Kuća mjeseca

MALA KUĆA MIA BLIZU ZAGREBA Kuća za odmor u kojoj bismo se budili svaki dan

PROFIL

NAZIV: Mala kuća Mia
INFO: kuća za odmor površine 205 kvadrata okružena je okućnicom od 1750 kvadrata
VLASNICI: Daria i Saša Stefanovski
UREĐENJE: vlasnici
PROJEKT: SA Bišćan d.o.o. Duga Resa

Daria i Saša Stefanovski dugo su razmišljali o turističkom projektu, a Mala Mia je nastala kao odgovor na lokaciju u netaknutoj prirodi, koja se pokazala kao odlična inspiracija za uređenje interijera, ali i dobra poslovna odluka zbog lake dostupnosti .

Kad biste imali neograničeno vrijeme u danu, kako biste ga proveli u okviru doma? U odmoru, opuštanju, ispijajući kavu okruženi netaknutom prirodom, a navečer biste ga priveli kraju u druženju s prijateljima u prostoru koji je za to idealno prilagođen? Daria i Saša Stefanovski postigli su upravo taj savršen sklad urbanog života u doticaju s iscjeljujućom prirodom.

Mala Mia, kuća za odmor i potpuno opuštanje, smještena je 80-ak kilometara od Zagreba i kao što joj ime kaže, stvorena je za svima nam potreban odmor, ali i nesputane zabave s prijateljima. Mladi zagrebački bračni par s nama je podijelio kako su uopće došli na ideju o gradnji kuće.

- Još 2011. rodila se ideja o pokretanju turističkog projekta. Dugo smo promišljali što bismo zapravo željeli ponuditi i gdje bi bila za to idealna lokacija - prisjećaju se vlasnici s početke ove priče.

Lokacija koju su odabrali učinila im se idealnom iz više razloga. Smještena je na pola puta između Zagreba i Rijeke, što je čini lako dostupnom, a ipak pruža osjećaj "odlaska na odmor". Cestom koja tim putem prolazi putuju i strani turisti na svojoj ruti prema Sloveniji, jer su Spahići tik do slovenske granice. Vlasnike je lokacija oduševila.

- U kraju je postignut balans uređenja prirode i okoliša bez pretjeranog zadiranja u njega. Obližnje stanovništvo ugodno je i prijateljski nastrojeno, a poznati su i po izvrsnom siru i janjetini, što svakako nije na odmet - pojašnjavaju s osmijehom.

Deset mjeseci trajala je gradnja kuće koja danas ima 205 kvadrata, a okružena je okućnicom od čak 1750 kvadrata. Zemljište je u prvotnom obliku bilo upravo to - nedirnuto, livada.

S osmijehom, ali i čuđenjem, prisjećaju se iskopavanja 700 rupa za bilje posađeno u sklopu okućnice. Svaka od njih bila je vrijedna truda jer se zbog svog raslinja Mala kuća Mia danas savršeno uklapa u zeleno okruženje, a Daria i Saša vesele se godinama koje dolaze i bujanju spomenutog raslinja.

Prepričavajući proces izvođenja radova, iznimno su pohvalili tvrtku za graditeljstvo i tehničke usluge SA Bišćan koja je bila glavni izvođač radova na projektu. Uređenje interijera, pak, sasvim je pripalo vlasnici Dariji Stefanovski. Uz pomoć bliske prijateljice mjesecima je osmišljavala vizualni identitet kuće, a ono od čega je polazila, bila je priroda koja okružuje kuću.

- Željela sam da unutrašnjost ima poveznicu sa šumskim ugođajem koji vlada ovdje. To mi se jedino činilo smisleno, a pokušala sam uklopiti i moderne elemente jer smo kuću zamislili i kao mjesto za zabavna druženja - objašnjava Daria. I doista, spoj koji je zamišljala uspješno je izveden i vidljiv pri ulasku u kuću. S ulične strane gledano, ulazite u prizemlje, no ono je zapravo gornji kat kuće zbog specifične gradnje na strmom terenu. Na prvi pogled pri ulasku dočekuje vas prozračan, miran i topao hodnik čiji je pod obložen pločicama koje imitiraju drvene daske toliko vjerno da tek pri dodiru primjećujete da je riječ o keramici.

