beton od konoplje

Marijo Franić autor je Biobloka, prirodnog materijala od kojeg ćemo uskoro svi graditi kuće

Sve više i više studija pokazuje da građevinski materijali izravno utječu na zdravlje ljudi

Gradnja hemp betonom nije jeftinija, ali je puno zdravija. Dobivena kvaliteta ne može se nikako uspoređivati s komercijalnom gradnjom. Hemp beton reducira preveliku vlažnost, ali i odlično vlaži suh prostor, kaže Franić

- Ljudi plaču zbog plastike, gledam po Facebooku razna tužna lica, ali vrlo rijetko netko poduzima nešto konkretno za zdraviji život i okoliš - kaže Marijo Franić, dizajner i istraživač koji je sa svojom tvrtkom Bioblok osmislio hemp beton, nastao od industrijske konoplje, ili “blokete od hempa” koje se koriste kao prirodni građevinski materijal. Od ideje da napravi nešto korisno do realizacije prošlo je nekoliko godina.

U suradnji s tvrtkom Vesela motika, specijaliziranom za vertikalnu poljoprivredu i urbano vrtlarenje, odnedavno održava radionice na temu industrijske konoplje kao građevinskog materijala. Pogodnost je tog materijala što je “zero waste”, iz obnovljivih resursa i s emisijom ugljika nula.

image
Marijo Franić, dizajner i istraživač koji je sa svojom tvrtkom Bioblok osmislio hemp beton, nastao od industrijske konoplje, ili “blokete od hempa” koje se koriste kao prirodni građevinski materijal
Marko Miščević/Hanza Media

EDUKACIJA

- Sve više i više studija pokazuje da građevinski materijali izravno utječu na zdravlje ljudi. Bioblok kao tvrtka pokušava stvoriti svijest o otrovima koji su često nevidljiv dio materijala i njihove unutrašnjosti. Kemikalije poput formaldehida i hlapivih organskih spojeva mogu se naći u uobičajenim proizvodima koji se koriste u gradnji kuća - kaže Marijo Franić.

Nakon što je radio kao uspješni dizajner u poznatim hrvatskim tvrtkama, okrenuo se novom izazovu. Prvo je čitao dostupno štivo i educirao se o novim tehnologijama i organskoj kemiji, a potom naručio pola tone ostataka industrijske konoplje koja preostane nakon branja, tzv. sječke od konoplje.

image
Bioblok
image
Bioblok

- Bio sam u stanu i čekao da stigne kada se vozač šlepera javio da je kod Motela Plitvice na ulazu u Zagreb i da ne može s kamionom u grad. Skupili su se svi prijatelji i razvozili autom sječku k meni doma. Uslijedili su moji pokušaji stvaranja smjese koja bi bila idealna, dovoljno čvrsta, u čemu sam se konzultirao i s nekim profesorima, te testiranja u laboratorijima... I tako sam dobio idelan spoj vapna koje povezuje i čuva strukturu sa sječkom, što je rezultiralo hemp betonom Bioblok koji planiramo uskoro certificirati - objašnjava M. Franić.

Proces je takav da se sječka ovlaži, dodaju se vapno i voda te se tiska u kalupe, a potom suši. Mješavina, kaže on, daje čvrst blok koji je trajan građevinski materijal. Pritom je i samo vapno zdrav materijal, ali je negativno kod njega to što se eksploatira u kamenolomima. Franić je napravio i mješavinu koja suši hemp beton u roku od 24 sata.

- Regularno sušenje inače se čeka 2-3 tjedna, tako da se ovim sistemom već nakon par dana mogu napraviti završne obrade s obje strane - dodaje on.

image
JAN LUURSEMA
image
JAN LUURSEMA

KOMPOSTABILNO

Testirao je blok “hempcretea” na zapaljivost te se uvjerio da ne provodi toplinu na drugu stranu u mjeri da se osjeti prevelika razlika te kao termalna masa sigurno u prostoru djeluje kao zaštita od velikih vrućina, pa je, kaže, prema tome istinski supermaterijal s velikim benefitima. Otporna je na plijesan i štetočine.

No, kako se gradi hemp betonom? Primjerice, tako da se za kuću napravi drveni skelet, struktura objekta, a tijelo se potom gradi ispunom od hemp blokova, koji su sustav izolacije. Takve se zidove može nakon toga jednostavno pobojati zdravim bojama ili umjesto knaufa postaviti ekoploče od perlita i magnezija.

image
Bioblok

Sve više i više studija pokazuje da građevinski materijali izravno utječu na zdravlje ljudi. Bioblok kao tvrtka pokušava stvoriti svijest o otrovima koji su često nevidljiv dio materijala i njihove unutrašnjosti, tumači Franić

Kako bi prezentirao to publici koja je s ovim sistemom gradnje manje upoznata, jer je to donekle novost i u svijetu, Bioblok kreće s gradnjom prve kuću od hemp betona za jednog privatnog investitora, koja se uskoro počinje graditi nedaleko od Zagreba. Pokazat će da su kuće od betona od konoplje izgledom atraktivne, da su čvrste te da reguliraju temperaturu i vlagu i slično. Franić nam govori o još jednoj pogodnosti ovakve gradnje - hemp beton reducira preveliku vlažnost, ali i vlaži suh prostor! Sama kuća je i kompostabilna.

image
GROW studio
image
GROW studio
image
GROW studio

Projekt za ovaj objekt izradila je arhitektica Iva Peručić iz studija Grow, koja nam ga je i opisala.

