko promocije lokalne gastro i eno ponude, tradicije i kulture, do organizacije i usluge korištenja bicikla i alternativnih prijevoznih sredstava, brizi za ekologiju i dodatno educiranje... Ukupno njih pedesetak.
Svaka kuća za odmor je jedinstvena. Odabrali smo ih nekoliko i donosimo vam njihove jedinstvene priče.

image
Domus Antiqua

DOMUS ANTIQUA, Gornja Voća
KONTAKT: 098818137, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
KAPACITET: 2+2
CIJENA PO DANU: 100 eura

image
Supružnici Karmen i Ivica Lukaček vlasnici su imanja koje su počeli uređivati 2016.
Željko Hajdinjak/CROPIX

image
Domus Antiqua
SINIŠA SOVIĆ/FAS

Do ruralne kuće Domus Antiqua u Gornjoj Voći, vinogradarskom području Varaždinske županije, vozi se uskim cestama uz brijeg, penje se, penje... Obronci su vrlo strmi. Kad se dođe do kućice, koja datira iz 1786. godine, pogled je nezaboravan. Već sjedenje na terasi s pogledom koji puca na visoke brege i najvišu Ivančicu odmor je za dušu. - Kućica je klasična zagorska klijet stara stoljećima, nasljeđe od naših prapradjedova. Do 2016. godine tu smo imali jednu prostoriju sa stolom i klupama, prešu i vinski podrum, kad smo naišli na natječaj Ministarstva za ruralni turizam. Javili smo se, dobili inicijalni novac i ostalo je povijest... - smije se Ivica Lukaček, koji je sa suprugom Karmen vlasnik imanja. Danas sjedi u živopisnoj kućici, opremljenoj njegovim rezbarijama i skulpturama, i prisjeća se kako su ih susjedi gledali u čudu kad su se počeli baviti turizmom.

image
Domus Antiqua
SINIŠA SOVIĆ/FAS

Kuća Domus Antiqua datira iz 1786. godine, a pogled s njezine terase je nezaboravan. Kućica je klasična zagorska klet stara stoljećima, naslijeđe od prapradjedova, koja je danas renovirana

image
Domus Antiqua
SINIŠA SOVIĆ/FAS

- ‘Koji bu ti vrag tu došel?’, smijali su se. Te smo godine imali četiri noćenja, a ove već zarađujemo pristojan dodatni prihod - govori. Zahvaljujući Lukačekima danas se na visokim obroncima Varaždinske županije često čuju različiti jezici. Dolaze im gosti iz svih krajeva svijeta koji žele iskusiti boravak u staroj, autohtonoj kući bez modernog bazena i jacuzzija, što je danas gotovo uobičajeni sadržaj ruralnih kuća za odmor. Šetajući se obroncima oko Domus Antique, gosti prolaze tragovima neandertalaca jer se prahistorijska špilja Vindija nalazi na svega dva kilometra udaljenosti. Pritom će svako malo naletjeti na jednu od 15-ak skulptura koje su rad polaznika danas bivše kiparske kolonije Tragovima iskona, koju je vodio domaćin, samouki kipar Ivica Lukaček.

image
COUNTRY HOUSE PIJEVCI

COUNTRY HOUSE PIJEVCI
KONTAKT: 099216671, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
KAPACITET: 5
CIJENA PO DANU: 135 eura

image
Vlasnica kuće Snježana Mikulčić Jakopović ponosno ističe kako je sve u kući od prirodnih materijala, a cilj je samoodrživost
Željko Hajdinjak/CROPIX

image
COUNTRY HOUSE PIJEVCI

Country house Pijevci nazvana je tako jer su njezini nekadašnji domaćini u tom kraju bili poznati po uzgoju jaja, pa se uokolo stalno moglo čuti kukurikanje pijevaca. - Svi su govorili ‘idemo k pijevcima’ i ime je ostalo - govori nam današnja vlasnica kuće Snježana Mikulčić Jakopović. Pijevci su roditeljsko naslijeđe njezinog supruga, čija se majka rodila u današnjoj kući za odmor, koja je centralna zgrada imanja. To je stara drvena kuća koju je obitelj prije 15-ak godina odlučila renovirati i namijeniti turizmu.

