Sezona najma u punom je jeku!

LUKSUZNI NAJAM Evo što u Zagrebu biraju diplomati, "celebovi" i sportaši!

Mjesečna stanarina za kuću na Tuškancu iznosi i 14.000 eura.

Sezona najma u Zagrebu u punom je jeku. Ljetni mjeseci već su tradicionalno rezervirani za brojne brucoše i studente koji uoči akademske godine, ako nisu uspjeli dobiti mjesto u studentskom domu, traže stanove u kojima će boraviti idućih mjeseci.

No masovno studentsko iznajmljivanje uglavnom se odnosi namanje stanove jer su studentima prije svega bitni što manja kvadratura i što više ležaja, a samim time i niža cijena najma i režija, zatim blizina fakulteta i javnog gradskog prijevoza, priključak za internet... Slična je situacija i sa zahtjevima mladih obitelji ili mladim poslovnim ljudima kojima je najam tek prolazno rješenje.

No Zagreb ima i druge podstanare - one koji ne traže prosječne stanove ili kuće u kojima će boraviti tek nekoliko mjeseci, nego žele nešto više. Luksuz.

O ponudi luksuznih nekretnina za najamu Zagrebu, tko su njihovi najmoprimci te koliko su mjesečno spremni izdvojiti razgovaramo s Dinom i Sergiom Serdarušićem iz agencije za nekretnine Eurovila.

- Ponuda luksuznih nekretnina u Zagrebu je izuzetno velika, od luksuznih stanova u centru grada, Lenucijevoj potkovi, odnosno na Zrinjevcu, Marulićevu i Tomislavovu trgu, zatim Trgu bana Jelačića te u sjevernim dijelovima grada na Šalati, Babonićevoj, Tuškancu, Prekrižju do luksuznih vila u sjevernom rezidencijalnom dijelu, pogotovo na lokacijama Prekrižje, Tuškanac i Pantovčak - kaže Sergio Serdarušić i dodaje kako je u centru grada, izuzev Cvjetnog i Ban centra, većinom riječ o starogradnjama s visokom stropom i velikim salonima.

- Nekretnine su specifične po mikrolokaciji, stupnju uređenosti i luksuznom namještaju i opremi. Potražnja za takvim nekretninama u Zagrebu je prilično velika, a većinom je riječ o strancima jer su u Zagrebu smještena gotovo sva diplomatska predstavništva stranih zemalja, koja imaju mnogo djelatnika, ambasadora, atašea kulture, tajnika... Većinom mandati traju tri do četiri godine pase sukladno tome prazne i pune luksuzne nekretnine. Iznimke su ambasade i rezidencije ambasadora koje su često u najmu dugi niz godina, više od jednog mandata - objašnjava Serdarušić.

Upiti koje primaju od stranaca, dodaje Dina Serdarušić, najčešće se odnose na kuće jer stranci s obiteljima vole sjeverni dio grada, a posebno je postalo atraktivno područje Šestina zbog popularne privatne škole koja se tamo nalazi, kao i uvijek atraktivna Babonićeva ulica, zbog američke škole, koja luksuznim stanovima zapravo konkurira kućama jer je koncept tako zamišljen: veliki vrtovi, bazeni, velike kvadrature (oko 200 kvadrata), garaže, vrhunsko održavanje i samo nekoliko stanova u zgradi.

Osim diplomata, u Zagrebu je velik broj poslovnih ljudi iz internacionalnih kompanija te visokopozicioniranih djelatnika koji unajmljuju luksuzne nekretnine. Česti su klijenti i hrvatski celebrityji te sportaši.

- "Celebovi" i sportaši traže kuće s bazenom i vrtom koji se pokazao kao imperativ kod mnogih upita. Neki traže luksuzne stanove u centru grada, pri čemu obraćaju pažnju i na detalje poput stubišta, susjeda i izgleda fasade. Mnogim poznatima je zbog skupih automobila potrebna garaža pa preferiraju novije gradnje s garažama kojih nema puno u centru grada pa pribjegnu Tuškancu ili Prekrižju, ali ne smijemo zaboraviti ni Remete, Dedice, Mlinove i još nekoliko lokacija s iznimno kvalitetnim i luksuznim stanovima i kućama koje nude potpuni komfor, kao što su velike dvostruke garaže iz kojih lift dolazi direktno do stana, saune, velike terase s bazenom i grijani vanjski bazeni u prekrasno uređenim vrtovima, visokokvali-tetna oprema, pametni sustavi kojima se upravlja stanom ili kućom preko mobitela... Iako im je centar grada daleko i povezanost možda nije idealna, oni ipak izabiru luksuz same nekretnine - naglašava Dina Serdarušić.

A kako se kreću cijene najma? Sve ovisi o mikrolokaciji i površini. Luksuzni stanovi površine od 150 do 350 kvadrata iznajmljuju se po cijeni od 1500 do 3000 eura na mjesec, a luksuzne kuće površine od 400 do 700 kvadrata, koje unajmljuju ambasade kojih je u Zagrebu više od 50, postižu cijenu od 3000 do čak 15.000 eura na mjesec.

Sve dobre nekretnine s realno postavljenom cijenom imaju izuzetno visoku popunjenost. Nama se dogodi da nemamo slobodne kuće, moderno uređene s četiri spavaće sobe i vrtom, u sjevernom dijelu grada po cijeni od 3000 eura na mjesec - napominju. Iz svega navedenog, ističu, može se zaključiti da je tržište luksuznih nekretnina ostalo stabilno tijekom cijele krize.

Više informacija potraži OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 07:53