TAKO SE TO RADI

Mediteranska opuštenost i pogled na more iz vrhunski uređenih stanova na splitskom Žnjanu

 MARKO MIHALJEVIĆ
U zgradi se nalaze tri apartmanske etaže, a na svakoj su po tri različita tipa apartmana različite veličine i orijentacije

To da bi htjeli da ljeto vječno traje, nije nikakvo iznenađenje, i da bismo vjerojatno trajno potpisali da smo uvijek negdje na odmoru uz obalu je sasvim normalno, ali da bismo htjeli živjeti u apartmanima za iznajmljivanje je ipak nešto potpuno novo. Koliko god je turizam u Hrvatskoj dosegao jednu potpuno novu razinu i samim time su se i smještajne jedinice prilagodile, ipak je teško oteti se dojmu kada ste na odmoru da ste u nečijem tuđem prostoru koji je prilagođen svima, a opet nikome. Ona nova zanimljiva razina razvoja turizma kod nas je baš i u ovakvim primjerima, prostori koji čine da se osjećate kao doma, ali ono doma koje je drugačije od vašeg prebivališta, ali i je svakako dom koje priželjkujete imati.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

Mi smo pronašli svoj novi dom, daleko od onog prvotnog u Eol apartmanima na splitskom Žnjanu u stambenoj zgradi koju je projektirao Dinko Peračić, a divno uređenje okoliša i interijera potpisuju splitski arhitekti iz Super ureda, a prostor je stilizirala Hannah Vranko.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

U zgradi se nalaze tri apartmanske etaže od kojih se na svakoj nalaze po tri različita tipa stanova odnosno apartmana različite veličine i orijentacije. Ispred zgrade, južno orijentirana, nalazi se prostrana parterna površina izvedena u drvenom deckingu s bazenom i pergolom za odmor na otvorenom. Vrt uz ovaj zajednički otvoreni prostor kao i vrtove stanova u prizemlju upotpunjuju mirisi zelenila i mediteranskog bilja poput ružmarina, lavande, magnolija, jasmina, lovora, šipka, pitospore, glicinija, čempresa te stablo velike lipe.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

- Jedinice su uređene na način da interijeri ispričaju jedinstvenu priču čije su ideje vodilje poslovična mediteranska opuštenost, prirodni materijali, mnogo sunca i naglašen pogled prema moru. Odabir boja i materijala stoga je rezultirao kolažem neutralnih tonova sastavljenim od bež zavjesa, tapeciranih elemenata pastelnih boja i drvenih detalja suvremenog izričaja i kvalitetne izrade od slavonskog hrasta. Uz materijale ističu se i zanimljiva interijerska rješenja poput poluotvorenog ormara u spavaćoj sobi ili karakterističnog namještaja u predsobljima – opisuju nam iz Super ureda i dodaju.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Prije spominjani garderobni ormar u spavaćim sobama posebno je dizajniran na način da se ne naruši prozračni ambijent spavaće sobe uz minimalnu količinu zatvorenih dijelova ormara. Drveni korpusi nadopunjeni su vratnicama u sivim tonovima i lijepim detaljima poput ogledala u naglašenim bijelim okvirima i slobodnostojeće prečke koja je minimalistički oblikovana kao „display“ za odjeću. - Zanimljivost ormara je u tome što je kapacitet istog pažljivo projektiran na način da se u njega pohrani upravo onoliko odjeće koja se može naći u putnoj torbi prosječne veličine – ističu iz Super ureda.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Predivno uređeni interijer soba nadopunjen je i uzglavljima koja su pažljivo osmišljena da bi se u njih postavio dodatan element indirektne rasvjete, ali i provele nužne električne instalacije uz izbjegavanje dodatnih građevinskih radova na zidovima. Uz uzglavlja su postavljeni jednostavni kreveti domaće proizvodnje i izvanredne kvalitete koji imaju mogućnost razdvajanja.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Saznajemo kako je sav namještaj rađen po mjeri i specifično za navedenih devet apartmana, interesantan projektantski pristup naglašen je pri izradi komada namještaja u predsobljima, konzolnim toaletnim stolićima u sobama i prostranim počivaljkama postavljenim na lođama svakog stana pa je svaki spomenuti komad dorađen do razine da se gotovo može samostalno prodavati na tržištu.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

- Projektom rasvjete predviđeno je nekoliko razina osvjetljenja koje su važne kako bi se smanjenjem unutarnjeg svjetla mogao osigurati idealan ambijent za opuštanje i promatranje atraktivnih zalazaka sunca u kojima se s ovog mjesta može uživati tijekom cijele godine – napominju arhitekti.

Izuzev atraktivnog pogleda prema moru boja je unesena u interijer preko pomno odabranih grafika izrađenih u suradnji sa južnoafričkom umjetnicom Fran Labuschagne koje su postavljene na više pozicija u svakom od devet apartmana.

- Interijer je nastao sa željom da se bez podilaženja trendovima uredi lijep i topao prostor u kojem bismo i sami rado boravili prilikom posjeta bilo kojoj od poznatih mediteranskih destinacija – zaključuju iz Super ureda, a mi na samom kraju možemo samo reći da su svoju ideje vrhunski ostvarili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2024 05:15