VIŠE I NE TREBA

Mala montažna kuća od svega 20 kvadrata složi se poput šatora, a ima sve za ugodan odmor

 EZEQUIELE PANIZZI/
Unutrašnji dio se sastoji od parketa od prirodnog drveta koji pokriva zajednički prostor između dnevnog boravka, opremljene kuhinje i kupaonice

Tvrtka Oazo specijalizirana za suhu gradnju pristupila je brazilskim arhitektima iz studija Zanesco Arquitetura kako bi zajednički osmislili malu kućicu minimalne tipologije s istim konceptom kao šator za kampiranje, ali sa svom potrebnom infrastrukturom za ugodno iskustvo.

image
EZEQUIELE PANIZZI/
image
EZEQUIELE PANIZZI/

Prva namjera u stvaranju projekta bila je brza unaprijed montirana konstrukcije sa što je više moguće autonomije, stoga se Refuge može replicirati na različitim parcelama zemlje i različitim okruženjima. Stvara se prostor izolacije koji je u izravnom kontaktu s prirodom. Odmak od rutine i trenutak odmora uz dobro vino iz regije.

Cjelokupna konstrukcija od svega 20 metara četvornih na jednu etažu i polukat je u sustavu laganog čeličnog okvira s hladno oblikovanim čeličnim strukturnim profilima, s toplinskom izolacijom u OSB pločama i staklenoj vuni, te vanjskim zatvaranjem u prethodno obojenim valovitim pločama, u bijeloj boji.

image
EZEQUIELE PANIZZI/
image
EZEQUIELE PANIZZI/
image
EZEQUIELE PANIZZI/
image
EZEQUIELE PANIZZI/

Pristup kući je putem staze od nepravilnog bazalta - tipičnog kamena za regiju - i drvene terase koja se proteže iznad jezera, gdje korisnici mogu pecati ili se voziti kanuom. Unutrašnji dio se sastoji od parketa od prirodnog drveta koji pokriva zajednički prostor između dnevnog boravka, opremljene kuhinje i kupaonice. Za maksimalnu iskoristivost prostora, nema vrata između ovih zona. U polukatu, prostoru rezerviranom za spavanje, prozor je u potpunosti izrađen od stakla te se nalazi ispred kreveta i donosi osjećaj boravka u krošnjama drveća.

image
EZEQUIELE PANIZZI/
image
EZEQUIELE PANIZZI/
image
EZEQUIELE PANIZZI/
image
EZEQUIELE PANIZZI/

Kako bi se osigurala samodostatnost konstrukcije, omogućena je i solarna energija koja služi za potrebe potrošnje električne energije i grijanja vode. Krov ima dvije kosine sa strmim nagibima, što jamči jednostavno održavanj.

Čim je projekt završen, shvatilo se da je zanimljivo isprobati njegovu funkcionalnost "na otvorenom". Cijela je struktura bila unaprijed sastavljena te naknadno umetnuta na lokaciju: mjesto u unutrašnjosti Serra Gaucha, u Rio Grande do Sul. Odabrana pozicija bila je strateška.

image
Oazo + Zanesco Arquitetura

Kuća je nenametljivo umetnuta između drveća, u postojeće okruženje i okrenuta prema jezeru i prekrasnom krajoliku regije Vale dos Vinhedos. Zbog prekrasnog pogleda osjećaj iz unutrašnjosti prostora je kao da ste unutar broda.

S namjerom brze, unaprijed montirane konstrukcije sa što je više moguće autonomije, Refuge se može replicirati na različitim parcelama zemlje i različitim okruženjima. Prostor izolacije u izravnom kontaktu s prirodom. Odmak od rutine i trenutak odmora uz dobro vino iz regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:45