Tip-top

Mala kuća s velikim pogledom. Jednostavno suvremeno uređenje bilo je pun pogodak

 UNIQUE HOME STAYS/
Dizajnerica interijera Kathryn Tyler renovirala je ovu kućicu otvarajući raspored i postavljajući ogromne prozore koji uokviruju izvanredan pogled na more

Kuća koju je Simon Francis otkrio na poluotoku Lizard prije šest godina nije baš nudila ono što mnogi od nas traže kada zamišljaju kuću za odmor. Pravokutna kutija iz šezdesetih na dva kata, s neobično popločanom fasadom i umornom PVC stolarijom, daleko je bila od labuda. - Bilo je to ružno pače, prisjeća se.

Srećom, Simon, koji radi u brodogradnji, ali sebe opisuje kao ‘ovisnika o dizajnu‘, mogao je vidjeti potencijal. Bio je u potrazi za projektom obnove s pogledom na more u koji bi se on i njegova supruga Suzie jednog dana mogli povući. Ono što je ovoj kući nedostajalo u šarmu, nadoknadila je lokacija, smještena iznad South West Coast Patha, odmah izvan ribarskog sela Coverack, s izvanrednim pogledom na zaštićenu uvalu ispod i horizont iza. - Svidjela mi se činjenica da mi kuća daje priliku da radim nešto drugačije, kaže Simon.

image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/

Ključ za ostvarenje njegove vizije bila je dizajnerica interijera Kathryn Tyler iz studija Linea. Simon je primijetio njezin rad prije više godina, kada je njezina kuća u skandinavskom stilu bila predstavljena u emisiji Grand Designs na Channel 4.

- Istaknula se kao jedina osoba koja je dizajnirala nešto lijepo i unutar proračuna, kaže. Iako je Simon i prije renovirao kuće, nikada nije radio na projektu u opsegu koji je ovdje bio potreban.

Kathryn – koja je igrom slučaja živjela samo pola sata vožnje od kuće i nedavno je počela raditi na stambenim projektima nakon godina projektiranja restorana – brzo se uključila. - Osjećala sam se kao da imam potpunu slobodu, jer su naše ideje bile usklađene od prvog dana, kaže ona. - Željeli smo izbjeći sve klišeje i stvoriti jednostavan, suvremen prostor.

image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/

Prvi zadatak bio je transformirati eksterijer. Drvena obloga bila je rješenje – sibirski ariš, okomito postavljen, koji će, kaže Kathryn, - lijepo omekšati‘ eksterijer. Najveći izazov bio je pristup: sve što se iznosilo iz kuće i u nju moralo se nositi rukom niz usku stazu. Dva prozora na prednjoj strani – iako već široka impresivnih četiri metra – produžena su za gotovo trećinu u visinu kako bi se smjestili golemi prozori s pogledom.

image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/

Unutra, Kathryn je otvorila dvije prostorije u prizemlju kako bi stvorila jednu veliku kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu, koja se proteže kroz cijelu dubinu kuće. - Htjela sam stvoriti tijek i osjećaj prostora pojednostavljivanjem rasporeda, objašnjava ona. Na katu su tri spavaće sobe i kupaonica rekonfigurirane kako bi se dobile dvije spavaće sobe, svaka s kupaonicom. Najveća – sprijeda – dizajnirana je kako bi se iskoristio pogled s prozora od zida do zida. Neobično je da se ovoj prostoriji pristupa kroz tuš kabinu, s glaziranim paravanom koji dijeli dva prostora i služi kao produženo uzglavlje za krevet. - To je bio jedini prijedlog za koji sam se morala boriti, ali drago mi je da jesam, kaže ona. - Odgođeni ulazak u spavaću sobu omogućuje da se pogled polako otvara, umjesto da se samo odmah pojavi.

image
UNIQUE HOME STAYS/

Zadržala je što je mogla, uključujući podne daske na katu i lebdeće stubište. Dala je ogoliti i pougljeniti gazišta, koristeći japansku tehniku shou sugi ban, i dodala ogradu od jasena, koje se protežu prema gore. - Željeli smo zadržati elemente koji odražavaju prošli život kuće, kaže Kathryn, čije umjetničke fotografije procesa obnove sada vise na zidovima.

image
UNIQUE HOME STAYS/
image
UNIQUE HOME STAYS/

Kuća - sada nazvana Ukiyo, što na japanskom znači ‘plutajući svijet‘ - ima skroman, opušten interijer, sa zatamnjenim gipsanim zidovima, uglađenim interijerom koji odražava vanjštinu punog drva. - Paletu smo zadržali jednostavnom, jer nismo htjeli da se išta natječe s pogledom, kaže Kathryn. Ističe prozračnu kuhinju lokalnog dizajnera Davida Restoricka i način na koji je Altrock, materijal nalik teracu izrađen od ostataka mramora i smole, korišten za kuhinjske površine i okvir tuša. Što se tiče opremanja, kombinacija je starinskih i vintage komada, uključujući stari Senufo stolić za kavu iz Zapadne Afrike u prostoru za sjedenje i set blagovaonskih stolica Vico Magistretti ‘Carimate‘.

Pogledajte video!

Projekt je trajao samo devet mjeseci i Simon, koji je cijelo vrijeme obnašao ulogu onoga što on opisuje kao ‘osobenog skipera‘, razumljivo je da je oduševljen rezultatom. Srećom, Kathryn je također imala priliku testirati svoj dizajn. - Očaravajuće je sjediti na sofi i gledati van, kaže ona. - Osjećaj je kao da lebdiš negdje između mora i neba.

Kuća Ukiyo je dostupna za iznajmljivanje ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:30