Izazov ‘velik’ 40 kvadrata

Mali stan u Zagrebu

 

INFO: stan veličine 40 četvornih metara
LOKACIJA: Maksimir, Zagreb
PROJEKT: dizajnerica interijera Bosiljka Antolković iz M2 ideja - Studio za kreativno uređenje interijera

U velikim stanovima možda se slobodnije možemo razmahati i igrati bojama i teksturama, ali zato su manji stanovi oni na koje smo najviše na kraju ponosni ukoliko uspijemo uklopiti praktična rješenja popraćena odgovarajućom estetikom.

Često nam baš manji stanovi, ako ih ispravno zamislimo, mogu dati bolji efekt atmosfere te bolji doživljaj intimnosti prostora – tvrdi dizajnerica interijera Bosiljka Antolković, vlasnica M2 studija za uređenje interijera, koja nas je pozvala da dođemo razgledati jedan od, kako kaže, njezinih najdražih projekata.

Riječ je o ljupkom stanu od svega 40 četvornih metara u zagrebačkom naselju Maksimir koji se osim boravka sastoji još od manje spavaće sobe, malog ulaznog hodnika, prilično velike kupaonice i malene lođe koja gleda na visoki zeleni drvored.

– Danas je prezentacija klijentu imperativ pa je izrada vizualizacija za prostor koji se uređuje postala jedan od važnijih segmenata kojim se bavim. Izrada vizualizacija dug je i naporan put, ali daje nam puno mogućnosti za osmišljavanje vizualnog identiteta te dobrih funkcionalnih rješenja prostora prije nego krenemo intervenirati u sam prostor. Osim boljeg uvida u budući prostor, to klijentu pruža određenu sigurnost da će krajnji rezultat biti na njegovo opće zadovoljstvo. A upravo takav slučaj bio je i s vlasnicom ovog stana, mladom profesoricom na Filozofskom fakultetu koja je poprilično otvorena i nasmijana.

Jako brzo smo se složile oko osnovnih ideja kako bi stan trebao u konačnici izgledati i koju atmosferu dugoročno želimo postići – otkriva dizajnerica i dodaje kako je raspored prostorija u ovom malom stanu bazno bio logičan te shodno tome nije imala potrebu ulaziti u neke kompliciranije intervencije. Nit vodilja bila je urediti stan mladenački, prilagoditi ga veselom duhu njegove vlasnice te ga opremiti kvalitetnim namještajem – kaže dizajnerica koja nam priznaje da prvo što je pomislila kada je ušla u prostor i čula zahtjeve vlasnice bilo – ovo će biti veliki izazov!

– Prostor dnevnog boravka s kuhinjom vrlo je uzak i mali, velik svega 16 četvornih metara, a u njega je trebalo staviti sve potrebne elemente koje mora sadržavati jedan klasičan ‘open space’ boravak.

U kuhinji je, pak, vlasnica željela uzdignutu pećnicu i kolonu s hladnjakom i ledenicom te puno radne ploče i komotni modularni stol za blagovanje. Kako se radi o novogradnji, prostor je bio djelomično uređen u trenutku kada sam preuzela projektiranje, podovi i pločice bili su definirani, no najveći problem predstavljao je radijator u dnevnom dijelu koji je bio postavljen na jedinom logičnom mjestu za TV komodu. Radi toga je trebalo pomno isplanirati kako riješiti taj dio bez suvišnih ulaganja tj. demontaže i premještanja radijatora.

Proces je podrazumijevao i neke manje preinake koje su se uglavnom odnosile na prilagođavanje izvoda struje za rasvjetu i televizor. Također, u prostor dnevne sobe trebalo je ‘ugurati’ i sofu na razvlačenje te mali klub stolić – priča Bosiljka Antolković i dodaje kako je u samom početku sve to zvučalo prilično pretenciozno, ali uz puno volje i truda uspješno je definiran prostor, a ono što je najvažnije, postignuto je da interijer ne izgleda prenatrpano i opterećujuće što nije rijedak slučaj kada su mali stanovi u pitanju.

– Odlučili smo se na bijelu boju kao osnovu, a detalji su izraženi u žutim i zelenim nijansama, uglavnom pastelnih tonova.

Na taj način prostor nismo opteretili bojama i teksturama već je on u svojoj osnovi ostao jednostavan, a opet detalji u njemu su dovoljno naglašeni kako ipak ne bi ostao bez karaktera. Kuhinja je rađena po mjeri i sadrži sve funkcionalne jedinice potrebne za svakodnevno uživanje u kuhanju. Materijal izrade je medijapan mat u nekoliko nijansi (siva, bijela i tamnozelena). Nadalje, u kuhinji smo od intervencija imali micanje plinske cijevi jer smo kuhanje na plin odlučili zamijeniti indukcijom. S kuhinjskog zida demontirali smo keramiku kako bismo mogli postaviti kaljeno staklo, a instalaciju vode prilagodili smo novoosmišljenom položaju.

Isto tako, kada razvučemo modularni stol (također izrađen po mjeri), može stati četvero ljudi i uživati u fino spravljenim delicijama proizašlim iz ove lijepe kuhinjice – kaže dizajnerica i napominje kako mjesta za sjedenje, ukoliko je to potrebno, ima i na klupici ispred maske radijatora, pa su česta druženja u ovom stanu uvijek dobrodošla.

Što se tiče dnevnog boravka, i ovdje su svi zahtjevi i intervencije odrađeni bez problema. Tako sada klizna maska za radijator ispod TV-a omogućuje otvaranje jednog krila kada su vrlo hladni dani i kada je potreban veći toplinski kapacitet grijanja. Ispod maske nalazi se ladičar s korisnim prostorom, a iznad TV-a ormarići za pospremanje sitnica.

Nasuprot tomu, nalazi se sofa na razvlačenje koja je napravljena po mjeri kako bi se savršeno uklopila u prostor. Sofa sadrži i kutiju za posteljinu što također doprinosi maksimalnom iskorištenju prostora. Čupavi tepih neutralne boje, klub stolić i stolci kupljeni su u Ikei.

– I u spavaćoj sobi sve smo pažljivo isplanirali. Krevet veličine madraca 160 x 200 cm kupljen je također u Ikei i bočno ima ladice za pospremanje. Iznad njega nalaze se pripadajuće police iz iste serije s LED svjetiljkama kojima nije potreban izvod. Kako krevet nema uzglavlje, odučili smo napraviti jedan ukrasni element. Kupili smo u Bauhausu bijele ‘škure’ i dali ih stolarima na lakiranje u boju mente koja prevladava u ovoj sobi kao motiv.

Mali radni stol rađen je po mjeri kao i veliki bijeli klizni ormar uzduž cijelog zida koji je svojom dobrom organizacijom dovoljan za pospremanje odjeće, daske za peglanje i sličnih predmeta – ističe dizajnerica i dodaje kako je kupaonica u startu imala keramiku, sanitarije i tuš kabinu pa su je samo popunili prigodnim namještajem kako bi se maksimalno iskoristio prostor te sakrio bojler. U hodniku je također napravljena intervencija zatvaranja plinskog sata u ormar.

– Zadovoljna sam kako stan danas izgleda i jako ponosna na činjenicu da smo uspjeli od malog prostora napraviti moderan, a opet topli dom koji vizualno izgleda puno veće. Pritom je maksimalno iskorišten u svakom svojem centimetru, a savršeno odgovara karakteru vlasnice – zaključuje dizajnerica.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:23