svaka čast

Mali raj bračnog para stvoren od nule kod Sesveta: Od autoodlagališta do okućnice za poželjeti

@green_plantern
 Green Plantern
Lanjski lockdown Adriana i Mislav iskoristili su za uređenje stražnjeg dvorišta površine oko 300 kvadrata, na kojem su osmislili sve

PROFIL

  • Info: dvorište površine oko 300 kvadrata sa stražnje strane obiteljske kuće nedaleko od Sesveta
  • Uređenje: vlasnici, Adriana i Mislav
  • Kontakt: Instagram @green_plantern

Evo, ovako je izgledalo, govori nam Adriana, pokazujući nam fotografiju u albumu, svojevrsnom fotografskom dnevniku koji je vodila tijekom rekonstrukcije i preuređenja obiteljske kuće nedaleko od Sesveta, u sklopu koje je na gornjoj etaži stan u kojem živi sa suprugom Mislavom. Dokumentirala je gotovo sve faze, a pokušava nam dočarati zatečeno stanje.

image
Green Plantern

Gledamo fotografiju: površina iza obiteljske kuće prekrivena je starim automobilima koji više nisu u voznom stanju, branicima, istrošenim gumama i ostalim automobilskim dijelova, a među njima tu i tamo izviruju divlji korov i bršljan. Podižemo pogled, kroz prozor gledamo tu istu površinu, danas neprepoznatljivu u odnosu na tu fotografiju: teren je očišćen, uzgojena je i pokošena trava, a uz drvene pregrade, koje služe kao vizualna zaštita od susjeda, posađene su biljke i stabla. Među njima su breza i borovi koje su prijašnjih godina ukrašavali uoči Božića, a tu je i nebesko drvo, inače intenzivnog rasta pa bi uskoro moglo omogućiti toliko željenu hladovinu u ljetnim mjesecima. Središnji dio okućnice zauzima drvena sjenica, iza koje je zeleni kutak s podignutim vrtnim gredicama.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Od paleta su izradili stolić i klupe koje krase šareni jastučići, a oko terase puno je biljaka penjačica
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Ovaj mali raj, površine oko 300 četvornih metara, Adriana i Mislav sami su stvarali od nule, baš kao i stan u kojem žive, ali ističu da ih još čekaju manji radovi.

- Ovo je nekadašnja kuća Mislavove prabake, gdje je njegov otac imao autoradionicu, tako da su dvorište i tavanski prostor, koji smo preuredili u naš dom, služili kao odlagalište automobilskih dijelova. Prvo smo tri mjeseca samo čistili i čistili, iznosili te dijelove s tavanskog prostora u dvorište, a tek kad smo raskrčili dvorište, mogla je doći građa za krov. Radovi na kući i uređenju stana trajali su oko šest mjeseci, a dvorište smo uredili tijekom lanjskog lockdowna - kaže nam Adriana, dodajući kako je sretna što se biljke primaju i napreduju, s obzirom na to da je zemlja lošijeg sastava, a neko je vrijeme bila i prekrivena šutom.

- Ovdje je močvarno, glineno tlo tako da smo nasipavali zemlju. Morali smo, kao i susjedi, pronaći način kako saditi - dodaje.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Podignutim vrtnim gredicama prethodila je izrada sjenice, i to u tjedan dana.

- Prvo smo skicirali otprilike kako bismo željeli da izgleda i izmjerili koliko nam je potrebno drvnog materijala, koji smo kupili kod lokalnog prodavača. Malo smo istraživali i tražili ideje kako je izraditi, a u taj tjedan svaki smo se dan otprilike tri sata posvetili ovom DIY projektu - kaže Mislav, dodajući kako je najzahtjevnije bilo održati podignuta četiri stupa stabilna dok ih ne povežu. Iskopali su rupe za stupove i betonirali ih cementom te ih uz zidić povezali željeznim nosačima, koji se ne vide, ali daju potrebnu čvrstoću. Krovne letvice i stupovi povezali su “na križ”.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Uz postavljanje stupova najviše vremena smo potrošili na obradu drva, odnosno na rezanje na mjere, šmirglanje i bojanje te na izradu ‘mreže’ koja je povezala cijelu terasu i na koju smo stavili podne daske - dodaju.

Također, od paleta su izradili stolić i dvije klupe s naslovnima koje krase šareni udobni jastučići, a oko terase puno je biljaka penjačica, poput clematisa i glicinije, koje će se raširiti po krovu i bočnim stranicama te na taj način pružiti hladovinu, kako bi što više vremena i tijekom dana mogli provoditi u osunčanom, uređenom dvorištu.

Inače, Adriana uživa u vrtu, sadnji i uzgoju biljaka, a nerijetko svoje DIY projekte pokazuje i na Instagram profilu @green_plantern. Ujedno je i vlasnica kreativnog cvjetnog studiija Bouqueterija, u sklopu kojeg stvara prava mala umjetnička djela od sušenog cvijeća i smole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:25