Vrhunski projek

Mali, moderni stan u centru Zagreba. Iako ima 38 kvadrata uređen je da ti pamet stane

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Svi sanjamo o suvremenim stanovima s puno kvadrata, ali postoje i oni maleni prostori koji nas jednako mogu oduševiti

Danas vas vodimo u jedan takav stan koji nas je svojim domišljatim rasporedom i atraktivnim uređenjem oduševio na prvu i još jednom dokazao kako količina kvadrata nije bitna da se pokaže kreativnost vlasnika. Iako je velik svega 38 četvornih metara, sadrži sve potrebno za udobno stanovanje, a doslovno stane na jednu fotografiju.

Tako sam se prošlog tjedna s fotografkinjom Berislavom Picek i snimateljem Jurom Cukar uputila na lokaciju u strogi centar grada, točnije zagrebačku Ilicu, gdje su nas dočekali vlasnici Krešimira i Filip, koji su nam ispričali sve o uređenju stana.

Kreišimira i Filip duže su vrijeme razmišljali o kupnji stana za dnevni najam, i nakon više mjeseci potrage orijentirali su se isključivo na centar grada. Naime, shvatili su da su cijene nekretnina u centru Zagreba relativno niske, zbog potresa 2020. godine.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Tražili smo manji, ali funkcionalan stan, bez velikih predvorja, širokih hodnika i prevelikih soba. Prepoznali smo potencijal u ovom stanu prvi put kad smo ga razgledali. Osobito nam se svidjelo pregršt svjetla i činjenica da je okrenut na mirnu dvorišnu stranu zgrade bez gradske buke", priča nam Krešimira i dodaje kako je uređenje trajalo četiri mjeseca od početka rujna do kraja prosinca prošle godine.

Stan ima samo 38 kvadrata, ali zahvaljujući pametnom uređenju, u njih su uklopili spavaću sobu ispod galerije, spavaonicu na galeriji, dnevnu sobu s kaučem na razvlačenje, kuhinju i kupaonicu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kako bi sve bilo na dohvat ruke vlasnici su odlučili cijeli jedan zid prekriti policama, a krevet podigli na malu mini galeriju. Ispod galerije nalazi se dvosjed, a pored dvosjeda smještena je mala kuhinja.

"Stan je u naravi studio, ali smo stvorili prostoriju ispod galerije dodavanjem kliznih staklenih vrata. Ideju smo razvili zajedno s dizajnerima interijera. Inicijalno smo razmatrali nekoliko opcija uređenja, ali naposlijetku smo se odlučili maksimalno iskoristiti prostor s krevetima na i ispod galerije. Zadovoljni smo s odabranom opcijom jer smo i dalje postigli prostranost i funkcionalnost. Što se tiče stila uređenja, ideja je bila industrijski prema light urban stilu. Poanta je bila pustiti svjetlost u interijer te otkloniti prepreke između prostora. Pod je LVT imitacija svijetlog drveta s tamnim akcentima, sva stolarija je rađena po mjeri u grafit bojama, dok su stepenice i konstrukcija ispod galerije od crnog metala. Statement dio je zasigurno zid od originalne cigle koji se prostire cijelom dužinom stana. Kupaonicu smo minimalno dirali, a zatećene crno-bijele pločice osobito su nam se svidjele, pa smo njih jedine zadržali", pričaju nam.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ostali radovi su uključivali: promjenu električnih instalacija, podova (iz brodskog poda u LVT, sve uz postavljanje odgovarajuće podloge od staklene vune i ravnanje), obijanje žbuke, čišćenje i pjeskarenje ciglenog zida, farbanje zidova kao i šmirglanje i farbanje lukova na stopu i drvenih greda ispod prozora. Stolariju (osim ulaznih vrata), instalacije (osim električnih i radijatora) nisu mijenjali. Uređenje je naravno uključivalo i izradu galerije, metalne konstrukcije, staklenih vrata, metalnog stepeništa i svu stolariju po mjeri.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Srećom, većinu navedenih radova su im odradili prijatelji i dobri poznanici.

"Stolariju je izradio stolar iz Đakova, galeriju, stepenište, konstrukciju i velik dio ostalih radova dečki iz Eks-INC-a, a vrhunski posao s prezervacijom originalnog ciglenog zida je odradila firma iz Slovenije. Uz takvu ekipu nismo imali previše brige da će sve biti odrađeno kako smo zamislili", zadovoljno nam govore.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Namještaj je nabavljen u desecima različitih trgovina u Zagrebu. Za gotovo svaki komad smo imali specifičnu viziju kako treba izgledati i uklopiti se s ostalim komadima, i to je ono što nas je vodilo prilikom kupnje, mimo brenda i/ili cijena (bilo visokih ili niskih).

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

I za kraj nas je zanimalo koja je najveća posebnost stana što se tiče raspored i uređenje?

"Oboje. Uređenjem stana se postigla maksimalna funkcionalnost, s praktično šest ležaja i pregršt prostora za pohranu. Osim toga, cigleni zid, galerija, visoka kuhinja s detaljem metalnih stepenica kojima se dosežu najviše police, specifična rasvjeta i pregršt svijetla čine stan unikatnim i sasvim drugačijim od tipičnih stanova za dnevni najam na tržištu koji su većinom tipski namješteni. Stan smo nazvali Joseph Apartments, po našem 9-mjesečnom sinu, i kao takav je barem u našim očima poseban", zadovoljno zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:43