U GOSTIMA

Mali raj uz rijeku nadomak Karlovca: 180 kvadrata čiste ugode u mjestu od samo 30-tak stanovnika

 Silvio Selman
Ova kuća je ispunjena emocijama, uspomenama i toplinom koja čini dom pa nije samo klasična kuća za odmor, već i utočište za dušu

Riječni slapovi, zelenilo i predivan pogled na kanjon Korane i obližnja brda - sve te prirodne ljepote okružuju kuću za odmor Riverside house Idila smještenu u mjestu Gornji Šćulac pokraj Karlovca. Idealna je za sve koji se žele odmoriti od gradske vreve jer u mjestu živi svega tridesetak stanovnika, a privatnost je zagarantirana ograđenim dvorištem.

image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman

- Željeli smo stvoriti prostor u kojem se čovjek može povezati s okolinom i istovremeno uživati u luksuzu udobnog doma. Pogled na kanjon i rijeku iz svakog dijela kuće je ključan element povezivanja s prirodom. U samom interijeru smo pomno odabranim bojama i detaljima koji unose mir uspjeli spojiti suvremeno s naturalnim - govori vlasnica Tea Salinger.

image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman

Kuća ima 180 kvadrata i namijenjena je za najviše osam gostiju. U prizemlju se nalazi oaza za opuštanje i relaksaciju uz finsku saunu i unutarnji grijani bazen. Na prvom katu su kuhinja i dnevni boravak otvorenog tipa, kamin koji pruža idiličan ugođaj zimi te jedna spavaća soba s kupaonicom. Na drugome katu su još tri spavaće sobe s kupaonicama otvorena tipa. Sve sobe su dobile imena po rijekama grada Karlovca - Korani, Kupi, Dobri i Mrežnici.

image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman

U ostakljenom i natkrivenom dijelu ograđenog dvorišta je jacuzzi. Vanjska kuhinja uključuje pečenjaru, roštilj i krušnu peć i opremljena je vrhunskim kulinarskim alatima. Kuća je uređena u skandinavskom stilu - funkcionalno i jednostavno. Vlasnica je za uređenje interijera angažirala dugogodišnju prijateljicu Tenu Belavić iz Beling designa.

image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman

- Željeli smo gostima stvoriti osjećaj opuštenosti i mira koji svi osjećamo kada smo na odmoru. Bitno nam je druženje pa je zato tu veliki dnevni boravak, prostrana blagovaonica i otvoren raspored prostora koji ga dodatno podržava. Ono što gosti mogu primijetiti već na prvi pogled je količina prirodne svjetlosti. Kroz velike prozore i staklene površine ulazi puno svjetlosti, što dodatno naglašava osjećaj prostornosti, a pogled kroz prozor spaja s prirodom i okruženjem. Upravo tu povezanost s vanjskim prostorom postigli smo korištenjem prirodnih materijala te kombinacijom svijetlih i zemljanih tonova u odabiru boja - objašnjava Tena Belavić.

image
Silvio Selman
image
Silvio Selman

Vlasnica kaže da im je najveći izazov bila nabava materijala tijekom gradnje 2020., kada je sve bilo ograničeno zbog pandemije koronavirusa, a porasle su i cijene na tržištu. Također, zbog stjenovitog terena, komplicirana je bila gradnja zidane ograde oko kuće. Isplatilo se, jer njome su uspjeli stvoriti efekt hacijende kako bi gosti neometano uživali u miru i privatnosti.

- Radovi na stjenovitom terenu zahtijevali su angažman specijalne tvrtke za hladno miniranje stijena i bili su najveći nepredviđeni trošak. Ostavili smo netaknutu stijenu u dvorišnom dijelu, koja je postala centralni element i oko nje je stvoren veliki stol/ otok pa je savršeno mjesto za druženje. Spuštanje terena iza kuće za ljetnu kuhinju bilo je zahtjevan zahvat za koji je bila potrebna velika mehanizacija i precizno planiranje. Veseli nas što je postala prava oaza za gurmane, dok jacuzzi na terasi pruža predivan doživljaj opuštanja pod zvijezdama - kaže Tea Salinger.

image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman

Najdraži kutak ipak joj je je open space kuhinja s dnevnim boravkom, u kojoj svi najradije borave tijekom hladnih zimskih dana. Od detalja izdvaja kamin koji cijelom prostoru daje poseban ugođaj. Ništa se ne može usporediti s pucketanjem vatre u dobrom društvu, pogotovo kad kroz prozor puca pogled na kanjon rijeke Korane. Na 200 metara od kuće nalazi se kupalište na rijeci, a Tei posebno dragu priču pričaju autorske i unikatne slike umjetnice Neji Belavić, koje prikazuju zrcaljenje drveća u Korani te krase zidove kuće. Interijer je oplemenjen i drugim slikama iste umjetnice koje imaju pomalo apstraktnu notu istaknutog reljefa koja dodatno umiruje prostor.

image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman
image
Silvio Selman

- Ova kuća nije samo građevina, ona je ispunjena emocijama, uspomenama i toplinom koja čini dom. Nije samo obična kuća za odmor, već i utočište za dušu. Inspiracija za nju bilo nam je duboko poštovanje prema netaknutoj prirodi i ljepotama rijeka Korane. Gradnja je trajala godinu i pol, a sada imamo i puno planova. Primjerice, povećanje kapaciteta te rekreativna ponuda na rijeci i cesti za goste koji uživaju u sportu ili u prirodi. U planu nam je gradnja bazena na otvorenom, koji bi zaokružio i upotpunio našu priču - najavljuje Tea Salinger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 04:55