Mikro domovi po prihvatljivim cijenama

Trijada malenih montažnih kućica

Muji, popularni japanski lanac trgovina poznat po prodaji široke palete kućanskih proizvoda, otišao je korak dalje te je na nedavno održanoj godišnjoj smotri dizajna u Tokiju – Design Touch – predstavio niz montažnih, jednostavnih i elegantnih kuća pod nazivom Muji Hut, dizajniranih u japanskoj maniri – minimalističkom stilu.

Ovi su mikrodomovi dizajnirani kako bi pokazali da je moguće živjeti na održiv način. Zanimljivost ovih kućica je i činjenica da iza njihova izgleda stoje neki od najpoznatijih dizajnera današnjice – Naoto Fukasawa, Jasper Morrison i Konstantin Grčić, a svaka je kućica izrađena i dizajnirana na posve drugačiji način. Pa tako kuću Hut izrađenu od pluta potpisuje Jasper Morrison, dok iza aluminijske stoji Konstantin Grčić. Posljednja na ovoj listi u potpunosti je izrađena od drva, a za njezin je izgled zaslužan Naoto Fukasawa. Prilikom dizajniranja ovih kućica dizajneri su imali potpunu slobodu što se tiče odabira materijala i njihova izgleda, ali su posebnu pažnju trebali posvetiti njihovoj težini. Naime, jedna od bitnih karakteristika ovih kuća je da imaju minimalnu težinu kako bi se mogle lagano pomicati i instalirati na različita mjesta. Muji ovaj svoj montažni projekt opisuje kao “bijeg od energičnog i užurbanog života u gradu”.

Sva tri mikrodoma kombinacija su tradicionalnih japanskih elemenata i suvremenog dizajna. Drvena koliba podsjeća na klasičnu brvnaru koja je otvorena i ima puno prirodnog svjetla. Velika staklena vrata, kosi krov, tradicionalna japanska kupelj, minimalistički krevet i peć na drva glavni su elementi njezina interijera. Za razliku od Morrisonove Hut Cork kućice, koja umjesto kade nudi tuš, šarene tatami prostirke za pod i odličnu zvučnu izolaciju plutenim pločama postavljenima na vanjskoj fasadi kuće. Najjednostavnija u ovoj trijadi je aluminijska kuća Konstantina Grčića koja je u potpunosti opremljena minimalistički. Unutrašnjost ove kućice u cijelosti je presvučena drvom, a spavaća je soba smještena u potkrovlju. Muji Hut kućice će biti dostupne za kupnju početkom 2017. godine, a za njih ćete trebati izdvojiti od 25,000 do 40,000 dolara. Pogledajte ih u nastavku i javite nam koja vam je najbolja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:03