U POSJETU

Mini penthouse menadžerice Ane u Zagrebu: Kada u 21 četvorni metar stane baš sve

 Neja Markičević/CROPIX
U ovom domu dominira miks šik stilova, od marokanskog pa sve do suvremenog. I gotovo sav namještaj se transformira po potrebi

Nakon nekoliko godina života u inozemstvu, mlada menadžerica Ana odlučila se vratiti doma, u Zagreb, i konačno urediti stan za život. Bio je to pothvat kojem se Ana jako veselila jer je tijekom brojnih putovanja i upoznavanja drugih kultura vidjela i upoznala svašta te je ono najbolje od toga poželjela uklopiti u svoj novi zagrebački stan.

image
Neja Markičević/CROPIX

Posebno se to odnosilo na uzorke Bliskog istoka od kojih je i krenulo uređenje stana.

- Kupila sam genijalne zidne i podne pločice marokanskog stila koje su me oduševile na prvu i zapravo su te pločice stilski odredile uređenje ostatka stana. Podne pločice su u bijelim, sivim i crnim tonovima i manjeg su formata, a zidne pločice su većeg formata, bijele boje, izrazito sjajne s reljefnim uzorkom saća - otkriva Ana i dodaje kako je stan u kojem sada živi naslijedila. On je doduše dugo, čak nekoliko godina, zbog izuzetno derutnog stanja, bio prazan i nenamješten dok Ana nije krenula u kompletnu sanaciju i adaptaciju.

image

Dnevni boravak je i spavaća soba. I dok danju vlasnica uživa sjedeći u sofi i gledajući TV, navečer soba postaje intimni kutak, a bijeli zid brzinskim potezima postaje udoban krevet

Neja Markičević/CROPIX

ADAPTACIJA

Definitivno jedna od najzanimljivijih informacija jest ta da Anin stan ima samo 21 kvadrat što priču o uređenju čini još zanimljivijom.

- Iako je izrazito malen, stan ima sve prostorije kao uostalom i svi stanovi normalne veličine. U ulaznom pretprostoru nalazi se garderoba s ormarićem za cipele. Zatim se kroz “garderobni tunel” pristupa u kuhinju i blagovaonicu koju klizna vrata odvajaju od dnevnog boravka koji je istovremeno i spavaća soba, ovisno o potrebi. Kupaonica koja je vezana uz dnevni boravak sadrži tuš kabinu, WC i perilicu rublja - nabraja Ana koja je, smije se, tijekom adaptacije naučila gotovo sve građevinske termine.

Mijenjalo se baš sve. Sve instalacije, dakle voda, grijanje, klimatizacija, sanacija sjevernog zida s kojeg smo sanirali problem vlage, a promijenjena je sva stolarija i ulazna vrata.

image

Kuhinja sadrži apsolutno sve ugradbene elemente: hladnjak, pećnicu, mikrovalnu i perilicu suđa

Neja Markičević/CROPIX

- Kako je postojeća podna obloga bila jako neravna s mjestimičnim rupama, dijelu u kojem je to bilo moguće, izravnali smo je, a u drugom dijelu napraviti kompletno novi plivajući pod - objašnjava i priznaje kako je imala veliku sreću što joj je sestra arhitektica pa joj je pomogla u ključnim trenucima planiranja organizacije i uređenja.

- Ja sam samo nabrajala što želim u stanu, a sestra Andrijana je nakon duge rasprave uvijek uspjela organizirati prostor da sve smjestimo unutra, bez obzira na ukupnih 21 kvadrat.Tako sam primjerice htjela da mi kuhinja sadrži apsolutno sve ugradbene elemente kao i kuhinja”normalne” veličine: hladnjak, pećnicu, mikrovalnu i perilicu za suđe. Morala je imati dovoljno radne plohe, sudoper s ocjednom plohom i skriveni prostor za odlaganje smeća. Također, jedan od uvjeta bio je i veliki krevet za spavanje dimenzija 160 x 200 cm, kauč te radni stol - nabraja Ana i opisuje kako je teklo uređenje stana.

