Top interijeri

Luksuzni penthouse hrvatskog košarkaša Marka Banića s fascinantnim pogledom na Zadar

 STUDIO GECI
Vlasnik stana vrlo se lako odlučio za arhitektonski ured GECI, znajući da će upravo njihov tim najbolje razumjeti njegove želje

PROFIL

Malo dalje od znamenitog Poluotoka, starog dijela grada Zadra, uputili smo se Obalom kneza Branimira i zaustavili se u divnoj uvali Dražanica, gdje smo svratili u prekrasan stan našeg poznatog košarkaša Marka Banića, koji je uređen prema projektu zagrebačkog arhitektonskog studija GECI pod vodstvom arhitektice Edite Geci.

image
STUDIO GECI

Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja razdvojeni su vizualnom barijerom koja zonira prostor, a ujedno je i impresivan ukras. Riječ je o dva nosiva stupa obložena grigio ogledalom koje reflektira more

Uređenje 150 četvornih metara stambenog prostora, u novosagrađenoj zgradi odmah uz morsku obalu, u ranoj fazi povjereno je iskusnim arhitektima. Saznajemo da je kroz cijeli projekt vladala izrazito dobra komunikacija između vlasnika i projektanata te je u konačnici nastao impresivan stambeni prostor koji je bio ostvarenje Markovih početnih ideja.

image
STUDIO GECI

Početna točka projekta bila je poprilično jasna, kako saznajemo vlasnikova želja je bila prije svega stvoriti dojam luksuza u prostoru, ali elegantnog i ugodnog za život s djecom. Mogli bismo reći da se u stanu projektanti odmah susreću s jednim raskošem koji im uvelike pomaže u poslu, a to je fascinantan pogled s terase koji toliku moć da se ne obazire ni na kakve zapreke, nego se rasprostire kroz cijeli dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. Ovakav dotok prirodnog osvjetljenja je svakako nešto što svi priželjkujemo, ali ipak, kada je u pitanju uređivanje prostora, to je nešto čemu se treba hrabro prilagoditi i imati mjeru. Arhitektica Edita Geci i njezin tim mudro iskorištavaju ovaj poklonjeni glamur svjetlosti te ga odabirom neutralnih boja u kombinaciji s nezaobilaznom zlatnom podižu na jednu potpuno novu razinu.

image
STUDIO GECI

Budući da je u prostoru blagovanja i kuhinje manje prirodnog svjetla nego u boravku, korištene su relativno neutralne i svijetle nijanse, a dojam je podignut detaljima: raskošnim lusterom, radnim površinama u kuhinji koje prate slične nijanse...

Radi se o penthouseu do kojeg se dolazi direktno liftom, da biste se odmah našli u ulaznom prostoru stana koji razdvaja prostore za spavanje od onih za dnevni boravak. Iako se na prvi pogled odmah primijeti da je riječ o doista posebnom projektu, ipak se na samom ulazu samozatajno, tek s pokojim zlatnim detaljem, najavljuje ono što se odvija u ostatku ovog prostranog prostora. Glavna okosnica ove priče je već spomenuti prozračni i komforni dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom.

image
STUDIO GECI

- Većina elemenata u stanu izrađena je u hrvatskoj stolarskoj radionici Tom Lam temeljem dizajna Studija GECI. Izrađeni su elementi dnevnog boravka s dekorativnim aluminijskim panelima u boji zlata, kombinirani sa sivim lakom. Parketne obloge dale su osjećaj topline stana, kao i sam odabir dekorativnih materijala velveta koji se nalazi na garniturama Desiree - opisuje nam arhitektica.

image
STUDIO GECI

Elementi dnevnog boravka s dekorativnim aluminijskim panelima u boji zlata, kombinirani sa sivim lakom, izrađeni su po mjeri. Parketne podne obloge dale su osjećaj topline, kao i sam odabir dekorativnih materijala velveta koji su na garniturama Desiree

Dugi otvoreni prostor između dnevnog boravka, prostora za blagovanje i kuhanje razdvojen je tek vizualnom barijerom koja zonira prostor, ali ujedno i vrlo suptilnom postupkom odgovara na početne želje vlasnika i unosi luksuz u stan kako samostalno svojom pojavom, tako i funkcijom da reflektira vanjske vizure i još dublje ih unosi u prostor. Naime, radi se o dva nosiva stupa koja su obložena grigio ogledalom koje reflektira more te tako osim pogleda s terase, ovaj detalj je neodvojivo ukomponiran kao impresivan ukras.

image
STUDIO GECI

Osim spomenute pregrade koja se namjerno ističe u prostoru, ostatak uređenja je također raskošan, ali ujedno i nenametljiv te prije svega ugodan i udoban, ne želeći se previše nadmetati sa zatečenim karakteristikama stana i preuzeti svu pozornost. Blagovaonica i kuhinja nastavljaju zadanu priču, ali s obzirom na to da je u ovom dijelu ipak nešto manji dotok prirodne svjetlosti nego u dnevnom boravku, arhitekti se ipak odlučuju na dodavanje više raskošnijih detalja koji će podignuti i ujediniti prostor. Iako se i ovdje koriste relativno neutralne i svijetle nijanse, detalji su ti koji povezuju cjelokupnu ideju. Raskošni luster u zlatnoj boji te radne površine u kuhinji koje prate slične nijanse svjedoče prestižu koji je tražen kao polazna točka.

- Glavna spavaća soba sadrži svijet za sebe, s posebno izrađenim uzglavljem kreveta i dizajnerskom kupaonicom, tu se nalazi i sauna i prostor za vježbanje koji je potreban profesionalnim sportašima kao što je vlasnik. Dvije dječje sobe imaju izdvojenu kupaonicu za sebe, s posebnom terasom, i za razliku od drugih prostora, u njima se očituju minimalne arhitektonske intervencije jer su takve bile želje vlasnika - ističe Edita Geci.

image
STUDIO GECI

Glavna spavaća soba je “svijet za sebe”: uz dizajnersku kupaonicu tu su i sauna i prostor za vježbanje

image
STUDIO GECI

Svaki arhitekt će vam zasigurno potvrditi da su izrazito dobra komunikacija između klijenta i arhitekta te promišljeno projektiranje u ranoj fazi dvije glavne točke koje dovode do vrhunskih projekata, a ovaj prostrani, prozračni stan koji odiše finim luksuzom je najbolji dokaz ove tvrdnje.​​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 17:45