Top interijer

Mali penthouse s prekrasnom terasom: Ima 58 m2 i puno sjajnih ideja koje vrijedi istražiti

 Pere Peris
Iako je malen, ovaj stan ima dosta aduta, a terasa je glavni, jer vlasnici u njoj uživaju tijekom cijele godine

Tako je lako zaljubiti se u ovaj mini penthouse... "Naravno, sada!", šali se arhitektica Anna Blanco.

- Kada smo ga prvi put vidjeli sve je bilo potpuno suprotno ovome što sada vidite na fotografijama, objašnjava Anna te dodaju kako je prostor bio mračno, sumorno, zapušteno i zatrpano mjesto s puno mini soba, ali nijednom dobre veličine. Mladim vlasnicima trebalo je puno mašte da bi vidjeli ljepotu prostora, dodaje.

image

Arhitekati AnNa Blanco i Fran Mengíbar

Pere Peris

Srećom, angažirali su ovaj dvojac arhitekata Frana Mengíbar-a i Annu Blanco, iz Mengíbar Blanco Estudija, koji su znali kako izvući maksimum iz ovog slatkiša koji vrijedi istražiti.

image
Pere Peris

Među ugodnim iznenađenjima koje je donijela obnova prekrasan je katalonski voltni strop.

Sada, tko god uđe u ovaj stan, zaljubi se na prvi pogled.

image
Pere Peris
image
Pere Peris

MALA TERASA

Unatoč veličini od svega 8 četvornih metara, terasa je vrlo dobro iskorištena. Zapravo, nudi dva scenarija: večeru i opuštanje uz piće u velikoj sofi oblika slova "L" i ugrađenim žardinjerama integriranim u naslon.

Udobnost je ovdje na prvom mjestu, a upravo je takav ovaj lijepi prostor na otvorenom. Postavljen je pod od drvenih letvica koje daju više topline od na primjer, keramičkih pločica. Uz već spomenutu klupu, odabir bijele boje bio je pun pogodak, jer ne upija već daje svjetlost i prostor čini prostranim.

Terasa djeluje kao opušteno chill out područje, s bijelim jastucima i prostirkama namijenjenim za uživanje!

image
Pere Peris
image
Pere Peris

DNEVNI BORAVAK KOJI SE OTVARA NA TERASU (I SVJETLO)

Kako bi maksimalno iskoristili jedva 60 kvadrata, arhitekti su srušili pregrade i tako dobili prostrani, prozračni dnevni prostor bez ijednih vrata. - Sada se iz hodnika vidi terasa, objašnjava Ana.

Osim toga, povećali su prozor dnevnog boravka po visini i širini. - Prije je bio dugačak jedva metar, a mi smo ga postavili skoro od zida do zida... i wow! Prostor je preplavljen svjetlom.

Ana i Fran nisu samo zaslužni za domišljato uređenje prostora, već i za dizajn namještaja, koji je većinom izrađen po mjeri. Primjer je stepenica koja vodi na terasu, a koja je ujedno niski namještaj u dnevnom boravku.

image
Pere Peris
image
Pere Peris

MINI BLAGOVAONICA, MAKSIMALAN KAPACITET

Kao što vidite na fotografiji gore, ova blagovaonica može udobno primiti osam osoba, što je bilo jako važno za vlasnike, jer su par koji voli primati prijatelje kod kuće.

Još jedno sjajno rješenje za maksimalnu iskoristivost prostora bila je klupa u obliku slova "L" koja je postala vrlo koristan dodatni ormar u dnevnoj zoni za smještaj jastuka, prostirka i drugih stvarčica.

- Zahvaljujući klupi, uvelike smo smanjili razmak između stola koji se može razvlačiti i zida, a to nam je omogućilo postavljanje većih sofa u dnevnom boravku, objašnjavaju arhitekti.

image
Pere Peris
image
Pere Peris
image
Pere Peris

SVJETLOSNA KUTIJA - KUHINJA

Kuhinja je jedna od atrakcija ovog stana, uz terasu. Mala je, ali joj ništa ne nedostaje!

- Ima svoj šank, koji vlasnici puno koriste, puno svjetla i zidni ormarić u kojem su integrirani uređaji. Veliki prozor poput giljotine daje kuhinji osobnost i vrlo je praktičan kao otvor za posluživanje.

S krilnim prozorom s jedne strane i kliznim vratima s druge, kuhinja ima mogućnost otvaranja u dnevni prostor ili potpunog zatvaranja, čime se dnevni boravak štiti od buke i dima. Budući da je potpuno ostakljena, vlasnici ne gube kontakt očima niti jasnoću, pa dok kuhanju mogu nesmetano komunicirati s gostima.

image
Pere Peris
image
Pere Peris

BIJELA SPAVAĆA SOBA

Odabir boja bio je vrlo pažljiv. Budući da je mali stan, Ana je odlučila prostore objediniti mekim tonovima boje pijeska za zidove koja daje toplinu i bijelom za namještaj i tekstil.

- Ovaj duo pomaže da prostor ne izgleda pretrpano, rezimira arhitektica.

Spavaća soba je toliko mala da su je Anna i Fran odlučili urediti s osnovnim.

Sve je vrlo minimalno, počevši od uzglavlja koje su sveli na minimum, do polica koje služe i kao noćni ormarići.

image
Pere Peris

- U kupaonici ogledalo smo postavili tako da reflektira prozor i daje puno svjetlosti, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 00:40