DOM POZNATOG ARHITEKTA

Mala, uska parcela bila je dovoljna za fantastičnu kuću od 18 kvadrata. Pogledajte kako je dobar interijer!

 Koji Fujii/
Vodimo vas u objekt koji unatoč manjku kvadrata ima sve što treba imati, pažljivo i ciljano je projektiran i iskorišten maksimalno

Japanski arhitekt Takeshi Hosaka ispričao nam je sve o svojem fantatističnom domu. Sam je zamislio tu kuću, sam ju je projektirao i sada u njoj živi sretno i zadovoljno. Službeno ju je nazvao Love love house.

image
Koji Fujii/
image
Koji Fujii/
image
Koji Fujii/

-Živio sam u kući naziva Love house u gradu Yokohami deset godina. No, 2015. sam počeo predavati kao profesor na Sveučilištu Waseda za umjetnost i arhitekturu i shvatio da bi previše sati trošio na vožnju i putovanje iz Yokahame u Tokijo. To je bi primarni razlog zašto sam odlučio izgraditi drugu kuću. Kupio sam zemljište od 31,41 kvadratna metra u Tokiju i odmah početo projektirati kuću na dva kata. Moja supruga je u to vrijeme čitala knjigu o razdoblju Tokugawa, također nazvanom Edo razdoblje (1603. – 1867.), posljednje razdoblje tradicionalnog Japana, vrijeme unutarnjeg mira, političke stabilnosti i gospodarskog rasta pod šogunatom (vojnom diktaturom) koji je utemeljio Tokugawa Ieyasu. U toj knjizi je četveročlana obitelj živjela u kući od 9,6 kvadrata koja se zvala "Nagaya" (mali stan na jednoj etaži). Nakon što je pročitala knjigu, supruga mi je rekla da je kuća na dva kata prilično veliki objekt za nas dvoje pa sam odlučio projektirati jednokatnicu, prizemnicu od 18,84 kvadrata - prisjeća se arhitekt koji kaže kako ni u jednom trenutku nije pomislio da će život "u skučenom prostoru" biti neugodan i ružan. Kao primjere odlične kuće manje od 20 kvadrata navodi Le Corbusierov Cabanon od samo 16,85 m2.Kaže da je veliki Le Corbusier bio zaljubljen u ovu kuću i okoliš koji je okružuje.

image
Koji Fujii/
image
Koji Fujii/
image
Koji Fujii/

-U prijašnjoj kući iskusio sam sve komponente Zemlje: sunce, kišu, snijeg, životinje, biljke, ljude...Zato sam se u Love Love kući fokusirao na vječnost malog prostora u kojem ima svega. Stari Rimljani smatraju važnima 5 komponenti kao simbolu idealnog života u vili - studija, kupka, drama, glazba i epikurizam. Želio sam obogatiti ovih pet komponenti u svojoj kućici od 18, 84 kvadrata - ističe Takeshi Hosaka i nastavlja kako se supruga i on vole okupati svaku večer, slušati 300 glazbenih ploča koje posjeduju, jesti rižu kuhanu u zemljanom loncu i čitati brojne omiljene knjige.

image

Zemljište prije izgradnje kuće

www.hosakatakeshi.com
image

Zemljište prije izgradnje kuće

www.hosakatakeshi.com
image
www.hosakatakeshi.com

No, bilo je i prepreka koje je trebalo svladati pri projektiranju ove kuće.

-Simulacija sunčeve svjetlosti pokazala je da mjesto ne može dobiti izravnu sunčevu svjetlost tri mjeseca zimi. U početku sam se stvarno razočarao, ali sam odlučio ovu činjenicu shvatiti kao okruženje slično skandinavskoj zemlji. Ovaj me koncept naveo da nacrtam skicu dvaju zakrivljenih krovova čiji su vrhovi otvoreni prema nebu. Zimi dva krovna prozora učinkovito primaju meku sunčevu svjetlost i prenose je u interijer. Ljeti je kuća ispunjena sjajnim suncem poput tropskih zemlja. Mogli smo osjetiti sunčevu svjetlost diljem svijeta tijekom cijele godine - smije se arhitekt.

image
Koji Fujii/
image
Koji Fujii/
image
Koji Fujii/

Krov kuće se sastoji od dvije HP ljuske. Spojeni su na različitim visinama i stvaraju jednostavan oblik kuće. Strehe krovnih školjki oblikuju se ravno da se stapaju s okolinom, ali su vrhovi školjki blago zakrivljeni. Sedam kratkih zidova razdvajaju tri zone: blagovaonica, kuhinja i spavaća soba. Debljina ovih stijenki je smanjena za 15 mm odozgo prema dolje za ugradnju dasaka za police i kuhinjskog pulta.

image
Koji Fujii/
image
www.hosakatakeshi.com

-Kostur kuće ne funkcionira samo kao veliko tijelo, već i kao transformator namještaja mini prostora. Primjerice, kada držimo prozor okrenut prema ulici potpuno otvoren, ljudi koji hodaju dalje ulicom slobodno razgovaraj sa mnom. Priačmo s njima slobodno, kao s dugogodišnjim prijatelimaj. a djeca stavljaju svoje ruke na pod i pogledaju unutra. Čak i tapšemo pse u šetnji dok večeramo. Prednja ulica ima cvjetnjak pa uživamo u njemu kao u našem vrtu. U ovoj kući osjećamo se vrlo blizu gradu - zaključuje arhitekt Takeshi Hosaka.

Više o radovima ovog poznatog arhitekta možete saznati na linku - www.hosakatakeshi.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:28