Luksuzno naselje za umirovljenike u Crikvenici čeka svoje prve stanare

    AUTOR:
    • Jelena Kovačević

  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2015. u 07:16

Prvi put na našem tržištu u sklopu doma za starije i nemoćne prodaju se apartmani

Prvi put na našem tržištu u sklopu doma za starije i nemoćne prodaju se apartmani uz mogućnost korištenja zajedničkih sadržaja i servisa.

Iako je već nekoliko puta najavljivano kako će se mjesto u državnim domovima za starije i nemoćne, ako je riječ o osobi koja ima mirovinu jednaku ili veću od cijene smještaja, posjeduje nekretninu ili drugu imovinu koju će ostaviti svojoj djeci ili drugim nasljednicima, plaćati po ekonomskoj cijeni, a država će doplaćivati razliku samo onima koji nemaju toliko i kojima briga i skrb trebaju 24 sata dnevno, teško se oteti dojmu da će privatni domovi za umirovljenike i dalje biti u neravnopravnom položaju u odnosu na državne domove.

Naglašava to i Gojko Bežovan, profesor Socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji se već dugi niz godina zalaže za kvalitetan život i dostojanstveno starenje osoba treće životne dobi, što je jedan od ključnih problema i izazova u programima Europske unije. Prema njegovu mišljenju, dosadašnji koncept socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj temeljio se na sufinanciranju objekata, a ne osoba, što je neprihvatljivo jer se stvara grupacija osoba kojima se sufinancira smještaj u državnim domovima iako bi mogli plaćati ekonomsku cijenu, te su kao takvi u privilegiranom položaju u odnosu na korisnike u privatnim domovima.

Četvrta generacija

Istodobno, zapadne europske zemlje, kao što je Austrija, provode brojne programe kojima se pomaže starijim osobama da žive i stanuju na odgovarajući način. Primjerice, program potpomognutog stanovanja koji funkcionira kao malo naselje, projektirano za stare ljude uz sva moguća pomagala, dostavu hrane, dnevne usluge i medicinske sadržaje. Na tom tragu razvijen je i realiziran projekt privatnog doma za starije i nemoćne Salvia u Crikvenici, koji je nedavno otvorio vrata svojim budućim korisnicima.

Riječ je o prvom naselju za osobe treće životne dobi u Hrvatskoj sagrađenom po europskom modelu domova četvrte generacije, koji podrazumijeva bolju integraciju korisnika i njihovo sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima. Kompleks se sastoji od glavne zgrade s jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama ukupnog kapaciteta 104 kreveta, te tri apartmanska bloka.

Razvojni potencijal

Jedan apartmanski blok ima 15 apartmana površine 44 i 70 kvadrata koji se daju u privremeni ili dugotrajni najam dok je u preostalim blokovima ukupo 33 apartmanskih jedinica za pomognuto stanovanje po uzoru na Austriju. Upravo ti apartmani namijenjeni su slobodnoj prodaji na tržištu uz mogućnost korištenja zajedničkih sadržaja i servisa doma, što čini inovativan, proširen program doma za starije i nemoćne. Ovaj inovativan projekt ima razvojni potencijal i konkurentan je na inozemnom tržištu, što potvrđuje i interes te prijave korisnika iz inozemstva.

– Glavni cilj razvoja ovog modela stanovanja je podmiriti potrebu za održavanjem primjerene kvalitete života u starosti, promicanje kulture umirovljenja i socijalne inovacije kojima se starijim osobama omogućuje izbor između većeg broja usluga i tipova stanovanja – kaže Bežovan, koji je u ovom projektu sudjelovao kao savjetnik investitoru, tvrtki Mešić com. Projekt je realiziran zahvaljujući povoljnom kreditu HBOR-a, a uz usluge i komfor koji pruža ističe se i kvalitetom gradnje. Objekt je u cijelosti projektiran da bi se udovoljilo visokim standardima energetske učinkovitosti gradnje: izolirana vanjska ovojnica zgrade, grijanje i hlađenje preko dizalice topline, a svi prostori napravljeni su tako da budu pristupačni osobama koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica.

Aktivna zajednica

– Dom je osmišljen kao aktivna zajednica u kojoj se svakom korisniku pristupa individualno, pomaže mu se da osmisli život što sličniji životu kod kuće – kaže voditeljica doma Karolina Kudelić-Rasonja i dodaje da se korisnicima, osim fizikalne terapije i rehabilitacije, nude kulturno-zabavne aktivnosti poput izleta, posjeta kinu ili kazalištu, proslave rođendana, izložbe, priredbe, gostovanje umjetnika i radionice, kao i športsko-rekreativne aktivnosti: medicinska gimnastika, vježbe za kralježnicu, tretmani za poboljšanje cirkulacije, jačanje mišića, joga za starije osobe…

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Izdvajamo