ljepotica kakve nema

Mala Mara iznad čarobnog Kuta u Visu: Kuća u masliniku sa širokim pogledom na Viški zaljev

 Domagoj Blažević
Predstavljamo nominirane za nagradu "Drago Galić" Udruženja hrvatskih arhitekata. Projekt: arhitekt Ante Mardešić

Na brijegu iznad Kuta, povijesnog dijela grada Visa - na najjužnijoj točki Viške vale - terasasti je maslinik sa širokim pogledom na Viški zaljev. U tom je masliniku pravokutna parcela izdužena u smjeru slojnica terena, na kojoj je izgrađena Mala Mara, nevelika jednoetažna vila. Otvorena prema prirodi i okolišu, maslinama i moru, sjedinjenih unutarnjih i vanjskih granica, predstavlja jedinstveni doživljaj - mjesto za život vlasnika ili boravak gostiju.

image
Domagoj Blažević

Arhitekt Ante Mardešić 1990. godine učinio je hrabar potez: nakon završenog fakulteta vratio se iz Zagreba, pa u Komiži otvorio arhitektonski ured a+u. Danas, četrdesetak godina kasnije, radio je više od većine kolega koji su ostali u Zagrebu ili otišli u inozemstvo. Hrabrost i umijeće pokazao je i obnovama komiških zgrada Ivana Vitića i Stjepana Planića. U svojim je šezdesetim godinama u naponu snage.

image
Domagoj Blažević
image
Domagoj Blažević
image
Domagoj Blažević

Beton u masliniku

S investitorom Male Mare, s kojim je i ranije surađivao, dijeli ljubav prema kalifornijskoj case study arhitekturi i Ivanu Vitiću.

Kuća je na parcelu postavljena diskretno, poput dugačkog poteza tradicijskog kamenog podzida, koji definira nivoe obradivih terasa, čineći tako prirodni teren pogodnim za život. U suvremenoj interpretaciji arhitekta, kamen je zamijenjen vidljivim, golim betonom. Betonska se konstrukcija uvukla u redove maslina kao traka koja završava poluotvorenom terasom s bazenom. Linearni tlocrt, paralelan sa slojnicama terena, bio je, zapravo, jedini logičan izbor. Tako je svim boravišnim prostorima kuće omogućen pogled na more i neposredan izlazak na teren.

image
Jani Mardešić

Ostakljenim pročeljem i terrazzom koji pokriva pod boravišnih unutarnjih i vanjskih prostora brišu se granice između interijera i eksterijera: cijela kuća postaje terasa

image
Jani Mardešić

Umjetničke skulpture

Otvorenost kuće prema najatraktivnijim vizurama potaknuta je i orijentacijom prema sjeveru, što osigurava hlad, važan za viških ljeta. Stoga grilje nisu potrebne, pa je pogled na more i krošnje maslina potpuno neometan.

Ostakljenim pročeljem i terrazzom koji pokriva pod boravišnih unutarnjih i vanjskih prostora brišu se granice između interijera i eksterijera: cijela kuća postaje zapravo terasa s pogledom.

Stražnji prostori kuće servisnog su karaktera. Poluukopani su u brijeg, s visoko postavljenim potezom prozora koji omogućuje južno svjetlo i prirodnu poprečnu ventilaciju. Izdvojena soba s kupaonicom povezana je s ostatkom kuće polunatkrivenim dvorištem - patiom - svojevrsnom zelenom pukotinom u gabaritu kuće. Planom je maksimalna duljina kuće ograničena na 14 metara, pa je izdvojena soba proglašena pomoćnim objektom.

image
Miljenko Bernfest

Usklađenost kuće s okolišem podržavaju nijanse sive i maslinastozelene; na podu, zidovima, mozaiku i u hortikulturnom uređenju. Ambijent opremljen skulpturama hrvatskih umjetnika odražava atmosferu sklada prirode, arhitekture i umjetnosti.

Više na www.a-u.hr i www.villamaravis.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:48