Luksuzno naselje za umirovljenike u Crikvenici čeka svoje prve stanare

Prvi put na našem tržištu u sklopu doma za starije i nemoćne prodaju se apartmani

Prvi put na našem tržištu u sklopu doma za starije i nemoćne prodaju se apartmani uz mogućnost korištenja zajedničkih sadržaja i servisa.

Iako je već nekoliko puta najavljivano kako će se mjesto u državnim domovima za starije i nemoćne, ako je riječ o osobi koja ima mirovinu jednaku ili veću od cijene smještaja, posjeduje nekretninu ili drugu imovinu koju će ostaviti svojoj djeci ili drugim nasljednicima, plaćati po ekonomskoj cijeni, a država će doplaćivati razliku samo onima koji nemaju toliko i kojima briga i skrb trebaju 24 sata dnevno, teško se oteti dojmu da će privatni domovi za umirovljenike i dalje biti u neravnopravnom položaju u odnosu na državne domove.

Naglašava to i Gojko Bežovan, profesor Socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji se već dugi niz godina zalaže za kvalitetan život i dostojanstveno starenje osoba treće životne dobi, što je jedan od ključnih problema i izazova u programima Europske unije. Prema njegovu mišljenju, dosadašnji koncept socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj temeljio se na sufinanciranju objekata, a ne osoba, što je neprihvatljivo jer se stvara grupacija osoba kojima se sufinancira smještaj u državnim domovima iako bi mogli plaćati ekonomsku cijenu, te su kao takvi u privilegiranom položaju u odnosu na korisnike u privatnim domovima.

Četvrta generacija

Istodobno, zapadne europske zemlje, kao što je Austrija, provode brojne programe kojima se pomaže starijim osobama da žive i stanuju na odgovarajući način. Primjerice, program potpomognutog stanovanja koji funkcionira kao malo naselje, projektirano za stare ljude uz sva moguća pomagala, dostavu hrane, dnevne usluge i medicinske sadržaje. Na tom tragu razvijen je i realiziran projekt privatnog doma za starije i nemoćne Salvia u Crikvenici, koji je nedavno otvorio vrata svojim budućim korisnicima.

Riječ je o prvom naselju za osobe treće životne dobi u Hrvatskoj sagrađenom po europskom modelu domova četvrte generacije, koji podrazumijeva bolju integraciju korisnika i njihovo sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima. Kompleks se sastoji od glavne zgrade s jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama ukupnog kapaciteta 104 kreveta, te tri apartmanska bloka.

Razvojni potencijal

Jedan apartmanski blok ima 15 apartmana površine 44 i 70 kvadrata koji se daju u privremeni ili dugotrajni najam dok je u preostalim blokovima ukupo 33 apartmanskih jedinica za pomognuto stanovanje po uzoru na Austriju. Upravo ti apartmani namijenjeni su slobodnoj prodaji na tržištu uz mogućnost korištenja zajedničkih sadržaja i servisa doma, što čini inovativan, proširen program doma za starije i nemoćne. Ovaj inovativan projekt ima razvojni potencijal i konkurentan je na inozemnom tržištu, što potvrđuje i interes te prijave korisnika iz inozemstva.

– Glavni cilj razvoja ovog modela stanovanja je podmiriti potrebu za održavanjem primjerene kvalitete života u starosti, promicanje kulture umirovljenja i socijalne inovacije kojima se starijim osobama omogućuje izbor između većeg broja usluga i tipova stanovanja – kaže Bežovan, koji je u ovom projektu sudjelovao kao savjetnik investitoru, tvrtki Mešić com. Projekt je realiziran zahvaljujući povoljnom kreditu HBOR-a, a uz usluge i komfor koji pruža ističe se i kvalitetom gradnje. Objekt je u cijelosti projektiran da bi se udovoljilo visokim standardima energetske učinkovitosti gradnje: izolirana vanjska ovojnica zgrade, grijanje i hlađenje preko dizalice topline, a svi prostori napravljeni su tako da budu pristupačni osobama koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica.

Aktivna zajednica

– Dom je osmišljen kao aktivna zajednica u kojoj se svakom korisniku pristupa individualno, pomaže mu se da osmisli život što sličniji životu kod kuće – kaže voditeljica doma Karolina Kudelić-Rasonja i dodaje da se korisnicima, osim fizikalne terapije i rehabilitacije, nude kulturno-zabavne aktivnosti poput izleta, posjeta kinu ili kazalištu, proslave rođendana, izložbe, priredbe, gostovanje umjetnika i radionice, kao i športsko-rekreativne aktivnosti: medicinska gimnastika, vježbe za kralježnicu, tretmani za poboljšanje cirkulacije, jačanje mišića, joga za starije osobe…

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 16:44