Raj za dušu

Mala kamena kuća između dvije velike stijene. Pravo malo utočište kakvog nema

 @yolanda_moret/instagram
Ova šarmantna kuća sagrađena je 1861. godine, u vrijeme kada nije bilo građevinskih dozvola

Castel Meur, također poznat kao La Maison du Gouffre ili "kuća između stijena", šarmantna je kućica smještena između dvije ogromne nazubljene stijene koja privlači turiste u inače mirno malo selo Plougrescant, smješteno u Côtes- d‘Armor u regiji Bretanje, u Francuskoj, gdje je izgrađen još u 19. stoljeću, prenosi Amusing Planet.

Kuća je leđima okrenuta prema moru od kojeg ju je vlasnik nastojao zaštititi tako što je umetnuo u kolijevku između dvije stijene kako bi je zaštitio od žestokih oluja koje su česte na ovom mjestu.

Sićušna kuća sagrađena je 1861. godine, u vrijeme kada nije bilo građevinskih dozvola, a kuće su se mogle graditi gdje je god tko htio (u Hrvatskoj ni danas nije puno drugačije). Nakon smrti svog prvobitnog vlasnika, Castel Meur je služio kao drugi dom obitelji njegovih potomka koja je ovdje živjela s vremena na vrijeme, uglavnom u toplijim godišnjim dobima.

Sadašnja stanarka, unuka prvog gospodara kuće, ovdje živi od 2004. nakon što je prodala svoj posao u Americi i vratila se na svoju zemlju.

Prije ste mogli pješice doći ravno do kuće, ali kad su se neki japanski turisti popeli na krov i prouzročili štetu, vlasnica je izgradila perimetarski zid oko imanja zabranjujući pristup zgradi. Sada je moguće uživati samo u pogledu na kuću iz pristojne udaljenosti, što je i dovoljno s obzirom na njezinu impresivnu pojavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:40