Miks starog i novog

Zavirili smo u 90 m2 velik stan u vlasništvu mladog, zaposlenog bračnog para

Kada bih ja živjela u ovom stanu, nikada ne bih nosila šlape ili čarape. To mi je bila prva pomisao kada sam ugledala 90 četvornih metara velik stan koji je nevjerojatno dobar miks komada iz razdoblja 50-godina prošlog stoljeća sa suvremenim elementima. Ovo s nošenjem šlapa ili čarapa prošlo mi je kroz glavu kada sam vidjela da skoro svaka prostorija u stanu ima tepih, inače kućanski detalj čiji osobno nisam ljubitelj, ali ovdje bi se nekako i na to naviknula. No, nije sve uvijek bilo tako lijepo i uglancano.

Detalji poput grafita na zidu uspješno egzistiraju s komadima iz 50-ih godina 20. st.

Prije dvije godine, kada su vlasnici, poslovni, nabrijani mladi par, prvi put ušli kroz ulazna vrata ovog stana, zatečena situacija nije puno obećavala. Derutni prostor, prašina, ustajalost…svaki centimetar vapio je za hitnom transformacijom. Bez obzira na prvi dojam, odlučili su ga kupiti, a već nekoliko dana od kupnje počeli su radovi. Totalna adaptacija. Prvo su prema željama vlasnika, srušeni svi nepotrebni zidovi koji su vizualno smanjivali prostor.

To se posebno odnosi na kuhinju koja je novom organizacijom bitno proširena, pa sada veličinom može konkurirati teško stečenom stanu Hrvata s prosječnim primanjima. Osim osnovnih elemenata koje svaka kuhinja mora sadržati, ova, naime, još ima poseban šank za doručak (?!) i čak 120 ormarića u koja se mogu staviti namirnice, posuđe i ostale kuhinjske črčkarije.

Što se tiče odabira namještaja u stanu, kada bi čovjek gledao pojedinačno sve komade koji se tu nalaze, zasigurno bi pomislio – ovdje je netko dobro pomaknut. No, kada se gleda finalna cjelina, takvo nešto nikome ne pada na pamet. Sve je toliko dobro iskombinirano i usklađeno, pa je ovaj stan jedan od primjera kada slobodno možemo reći da je uspješno obavljen inače riskantan posao.

Pomiješati različiti namješta i predmete iz različitih razdoblja i skroz drugačijih stilova, mogu samo dizajnerski maheri. Mislim mogu svi, ali pitanje je kako će to ispasti. Ovdje je ispalo i više nego dobro. Tako maslinasto – zeleni kožni kauč, barokni luster, stolna lampa s drvenim držačem, „karirani“ ladičar, afričke figurice, orijentalne vaze i moderni grafit na jednom zidu čine zajedno ugodan dom koji ni u jednom trenutku ne djeluje konfuzno, neusklađeno ili ne daj Bože kičasto.

Unatoč tome što je svaka prostorija u ovom stanu maksimalno izdizajnirana i organizirana tako da pruži lijepi, funkcionalni život zaposlenom bračnom paru, na pitanje koja im je najdraža prostorija u stanu, vlasnici automatski odgovaraju -Bez dileme, spavaća soba.

– Nakon (pre)dugog i stresnog radnog dana, jedino što želimo je doći doma i odmarati u tišini, spavati ili čitati knjigu. Zato smo kod opremanja spavaće sobe bili brutalno precizni. Prvo. Krevet mora biti što veći i što udobniji, a drugo, rasvjeta mora biti organizirana tako da pruža najučinkovitiju atmosferu za neometano, zdravo čitanje – rekli su vlasnici.

Mi, pak, moramo priznati da smo više otkačili na ranije spomenutu kuhinju i na blagovaonicu. Nismo saznali, ali nadamo se da vlasnici vole kuhati i priređivati večere za obitelj i prijatelje, jer ovakvu super opremljenu i prostranu kuhinju te blagovaonicu sa golemim stolom i stolcima Konstantina Grčića, bi bilo šteta samo gledati, da zjape prazne, kad se toliko toga u njima može raditi..

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:14