KOLIBE S POTPISOM

Male kuće uređene za čistu peticu

Odmor od modernog života u prirodi? Može!

Iako im površina ne prelazi 35 kvadrata, arhitekti i dizajneri su se potrudili opremiti ih svime što je potrebno za ugodan boravak.

U vrijeme kada tehnologija ima veći utjecaj na naše živote nego ikad odmor u prirodi i bijeg od užurbane svakodnevice, beskonačne zvonjave mobitela, interneta i društvenih mreža svakako zvuči kao prava stvar. Zamislite...

Buđenje u kolibi okruženoj zelenilom u kojoj se ne čuje ništa osim cvrkuta ptica ili pucketanja vatre u kaminu. Iako prva asocijacija na kolibu možda nekima nije privlačna, jer takav asketski smještaj nije za svakoga, ovaj put ne govorimo o bilo kakvoj kolibi već pomno projektiranoj da se skladno uklopi u okolnu prirodu i opremljenoj prema najvišim standardima za odmor iz snova. Ideja ne manjka, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko najzanimljivijih projekata iza kojih stoje arhitektonski uredi iz cijelog svijeta.

1. WILD CABIN

Arhitekti iz studija Maxon Architects su za umjetničku organizaciju Wide Open osmislili niz koliba pogodnih za boravak na izoliranim i neobičnim lokacijama diljem Ujedinjenog Kraljevstva kako bi se ljudi lakše povezali s prirodom. Njihovo unutarnje uređenje je udobno, a staklene stijene strateški su raspoređene tako da u prostor ulazi dovoljno danjeg svjetla, ali da stanari istovremeno imaju dovoljno privatnosti. Kolibe su dizajnirane tako da ih je lako seliti s lokacije na lokaciju, a projekt je trenutno u fazi pripreme.



Foto: moxonarchitects

2. GLASS PREFAB HOUSE


Kompaktna kućica za odmor smještena je na otočiću u jezeru u ruralnom dijelu Nizozemske. Jednosobna koliba prostire se na svega 20 kvadrata, sastoji se od tuša, WC-a, kuhinje, ormara i spremišta integriranih u dvostruki zid, a pomicanjem staklenih stijena u potpunosti se otvara prema eksterijeru. Iako ima kosi krov, staklo se proteže cijelom visinom kuće što omogućava nesmetano uživanje u pogledu na prirodu. Viseći kamin može se i rotirati tako da po potrebi grije prostor terase za uživanje u večerima na otvorenom. Osmišljena je u studiju 2by4 Architects, a skučeni prostor na kojem je koliba postavljena zahtijevao je da drvena građa i ostali potrebni materijal budu dovezeni brodom.


Foto: 2by4-architects

3. CABIN IN THE FOREST


Jednostavnog naziva Cabin in the forest, što u prijevodu doslovno znači koliba u šumi, prvi je arhitektonski projekt mladog poljskog grafičkog i produkt dizajnera Tomeka Michalskog. Zamislio je svojevrsnu izoliranu kapsulu koja služi kao skrovište i mjesto na kojem se možete potpuno odvojiti od virtualnog svijeta i ponovo povezati s prirodom. Koliba i njezin interijer dizajnirani su tako da imaju što manji utjecaj na okoliš, a zanimljiv kontrast može se primijetiti između okruženja tamne, vlažne šume i tople i udobne unutrašnjosti kolibe. Zasad se radi samo o ideji pa nisu poznati ni okvirni troškovi gradnje, no, autor se nada da će projekt u skorije vrijeme biti realiziran.

Foto: Tomek Michalski

4. WRITER'S RETREAT

Kolibica površine svega 31 četvorni metar nalazi se u Petropolisu na jugoistoku Brazila, a njezino ime znači ‘piščevo utočište’ što bi označavalo mjesto na koje se možete povući u osamu kada želite potaknuti maštu i kreativnost. Osmislili su je u uredu Architectare, a glavna inspiracija za dizajn bio je izgled špilje. Osnovna konstrukcija izrađena je od čeličnog okvira obloženog kamenom pronađenim u okolini, a od prostorija ima spavaću sobu, kupaonicu i malu ostavu. Iako je kvadratura prostora prilično mala, nema osjećaja skučenosti jer je koliba opremljena velikim prozorima od poda do stropa, te namještajem jednostavnih linija.

Foto: Leonardo Finotti

5. BUNKIE

Ideja o montažnim kućicama površine 10 kvadrata razvila se iz suradnje dizajnera Evana Barea iz studija 608 Design, Nathana Buhlera i Jorgea Torresa iz radionice BLDG i Jima Moorea koji su u osnovali tvrtku Bunkie Company. Njihova gradnja na području sjeverne Amerike za čije su tržište trenutno namijenjene ne zahtijeva građevinsku dozvolu, a sastavljaju se u par dana. Bunkie dolazi u 4 osnovna modela, a moguće je birati između brojnih rješenja uređenja. Autori za pripremaju i posebnu liniju Bunkie koliba te pokretanje crowd funding kampanje kako bi se njihova ideja proširila cijelim svijetom.

Foto: www.thebunkie.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:36