Uređenje bez zamjerke

Mali zagrebački stan uređen s ograničenim budžetom

Projekt dizajnerice Mirjane Mikulec. Dvosobni stan vlasnici su namijenili za jednokratni najam, no prije stavljanja u funkciju poželjeli su ga osvježiti i učiniti modernijim i funkcionalnijim

Vodimo vas u širi centar Zagreba, u manji dvosobni stan koji su vlasnici namijenili za jednokratni najam, no prije stavljanja u funkciju poželjeli su ga osvježiti ne samo novim komadima namještaja i detaljima, nego i podnim i zidnim oblogama te kompletno novom kupaonicom i kuhinjom.

Prostor je svojom površinom, oblikom i rasporedom prostorija bio idealan za ovu namjenu. Sve ono što bi možda u interijeru koji bi služio za životni prostor bili nedostaci, u stanu za najam pretvoreno je u prednosti i vrline. Nepravilan oblik stana, nevelika površina od oko 45 četvornih metara, kuhinja bez otvora te mali ulazni prostor povezan s dnevnom zonom iz koje se direktno ulazi u spavaću sobu i kupaonicu ovdje su dali poseban šarm.

Kuhinja je minijaturna i zapravo vrlo jednostavna u bojama, materijalima i opremi

Crni zid glumi školsku ploču i ima ulogu šalabahtera gdje se zapisuju namirnice koje treba kupiti, recepti, pozitivne misli i ostale stvari koje valja upamtiti

ŽELJE

- Skromna kvadratura, nepravilni tlocrt i nedostatak pravog hodnika mogu biti ograničenje za dizajnerske ideje i rješenja, no ovdje smo to nastojali ublažiti i izvući maksimum. U tome nam je veliki saveznik bila činjenica da je stan namijenjen za najam koji ne zahtijeva puno skladišnog prostora, kao ni zaseban prostor za hodnik - ističe dizajnerica Mirjana Mikulec koja je sa svojim timom zaslužna za novi izgled stana.

Vlasnici nisu imali posebnih zahtjeva i želja pa je u uređenju dizajnerica imala odriješene ruke. Jedino ograničenje bio je definiran budžet, no unatoč tome stvoren je funkcionalan, moderan, jednostavan i šarmantan interijer koji odabirom boja, uzoraka, atraktivnih detalja i komada namještaja je dobar spoj gotovih primjeraka i onih rađenih po mjeri.

Kako je budžet bio ograničen, korišteni su jednostavni materijali poput iverala u kreiranju namještaja po mjeri

Dnevni boravak.

Blagovaonica.

PODNE OBLOGE

Kako je budžet bio ograničen, korišteni su jednostavni materijali poput iverala u kreiranju namještaja po mjeri. Mali ulazni prostor vodi u glavnu prostoriju, otvorenu dnevnu zonu koju čini boravak s blagovanjem i kuhinjom. Iz nje se ulazi u kupaonicu i malu spavaću sobu u kojima se nalaze samo nužni elementi, pa je estetski dojam postignut odabirom boja i uzoraka. Tako je zid u spavaćoj sobi kombinacija bijelih i svijetloplavih geometrijskih oblika koji suptilno nameću atmosferu smirenosti i čistoće. Dominantnu sivu u uskoj kupaonici razigrao je jedan zid obložen keramikom s uzorkom pluta te žutih geometrijskih linija. Ovaj koloristički odabir stvorio je upečatljive akcente, osvježio prostor kupaonice i unio toplinu doma. Svijetloplava i žuta, kao i bež nijansa pluta kolorističku su poveznicu dobili u dnevnoj zoni u vidu parketnih podnih obloga, žutog trosjeda, sivo-plave boje jednog zida i ukrasnih jastuka.

Dominantnu sivu u uskoj kupaonici razigrao je jedan zid obložen keramikom s uzorkom pluta te žutih geometrijskih linija. Ovaj koloristički odabir stvorio je upečatljive akcente, osvježio prostor kupaonice i unio toplinu doma

SKLADIŠNI PROSTOR

Blagovanje i kuhinja kombinacija su bijele i crne s dodatkom drveta, koji je oplemenio prostor. Unošenje crne u kuhinju nije zagušilo prostor jer je koncept uređenja reducirao broj elemenata. Tako su umjesto gornjih elemenata postavljene transparentne i nenametljive bijele otvorene police, čime se, uz donje elemente, u potpunosti zadovoljio prostor za pohranu. Dodatni skladišni prostor riješen je ormarom u ulaznom prostoru, koji je usput prekrio instalacije te čini svojevrsnu pregradu od ostatka prostora.

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:53