image
COUNTRY HOUSE PIJEVCI
SINIŠA SOVIĆ/FAS

image
COUNTRY HOUSE PIJEVCI
SINIŠA SOVIĆ/FAS

image
COUNTRY HOUSE PIJEVCI
SINIŠA SOVIĆ/FAS

- Sve u kući je od prirodnih materijala, cilj je samoodrživost. Imamo sreću pa je deda stolar koji se jako voli igrati s drvom pa ne moramo tražiti majstore. Osim toga, vezan je uz kuću pa želi sve napraviti najbolje što može. Vidite li ovu škrinju? Kad smo je dovukli iz štaglja, zgrozio se. ‘To je za smetlište’, bila je prva reakcija, a potom ju je mjesecima ‘liječio’. U crvotočinu je ubrizgavao injekcije... i pogledajte - pokazuje nam domaćica kuće Snježana azurno plavu škrinju, jedan od unikatnih dijelova interijera. Nakon što su renovirali kuću, Snježanu je zaokupila ideja o uređivanju štaglja i škedenja, kojima je prenamijenila svrhu. Bivši štagalj tako će poslužiti za momačke i djevojačke večeri s apartmanom na galeriji, a škedenj će biti jacuzzi i sauna “s pogledom”. Kroz stakleni će se prozor za vrijeme opuštanja tijela u jacuzziju pogledom na pitome zagorske brege opuštati i duša.

- Ova će se kuća vezati uz naš osnovni posao, proizvodnju ekoloških kozmetičkih proizvoda - najavljuje Snježana Mikulčić Jakopović. Ona je, naime, vlasnica poznate Kuće magične trave, prvog certificiranog brenda eko kozmetike u Hrvatskoj.

image
RURALNA KUĆA GABRIJELA

RURALNA KUĆA GABRIJELA, Čukovec
KONTAKT: 0992162796, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
KAPACITET: 12+2
CIJENA PO DANU: 270 eura

image
Marinka Požgaj vlasnica ruralne kuće Gabrijela
Željko Hajdinjak/CROPIX

image
RURALNA KUĆA GABRIJELA
BOŽNA NEMEC

Kuća Gabrijela prava je vila, za koju je teško pojmiti da je nekad, ne tako davno, bila zagorska klet. Djedovina Požgajevih je nakon devetero djece, sedmorice sinova i dvije kćeri, bila premala za obiteljska okupljanja, pa se gazdarica Marinka Požgaj dosjetila: iz Slavonije će na zagorske brege, u okolicu Ludbrega, preseliti tri slavonske kuće i dobiti novo zdanje.

image
RURALNA KUĆA GABRIJELA
SINIŠA SOVIĆ/FAS

- Kupili smo tri kuće, rastepli ih, prevezli ovdje i njima nadogradili klet - smije se Marinka toj hrabroj ideji koja se pokazala jako uspješnom i kuća Gabriela danas je destinacija mnogim gostima. - Kad su se djeca odselila, sve smo rjeđe boravili ovdje, a bila je šteta da ljepotica ne bude živa. Kuća bez ljudi, mrtvi zidovi... Tako da sam se odlučila upustiti u turizam - govori.
Kuća Gabrijela od podruma je do krova “odjevena” u drvo. Najkvalitetnije. Marinka Požgaj po drvo i majstore nije trebala daleko. Požgajevi su, naime, cijenjeni po izradi parketa, čime se i bavi njihova tvrtka.

image
RURALNA KUĆA GABRIJELA
SINIŠA SOVIĆ/FAS

Marinka Požgaj ima veliku obitelj i dobro zna što je obiteljima potrebno, pa je tako uredila i kuću. - K nama dolaze cijele obitelji, od djedova i baka do unučadi. Kuća je velika pa za sve ima mjesta, a po želji se mogu i povući, da svatko ima svoj mir. Djeca imaju veliko, sigurno imanje i bazen za kupanje. Tu je i veliki salon za društvene igre s biljarom, stolnim nogometom, stolom za stolni tenis, šahom... - pokazuje nam veliku igraonicu Marinka Požgaj. Pažnju nam privlače šahovska ploča i figure vrlo lijepe i precizne ručne izrade.

