Mikro stan

Minijatura od svega 15 kvadrata. Iako stane na jednu fotografiju nudi rješenja vrijedna pažnje

 MARWAN HARMOUCH/
Zadatak klijenta bio je prilično jednostavan: stvoriti fluidan prostor za život dvije osobe

Uz visoke cijene nekretnina u gradovima diljem svijeta, od arhitekata se traži da smišljaju sve domišljatija rješenja za male stambene prostore. Libanonski studio Elie Metni ugurao je sve što vlasniku može trebati u mikro studio apartman naziva Shoe Box na zadnjem katu stare zgrade u četvrti Achrafieh u Bejrutu.

image
MARWAN HARMOUCH/

Sa samo 15 četvornih metara prostora za rad, tim je obojio sobu u bijelo i obložio pod bijelim epoksidom kako bi maksimalno povećao reflektirano svjetlo s velikih prozora s obje strane. Cijeli stan je opremljen namještajem izrađenim po narudžbi koji štedi prostor od bijele laminatne šperploče, s rasvjetnim elementima od brušenog aluminija i parom stolica od bukovog drveta i lakiranog čelika.

image
MARWAN HARMOUCH/

Stolovi i taburei mogu se proširiti i spakirati prema potrebi kako ne bi zatrpali prostoriju široku dva metra, a prostori za pohranu integrirani su na gotovo svaku površinu.

Unutar ovih parametara – i ograničenja od 15 kvadratnih metara – studio je nastojao stvoriti "snažan osjećaj užitka, jednostavnosti, lakoće i učinkovitosti".

Stan je otvorenog tipa s malom kupaonicom pregrađenom iza staklenih vrata na jednom kraju. Namještaj je raspoređen po vanjskom dijelu apartmana kako bi se vlasnik i gosti lakše kretali.

image
MARWAN HARMOUCH/

Fleksibilni namještaj od jednoličnog materijala često je ključ za funkcioniranje mikro stanova.

Stol pored kreveta može poslužiti i kao radni stol, s otvorenom policom ispod i utorima urezanim u policu ispod prozora za smještaj kabela za punjenje prijenosnog računala.

Susjedni ormarić udvostručuje još jednu ravnu površinu, a na stropu iznad njega može se vješati odjeća preko šine.

image
MARWAN HARMOUCH/

Klupa na razvlačenje ima više prostora za odlaganje ispod, s utorima za dva manja komada namještaja koji se mogu izvući i koristiti kao naslon za noge i stolić za kavu.

Ispod stola mogu se ugurati dvije stolice, koje se po potrebi mogu razvući ili preklopiti. Odjeljci izrezani na polici ispod prozora mogu se koristiti za držanje vaza, začina i pribora za jelo.

Dio postolja za TV potpuno je odvojiv i ima jastuk postavljen u površinu, tako da se može pomicati i koristiti kao tabure.

image
MARWAN HARMOUCH/

Kompaktna kuhinja uključuje mini hladnjak, sudoper postavljen u kutu, set ladica i perilicu rublja s prostorom za pripremu i grijaćom pločom za kuhanje na vrhu. Stalci, ormarići i police pričvršćeni na zidove imaju mjesta za pribor i posuđe.

image
MARWAN HARMOUCH/

Na suprotnom kraju stana potreba za nezgrapnim parom noćnih ormarića eliminirana je pomoću nekoliko zgodnih rješenja.

Queen size krevet ima odjeljke opremljene priključcima za punjenje koji su postavljeni u povišeni okvir za knjige, naočale i električne uređaje, a dvije svjetiljke za čitanje obješene su na stropu. Ispod kreveta ugrađen je i prostor za odlaganje koji se sastoji od ladice na izvlačenje, ormarića i kompleta polica.

image
MARWAN HARMOUCH/

Mokri prostori kuhinja i kupaonica potpuno su obloženi pločicama u odgovarajućim bijelim kvadratima s kontrastnom crnom fugom koja stvara zanimljiv geometrijski uzorak.

image
MARWAN HARMOUCH/

Odvojena staklenim vratima, mokra soba sadrži glavu tuša, WC i umivaonik i osvijetljena je velikim matiranim prozorom.

image
MARWAN HARMOUCH/

Stan također ima pristup velikoj vanjskoj krovnoj terasi s pogledom na horizont Bejruta, koji se može vidjeti kroz veliki prozor u podnožju kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:40