- Kuća je zamišljena kao ‘micro cabin’ ili bungalov, odnosno kao drvena kuća minimalnih dimenzija dostatna za boravak i noćenje dvoje do četvero ljudi. Vrlo je jednostavnog kompaktnog oblika, dimenzija 4 x 6 metara s dvostrešnim krovom. U prizemlju je predviđen prostor za dnevni boravak s peći na drva i pogledom na krajolik kroz veliku staklenu stijenu. Taj je prostor djelomično natkriven galerijom, ispod koje su smješteni ulaz u kuću, garderoba i stol za druženje. Prostor galerije, smješten pod kosim plohama dvostrešnog krova, zamišljen je kao spavaći - kaže I. Peručić te dodaje da će veliki kutni prozor blizu kreveta potencirati osjećaj boravka u prirodi, dajući lijepu vizuru na okolinu.

Sam izgled i oblik kuće definirani su odabirom prirodnih materijala i tehnologije građenja prefabriciranim elementima.

- Kuća će se sastojati od osnovne drvene konstrukcije, prefabriciranih panela s toplinskom izolacijom od konoplje te zelenog krova. Zasniva se na dimenziji jednog modula. Takav oblik projektiranja i gradnje omogućava efikasnost pri izvedbi i zahvalan je u smislu prilagodbe za različite potrebe korisnika - rekla je arhitektica.

image
GROW studio

Kuća je zamišljena kao “micro cabin” ili bungalov, odnosno kao drvena kuća minimalnih dimenzija, dostatna za boravak i noćenje dvoje do četvero ljudi. Vrlo je jednostavnog oblika i ima dimenzije 4x6 metara

image
GROW studio

Pitamo Marija Franića je li ovakva gradnja jeftinija.

- Ne, nije, nego je zdravija! Skuplje je, ali se dobivena kvaliteta ne može uspoređivati s komercijalnom gradnjom. Problem je i što se drugačija oprema koristi za gradnju, ne koristi se za ovo, primjerice, miješalica za beton, radnici nisu educirani, nema ekonomije skale i sve to također utječe na cijenu. No, hemp betonskim blokovima se brzo gradi - odgovara Franić te dodaje da ima tim za ovakvu gradnju.
Naravno, od ovih cigli mogu se napraviti i samo pregradni zidovi u nekom prostoru te drugi objekti...
Također, Marijo Franić je autori biodrva, nastalog od sječke drveća i bioveziva, s kojim je finalist Zagreb Design Weeka, a koje zamjenjuje plastiku, stiropor i slično.

image
Leon Schoots Photography

No, to nije kraj. Tvrtka Bioblok i Vesela motika aplicirale su na Hamag-Bicro projekt za kredit za pokretanje pogona za proizvodnju građevnog materijala od industrijske konoplje. Taj im je projekt velika želja te se nadaju da će je i ostvariti.
poboljšanje života Poduzetništvo možemo definirati kao preuzimanje rizika u svrhu kreiranja poslovnih prilika, ali i nove prilike koje ne samo da imaju pozitivan utjecaj na gospodarstvo nego i na blagostanje ljudskog roda.

- Imamo društvo koje se sastoji od pojedinaca, imamo organski i neorganski svijet, s kojim je društvo u interakciji, i kontinuirani tijek digitaliziranih podataka koji nam pomažu unaprijediti te interakcije u smjeru poboljšanja života na planetu Zemlja. Stoga bi se digitalna ekotransformacija trebala fokusirati na promjenu ponašanja koje će rezultirati učinkovitijem potrošnjom energije, kvalitetnijim uvjetima života na mjestima gdje spavamo, gospodarskim subjektima koji se temelje na održivim poslovnim modelima te odgovornijom konzumacijom hrane - zaključuje Sergej Lugović, direktor tvrtke Vesela motika.

image
Marko Miščević/Hanza Media

JASTUK ZA KUĆNE LJUBIMCE

Iako je projekt započet kreiranjem zdravog građevinskog materijala, ponuda se širi i na razne proizvode. Tako je nedavno nastao jastuk Qe:sa, sto posto prirodni antibakterijski jastuk za kućne ljubimce, pse, ispunjen hempom. U planu su i drugi proizvodi, ali i namještaj kojim će biti opremljena prva pokazna kuća sagrađena od hemp betona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:27