image
Grebengradska medna hiža
SINIŠA SOVIĆ/FAS

GREBENGRADSKA MEDNA HIŽA, Topličica
KONTAKT: 0916111539, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
KAPACITET: 9+5
CIJENA PO DANU: 70 eura

image
Damjan Meštrić iz Grebengradske medne hiže
Željko Hajdinjak/CROPIX

image
Grebengradska medna hiža

Imanje smješteno na proplanku u okolici Novog Marofa, pod samom povijesnom utvrdom Grebengrad, koja je branila zapadni svijet od najezde Turaka, u povijesti je pripadalo grofovskoj obitelji Erdödy. Obitelj Meštrić zahvalnu je lokaciju odlučila iskoristiti za izgradnju “zagorskog sela”. - Prvo smo uredili kuću vlastelinova lugara, koju je dobio na poklon od grofa za vjernu službu, potom smo od štale napravili još jednu kućicu, a treću smo ‘doselili’ iz jednog sela u Krapinsko-zagorskoj županije. Sve su to autohtone drvene zagorske kuće stare 118 i 98 godina - govori vlasnik Damjan Meštrić, koji sa suprugom Valentinom i tri kćeri, Brigitom (7), Rebekom (2) i Marjetom (dva mjeseca), živi u jednoj od kućica. Oni nisu pribjegli isplativom najmu kućica za djevojačke i momačke večeri jer su se kuće na imanju od 50.000 kvadrata u međuvremenu izbrendirale kao idealne za obitelji s djecom, koje čine 80% njihovih gostiju.

image
Grebengradska medna hiža
SINIŠA SOVIĆ/FAS

U centralnoj kućici nalazi se ljetna kuhinja, a uz nju su terasa i bazen kao zajednički prostor za sve goste, pa je ideja zagorskog sela uspješno i ostvarena. Na imanju je 50 pčelinjaka, tako uvijek ima medenih proizvoda, između kojih se ističe med skupljen od najrazličitijeg grebengradskog cvijeća poznat pod nazivom grebengradski samotok.
- Sve smo učili sami i o dolasku gostiju brinemo sami. Prije šest godina nije bilo Bookinga ili Novasola, radili smo bez agencija. I uspjeli - ponosan je Damjan Meštrić.

image
Moments pool house

MOMENTS POOL HOUSE, Trakošćan
KONTAKT: 098538093, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
CIJENA PO DANU: 250 eura

image
Kuća preko puta prekrasnog dvorca Trakošćan u dnevnoj sobi ima - bazen. Građena je s idejom o bazenu i kućom “oko njega”, kaže vlasnica Zinka Tenčić
Željko Hajdinjak/CROPIX

image
Moments pool house
SINIŠA SOVIĆ/FAS

Ova je kuća po mnogim stvarima specifična, ali zbog jedne je stvari unikatna. Kuća preko puta prekrasnog dvorca Trakošćan u dnevnoj sobi ima - bazen. Građena je s idejom o bazenu i kućom “oko njega”. - Deda hedonist se volio kupati i odlučio si je napraviti bazen i kuću oko njega. Doslovno. Zbog toga je bazen centralni dio kuće, a na katu su se ‘sabile’ tri male sobe, kuhinja s blagovaonicom... - govori Zinka Tenčić, koja je sa suprugom Nenadom osmislila i zgotovila projekt kuće za odmor, koju je valjalo uklopiti oko bazena. Dizajnerica interijera odlično se snašla i prostor učinila specifičnim. Ono od čega zastaje dah je pod gornje etaže od kaljenog stakla, pa sjedeći na oversized kauču od plavog pliša gosti “lebde” iznad bazena. Izvrsna je to i vjerojatno jedinstvena ideja u turističkoj ponudi, ne samo hrvatskog sjevera, nego i cijele Hrvatske. - Kad se upali svijetlo u bazenu, nastaje poseban ugođaj, kao da u kući imate osvijetljeni potok - smije se Zinka.

