LIJEP I JEFTIN

Maleni dom od 20 kvadrata napravljen od konoplje, pluta i šperploče, a može trajati godinama

 Common Knowledge
Pojedinci ili parovi koji žude za neovisnošću, ali si još ne mogu priuštiti svoj dom, naći će Tigín kao udobno stambeno rješenje

U posljednje vrijeme sve više je se grade mikrostambeni objekti kako bi se stvorila alternativa rastućim cijenama kuća i najma, ali Tígín Tiny Homes, mobilne male kuće ili kolibe ne pretendiraju biti buduće stambeno rješenje. Ipak, unatoč tome one su osvježavajuće promišljeno dizajnirane.

image
Common Knowledge

Tvorci, irsko društveno poduzeće pod nazivom Common Knowledge (tigín je galski za malu kuću ili kolibu), osigurali su da dizajn ima iste specifikacije kao proširenje kuće ili vrtna nastamba te se ujedno radi o ekološki osviještenom objektu koji je jednostavan za izgradnju te ga je moguće uz dobivene građevinske materijale i tehnike samostalno izgraditi. Na taj način, svatko tko razmišlja o samogradnji ili ima pristup zemljištu može napraviti svoj vlastiti mali dom.

image
Common Knowledge

"Nismo stvorili ove malene domove kao novi proizvod", objašnjava Fionn Kidney, suosnivač i direktor Common Knowledgea. "Zapravo smo napravili samo četiri, ali naučili smo više od 250 ljudi da ih sami grade uključivši ih u proces izgradnje tijekom naših Graditeljskih škola."

image
Common Knowledge

Projekt također predstavlja prikaz održivih, kvalitetnih materijala za koje tim čvrsto vjeruje da bi se trebali više koristiti.

Ovi maleni domovi drugačiji su i po mnogočemu. Iako im je tlocrtna površina mala (20 metara četvornih), imaju visoke stropove (3,6 metara u kuhinji i dnevnom boravku), koji u kombinaciji s predimenzioniranim ostakljenjem pružaju stalnu povezanost s prirodom ili pogledom, a istovremeno daju osjećaj prostranosti. Kuće također imaju pametna rješenja za pohranu i koriste inovativne ili prirodne materijale kao što su valovite ploče od konoplje i podne ploče od linoleuma od prirodne gume, djelomično kako bi ispunili vlastite ciljeve izgradnje s niskom emisijom ugljika, ali i kako bi smanjili težinu prikolice.

image
Common Knowledge

"Odabirom materijala kao što su izolacija od prirodnog pluta, blanjane dimenzionirane drvene grede i šperploče, uspjeli smo učiniti da naši strukturalni elementi građevine također budu završni detalji", objašnjava Harrison Gardner, koji stoji iza dizajna i izgradnje Tigína.

image
Common Knowledge

Jedno područje za koje je timu predstavljalo probleme bila je vanjska obloga. Suvremene moderne završne obrade od betonskih ploča bile su preteške, dok su ih sve cjenovno pristupačne mogućnosti drva također gurale preko dopušetne granice. Na kraju su se odlučili za obloge od konoplje, prirodnu alternativu valovitom čeliku, koju uzgaja i isporučuje Margent Farm u Cambridgeshireu, Engleska.

image
Common Knowledge

Tim Common Knowledge iskren je o tome kako će se koristiti njihovi mikro domovi. "Vidimo Tiny Homes kao potencijalni prvi korak za mnoge na ljestvici stanovanja i vjerujemo da će odgovarati određenim ljudima u određenim fazama njihovih života", kaže Gardner. "Pojedinci ili parovi koji žude za neovisnošću, ali si još ne mogu priuštiti svoj vječni dom, naći će Tigín kao udobno stambeno rješenje za nekoliko godina, negdje gdje mogu živjeti bez stanarine i štedjeti za dom svoje budućnosti."

Kada vlasnici budu mogli prijeći u svoje zauvijek domove, ideja je da će sa sobom ponijeti dio palete materijala i znanja o gradnji Tiny Homes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:11