Zidovi obloženi originalnom starom rezanom ciglom i detalji s motivima šumskih životinja i bilja prostoru daju osobit šarm, kao i Ikeina zelena komoda koja služi za pohranjivanje posteljine i ručnika, a smještena je na mjestu lako dostupnom za goste triju spavaćih soba, koliko ih ima u kući.

- U početku smo željeli sobe podijeliti tematski. No, putem smo se nekako odlučili za jednostavnost i želju da sve tri spavaće prostorije pričaju sličnu umirujuću priču, a razlikuju se samo u tonovima boja koje u njima vladaju - pojašnjava Saša Stefanovski.

Tako je prva prostorija s lijeve strane tzv. crna spavaća soba koja odiše elegancijom, a krasi je krevet čije uzglavlje čini kombinacija drva i kože, tekstili tamnih boja te veliki poster s ilustracijom karte svijeta. Sav namještaj u toj prostoriji, kao i u ostalim spavaćim sobama, kupljen je u Ikei i Lesnini. Zanimljivo je istaknuti da je Daria pri uređenju kretala od detalja - konkretno, od postera na zidu. Tzv. bijela soba odiše mirom i finoćom, a zelena ostavlja pravi šumski dojam, upotpunjena i pomno izabranom posteljinom.

Na istoj etaži je i prostrana kupaonica, a blagovaonica i dnevni boravak jedinstven su prostor vezan uz kuhinju koja nas je podsjetila na moderne njujorške stanove. U kuhinji oduševljavaju detalji koji je čine posebnijom od prosjeka. Kupljena je u Ikei, ali upravo je sitnicama dorađena kako bi odskakala od kataloškog izgleda. Manjak visećih elemenata u ovom je prostoru zapravo plus jer praznim ostavlja spomenuti upečatljiv cigleni zid obogaćen zabavnim retrodetaljima. Nedostatak prostora za pohranu nadoknađen je komodom nasuprot elemenata, a viseća rasvjeta iznad radne plohe vizualno je privlačna, ali i praktična.

Blagovaonicom dominira masivni drveni stol ručno izrađen u stolariji Kušević. Prirodnog izgleda, izrađen od drva bukve i čeličnih nogu, odlično se uklopio i stvorio poveznicu s ostalim elementima istog autora - komodom u dnevnom boravku i hodniku. Vlasnici su se povodili za idejom o održavanju čistoće prostora, pa je to zapravo i osnovni razlog za odabir kožnog namještaja u dnevnom boravku.

- Kožni kauč je lako održavati, jednako kao i ovaj tepih od kožnih krpica - pojašnjava vlasnica pokazujući na zanimljiv šareni tepih. Thermijin kamin na drva prostoru daje posebnu čar, baš kao i izlaz na terasu s koje se pruža pogled na rijeku Kupu i slovenske obronke u neposrednoj blizini, ali i dvorište objekta u kojemu će ljubitelje ljeta oduševiti bazen dimenzija 3x7 četvornih metara. Druženja uz bazen podrazumijevaju i konzumaciju pića pa je u sklopu bazena drveni šank s ledomatom i ostalim potrepštinama koje zahtijeva ljetni party. S dvorišne, bazenske strane, omogućen je ulazak u dvije prostorije u prizemlju kuće zbog kojih je ona pravo malo hedonističko carstvo.

Jedna od njih posebno nas je oduševila - 26 kvadrata tzv. Konobe, prostora za druženje koje podsjeća na vaš omiljeni bar. Opet uočavamo stol stolarije Kušević, ali i bicikl na zidu star 77 godina, vlasnicima jedan od omiljenih detalja u kući. U susjednoj prostoriji smjestila se spa oaza u kojoj možete uživati u jacuzziju i sauni pritom gledajući televiziju ili slušajući glazbu i tako svoj odmor dovesti na razinu pravog malog hedonizma koji svatko od nas ponekad zaslužuje. Dodatni detalj koji upućuje na modernu i ekološku osviještenost vlasnika svakako su punjači za električne automobile na koje smo naišli na parkiralištu kuće. Upitavši vlasnike kako zamišljaju svoje goste, kratko i spontano su nam odgovorili da su vrata Male Mie jednako otvorena za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima, kao i za nezaboravne provode svih generacija.

Vlasnike možete kontaktirati putem Facebook stranice - Mala kuća Mia za odmor i potpuno opuštanje

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:31