image
Neja Markičević/CROPIX

- Kako u dnevnom boravku nisam htjela pločice nego “toplo” drvo, postavili smo parket. A zbog izrazito male površine od svega 10 četvornih metara, odlučili smo se za vrhunski gotov parket hrvatskog proizvođača jer je, među ostalim, zbog male površine nemoguće organizirati slaganje, brušenje i lakiranje parketa. Nadalje, vrata od kupaonice i blagovaonice izrađene su od medijapana i lakirane u bijelu boju, vanjska stolarija i pripadajuća prozorska klupčica također su bijele. Donji kuhinjski elementi, namještaj u hodniku i dnevnom boravku izrađeni su od ploča s akrilom bijele boje. Gornji kuhinjski elementi, radna ploča i stol za blagovanje izrađeni su od mat iverala s uzorkom tamnog bora. Zidni krevet, office, polica s knjigama i noćni ormarić također su izrađeni od bijelog iverala u kombinaciji mat i visoki sjaj - opisuje.

image
Neja Markičević/CROPIX

Ana ističe kako je izrazito mala površina stana uopće ne ograničava da u potpunosti uživa u svim njegovim prednostima.

obrtnički radovi - Ovaj stan odiše posebnošću u potpunosti. Prvo je njegova veličina, a zatim njegova pozicija unutar same zgrade. Naime, nalazi se na posljednjem katu i svojevrstan je mini penthouse s izlazom na veliku krovnu terasu. Još jedna posebnost je njegovo prirodno osvjetljenje. Stan ima dvostranu orijentaciju i to na jug i sjever, a svaka prostorija u stanu ima prozor što je vrlo rijetko za tako male stanove. To je ukratko mini stan s jako puno prirodnog svjetla zbog kojeg se čovjek u njemu osjeća ugodno, a sam stan vizualno djeluje veće - ponosno priča i dodaje kako ima još niz sjajnih prednosti koje su napravljene adaptacijom.

Detalje za stan vlasnica je nabavljala na brojnim putovanjima, dok su svi veći komadi rađeni po mjeri, po točno odgovarajućim dimenzijama za ovaj mini stan. Materijal koji prevladava je drvo, a vodeće boje su neutralne

- Istaknula bih kuhinju s blagovaonicom koja, iako je jako mala, od sadržaja i opreme ima apsolutno sve kao i velike kuhinje, zatim dnevni boravak i spavaću sobu u kojoj se nalazi sjedeća garnitura, bračni krevet s noćnim ormarićem i policama za knjige, te radni stol s policama, a sve zajedno nekako prikriveno i na otklapanje, otvaranje i rasklapanje. Isto tako, cijeli hodnik, kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak puni su tajnih pretinaca, ormarića i ladica i zapravo ima jako puno mjesta za odlaganje. Iz tog bi razloga u čitavom stanu bilo puno ručkica za otvaranje svih tih pretinaca, pa smo odlučili sve napraviti bez njih, pa su tako sva otvaranja riješena s usadnim profilima, prepustima ili se otvaraju na potisak - objašnjava.

image
Neja Markičević/CROPIX

Inače,u ovom stanu sav je namještaj izrađen po mjeri jer za tako malen stan vlasnica jednostavno nije uspjela pronaći gotov namještaj u dimenzijama koje bi odgovarale ovom prostoru.Sav namještaj su radili dečki iz studija HVD Design. Sklop sa zidnim krevetom, noćnim ormarićem i kućnim uredom stigao je iz Slovenije iz stolarske radionice Mizarstvo Tekavčič jer Ana, ističe, nije uspjela naći sustav zidnog kreveta u Hrvatskoj kakav je htjela. Građevinsko- obrtničke radove u procesu adaptacije stana i sanacije instalacija radila je tvrtka Niskoenergetske tehnologije gradnje sa suradnicima.

RETRO FOTELJA

- Detalje za stan sam uglavnom nabavljala već puno ranije na svojim putovanjima, neke sam dobila na poklon kao primjerice fotelju u sobi koju sam dobila od prijateljičine bake i koja mi je jako draga. Riječ je o fotelji iz 60-ih godina koju sam dala restaurirati i kemijski očistiti i sada izgleda kao nova. Ostatak sitnica za stan kupovala sam preko interneta - kaže Ana. ​​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:56