image
Moments pool house
SINIŠA SOVIĆ/FAS

Bazen kao centralni dio kuće, osim što je atrakcija, zahtijeva i puno brige. - To je kao da imate živo biće u kući, ne smijete ga ostaviti tjedan dana bez nadzora jer može napraviti mnogo štete - kaže.
Zinka, suprug Nenad i njihove četiri djevojčice u bazenu se gotovo ni ne stignu okupati s obzirom na to da je kuća gotovo stalno u najmu. Zinka se okupala svega jednom.
Budući da je gazdarica dizajnerica interijera, sve je u kući uređeno toplo i sa stilom. - Kuću nismo imali vremena koristiti, pa smo morali odlučiti hoćemo li je prodati ili staviti na turističko tržište. Objeručke sam ugrabila priliku da uređujem i određujem gdje će što ići - smije se Zinka.

image
Kuća za odmor RIM
SINIŠA SOVIĆ/FAS

RURALNA KUĆA ZA ODMOR RIM, Cestica
KONTAKT: 0992596255, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Jelena Milec ponosna je na Etno muzej u njihovoj kući. U kući su četiri kreveta i zadržan je starinski štih i ugođaj
Željko Hajdinjak/CROPIX

image
Kuća za odmor RIM
SINIŠA SOVIĆ/FAS

U “Rimu” 30 godina nitko nije živio, imanje je bilo zapušteno, a danas je pitomo. Tako će obiteljsku kuću Milecovih opisati domaćica obitelji Jelena Milec. Gospođa Jelena iznimno voli ovu kuću, a taj osjećaj pokušava dočarati i prenijeti i gostu. - Kad smo vidjeli ovu kuću, željeli smo u nju prenijeti igre u pijesku. Htjeli smo zadržati sve kako je bilo, no nametnuti sam standardi. Ako je kuća ruralna, dajmo joj zvjezdice za ruralnu kuću, ne treba je vrednovati po tome ima li jacuzzi, nego po tome ima li dušu. Ako ima 100 milijuna ljudi koji žele bogati interijer, ima i onaj jedan koji se želi pomiriti s onime odakle su potekli, s prirodom. Ima i onih koji će slušati ptičice i vidjeti da je oko njih trava, a ne zelenilo - govori Jelena Milec svoju viziju ruralnih kuća za odmor.
Gospođa Jelena topla je žena koja nad svojom djecom, Katarinom i Tomislavom, ima neprikosnoveni autoritet, ali bez dizanja tona ili nametanja stvari.

image
Kuća za odmor RIM
SINIŠA SOVIĆ/FAS

- Svako zato treba imati i svoje zašto. Dakle, ako nešto kažem ili zahtijevam, u istoj rečenici pojasnim i razlog - smije se Jelena Milec. Ona je ponosna na Etno muzej u njihovoj kući. Sa sobom je u logožaru donijela narodnu nošnju kako bi se u njoj fotografirala.

Kuća Rim nema bazena, jacuzzija ni nezaboravnog pogleda, ali ima dušu. Gostoljubivost cijele obitelji Milec ne košta ništa, a vrijedi sve. Kuća ima četiri kreveta, a gospođa Jelena pomirila se s potrebama modernog turizma utoliko što su na veliko imanje stigle tri glamping brvnare, za glamurozni život na selu. Njoj osobno nema smisla željeti doći na selo i doživjeti ruralni turizam, a uživati u luksuzu hotela s pet zvjezdica. Ali prilagodljiva je ona.

- Gost je uvijek u pravu i ako želi luksuz na seoskom imanju, tko sam ja da mu proturječim? - govori Jelena Milec. I u njih će, ne sumnjamo, unijeti ono po čemu je imanje Milec najprepoznatljivije - gostoljubivost i veliku dušu.

Izvor: Magzin LIKE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:51