Mali stan Vesne Jevtić

Sve nadohvat ruke u 25 kvadrata!
Profil
Vlasnica:
Vesna Jevtić
info:
Stan se nalazi u širem centru Zagreba, a površina mu je svega 25 kvadrata

Koliko životni prostor može utjecati na vježbanje organiziranosti, discipline i jasnog razlučivanja što je zaista potrebno, a što ne, znaju svi oni koji žive u malim stanovima.

Kvadratna ograničenost, htio ne htio, nauči čovjeka puno, prije svega kako u takvim uvjetima živjeti bezbrižno, bez stalnog razmišljanja da ti nešto posebno nedostaje.

Dobro, nećemo se zavaravati. Uvijek nedostaje prostranosti, onog dobrog osjećaja da slobodno lebdiš svojim stanom, ali kao i u svemu u životu moć pozitivnog sagledavanja stvari čini čuda. – Ispočetka me brinulo kako ću se snaći u skučenom stanu, hoću li se osjećati ugodno i sretno. A onda sam sama sebi rekla da se neću prepuštati takvim strahovima.

Promijenila sam kut gledanja i ubrzo shvatila da život u malom prostoru ima brojne prednosti. Primjerice, umjesto da se zamaram time što je nemoguće u ovakvom stanu imati i minutu privatnosti ako još jedna ili više osoba osim mene u njemu boravi, shvatila sam da sam dobila baš dobru priliku za zbližavanje s ljudima.

Postala sam puno tolerantnija, a super mi je što je gotovo nemoguće posvađati se s voljenom osobom jer nakon svađe ni jedno od vas nema se gdje sakriti. Jednostavno se morate zagrliti, poljubiti i pomiriti – sa smiješkom nam priča Vesna, četrdesetogodišnja informatičarka koju smo posjetili u njenom tek 25 četvornih metara velikom stanu u širem centru Zagreba.

Čim smo kročili u stan, odmah smo shvatili da to definitivno nije još jedan klasičan mali stan u gomili sličnih koje smo viđali tijekom godina ulaženja u najrazličitije interijere. Ovo je mali stan s pokrićem. U njemu je pažljivo osmišljen i najsitniji detalj, a sve radi maksimalne funkcionalnosti. Krenimo redom.

Kad uđete u stan, prvo se nađete u mini hodniku u kojem je vjerojatno najgenijalni ugradbeni ormar koji postoji. Napravljen je toliko precizno da bi sasvim sigurno i najveći control freakovi po pitanju urednosti bili oduševljeni njime. Mjesto za usisavač, mjesto za metlu i dasku za peglanje, mjesto za kapute, mjesto za cipele… sve točno u centimetar osmišljeno po mjeri za svaku određenu stvar.

S lijeve strane hodnika su vrata koja vode u kupaonicu, koja doduše nije velika ni raskošna, ali u njoj je sve što u kupaonici treba biti. Kada, toalet, perilica rublja, umivaonik i ormarić za higijenske potrepšitne. No, ono najbolje slijedi iza vrata koja iz hodnika vode u drugi dio stana. Kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, radni kutak i spavaća soba.

I to sve spojeno u jednoj prostoriji od samo 15-ak kvadrata. – Kad sam kupila ovaj stan, našla sam se u problemu. Znala sam satima stajati usred praznog stana i razmišljati kako ga najbolje urediti i opremiti. Ipak, koliko god razmišljala, nisam mogla vizualizirati najbolje rješenje. Bila sam izgubljena i sasvim bez ideje, a onda mi je prijateljica s posla dala broj dizajnerice Tine Kurpez.

Najveća prednost je što se u malom stanu nitko ne smije dugo ljutiti i što sve mora biti uredno pa nema generalki

Nazvala sam je, dogovorile smo se za susret, a kada je konačno došla u stan i pogledala ga, ideje su počele teći same od sebe – kaže Vesna, kojoj je itekako laknulo kada joj je dizajnerica rekla da neće morati raditi nikakve prevelike adaptacije, rušiti zidove i slično.

– Prema originalnom tlocrtu kuhinja je bila planirana na mjestu gdje se danas nalazi krevet, ali Tinino stručno oko odmah je vidjelo da to nije dobra pozicija. Zato smo pozvale majstore, premjestile instalacije i kuhinju smjestile uz drugi zid, puno duži.

Time smo uštedjele na prostoru, a ja sam dobila dovoljno prostranu kuhinju u kojoj se bez problema mogu kretati i kuhati – otkriva simpatična vlasnica pokazujući nam kako je njezina kuhinja funkcionalno napravljena. Ima na desetke ladica i ormarića koji se lako otvaraju i zatvaraju i u koje stane sav kuhinjski pribor, od lonaca preko tanjura, pa sve do namirnica.

Gledajući sve to ostali smo zatečeni koliko je zapravo lako izbjeći nered ako imaš dobro osmišljenu kuhinju, a posebno su nas oduševili domišljati detalji poput onog u obliku ladice koja, kada se otvori i razvuče, postaje ploča za rezanje kruha ili sjeckanje povrća. I površina za kuhanje kao i sav namještaj izrađen od mediapana jako su pametno odabrani, a Vesna otkriva da se vrlo lako održavaju, što je u ovako malom prostoru vrlo važno. Jedan okret bio je dovoljan da se iz kuhinjskog dijela nađemo u blagovaoničkom, koji je ujedno radni prostor.

To je postignuto uz pomoć rasklopnog, visokog drvenog stola koji, ovisno o potrebi i situaciji, može biti stol za objedovanje za tri do četiri sobe, ali i intimni poslovni kutak na koji stanu laptop i pokoja knjiga. Kako je stol dovoljno visok, prostor ispod njega iskorišten je za smještaj televizora i DVD playera. Tik do blagovaoničko-radnog prostora nalazi se dnevni dio, koji čine dvije stolice na kotačiće i mali coffee table, a tek jedan korak od svega ovog smješten je, prema našem mišljenju, apsolutni hit element ovog šarmatnog stančića.

Jeste li ikada vidjeli krevet koji je ujedno ormar? Dakle, ne krevet sa spremištem ispod njega, već krevet koji je ujedno pravi pravcati ormar? Niste? E, dosad nismo ni mi, ali moramo priznati da nas je ovo ostavilo bez daha. – Prednost stana je što su stropovi dovoljno visoki, pa smo tu visinu odlučili iskoristiti na najbolji mogući način.

Napravili smo krevet na kat, dok smo prostor ispod njega pretvorili u ormar koji se sastoji od tri dovoljno velika dijela na razvlačenje. Imam zaista puno odjeće, a u ovaj ormar stane sve, tako da ništa ne moram spremati u nekakve kutije i time dodatno opterećivati prostor.

Genijalno je i to što se sva ta tri dijela mogu potpuno izvući van jer imaju kotačiće pa je Tina predložila da maksimalno iskoristimo prostor tako da još unutra, iza njih, napravimo police za fascikle i još neke stvari – priča Vesna, koja nam priznaje da život u malom stanu ima puno više prednosti nego mana. – Najveći plus je to da sve imate nadohvat ruke, a najveći minus da se ni u jednom trenutku ne smijete opustiti i primjerice ostaviti kaput na barskoj stolici ili cipele na podu u dnevnom boravku.

Odmah će, naime, nastati nered koji će zagušiti prostor. Jednostavno se morate naučiti pospremati za sobom i stavljati stvari na svoje mjesto, što nije loše jer ćete tako izbjeći gorčinu većih generalki – objašnjava Vesna, koja svima onima koji se tek useljavaju u mali stan preporučuje da obavezno uzmu stručnu osobu koja će osmisliti kako opremiti prostor. Ta osoba će, kaže, sigurno imati više ideja nego oni sami i uputit će ih na trikove kako dobro iskoristiti svaki kutak stana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:24