ZAKONI

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA U RATU S ČETIRI INŽENJERSKE KOMORE: Ukidanje obveze članstva u Komori izazvalo prijepor

Zabrinuti smo mogućnošću da Vlada usvoji izmjene i dopune Zakona o Komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu te Zakona o poslovima prostornog uređenja i gradnje, ističu u četiri komore

Novu negativnu reakciju četiriju inženjerskih komora koje se već dulje vrijeme žale na rad Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva vezano uz zakone izazvala je nedavna objava ukidanja nekih članstva u komorama. Naime, Ministarstvo je najavilo ukidanje obveze članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova, kao i novčanih nameta koji proizlaze iz toga u novom, promijenjenom zakonu.

- Ministarstvo graditeljstva uvodi red u sustav, rasterećuje gospodarstvo i poduzima korake prema liberalizaciji tržišta. Ukida se obveza članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova, kao i novčanih nameta - istaknuo je nedavno državni tajnik Željko Uhlir.

Naime, prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju uskoro će se naći na sjednici Vlade i u Saboru.

- Tim izmjenama zakona povećavamo konkurentnost u graditeljstvu i olakšavamo struci obavljanje njihova posla - pojasnio je ministar Predrag Štromar.

Državni tajnik Željko Uhlir rekao je da se ovim izmjenama zakona omogućava dobrovoljno članstvo i, naravno, normalno daljnje bavljenje poslom pod istim strukovnim načelima.

- Mjera je prilika strukovnim komorama za podizanje razine kvalitete usluga koje pružaju svojim članovima, tako da motiviraju svoje članove na članstvo - kaže Uhlir.

No, čelnici komora s time se ne slažu.

- Duboko smo zabrinuti mogućnošću da Vlada usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima prostornog uređenja i gradnje, koje Vladi predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, usprkos javnom protivljenju svih onih na koje se te izmjene odnose: voditelja građenja, struke, poduzeća iz građevinske industrije, sindikata i četiri inženjerske komore (Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera strojarstva) - stoji u dopisu koji su potpisala četiri predsjednika komora.

Tvrdnja da poslodavac godišnje plaća 1800 kuna za obvezu članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova, a koju je izrekao ministar Predrag Štromar, neistina je i, piše u dopisu komora, namjerno dovođenje javnosti u zabludu.

- Istina je, naime, da su obveznici plaćanja članarine u ovim komorama fizičke osobe, ovlašteni inženjeri upisani u imenike komore. U određenim slučajevima društveno odgovorni poslodavci po vlastitoj odluci plaćaju članarinu za svoje zaposlenike te im se to priznaje u porezno priznati trošak. Međutim, ističemo, to je dobrovoljna odluka poslodavca - stoji u dopisu komora.

Deregulacija profesija, naglašavaju u Ministarstvu, samo je nastavak na zadani cilj, a to je uvođenje reda u sustav i uklanjanje parafiskalnih nameta. Ova članstava samo su prva na redu.

Predsjednica Komore arhitekata Željka Jurkić: “Inženjerske profesije su ‘na meti’ Ministarstva”

U sukobu ste s ministarstvom već duže vrijeme, što je kulminiralo prije nekoliko dana njihovom objavom prijedloga zakona kojim se ukida obaveza članstva u komori?

- Nažalost, inženjerske profesije u sektoru graditeljstva upravo su ‘na meti’ Ministarstva graditeljstva. Kao obrazovani pojedinci očito smetamo jer kritiziramo nekompetentnost. Ministarstvo se bavi birokratskim administriranjem i, što je najpogubnije za sve građane, ministarstvo je loš pisač loših zakona. Kada smo od ministra Štromara čuli da predlaže porezne olakšice u sektoru projektiranja, nadzora ili izvođenja radova? Nikada! Kada smo čuli da se zalaže za vrsnost izgrađenog prostora i kulturu građenja? Nikada!

Ali zato čujemo da treba ukinuti ovlaštene krajobrazne arhitekte, ovlaštene voditelje građenja i ovlaštene voditelje radova. Oni su, po mišljenju ministra, velika zapreka rastu hrvatskog gospodarstva, a ukidanjem njihova članstva u strukovnim komorama podići će se ‘rejting’ Hrvatske. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Ministarstvo smatra da ih stalno napadate upravo zbog toga što ćete izgubiti obavezno članstvo, a što se znalo od ranije.

- Naravno da to nije točno. U nedostatku bilo kakvog racionalnog obrazloženja ili samokritike političari vole izmišljati spinove i prebacivati odgovornost na drugoga. Stalno ističemo, mi smo struke koje neposredno provodimo zakon, mi i naši investitori provodimo ono što se u ministarstvu napiše. Poslušajte naše primjedbe i prijedloge, mi smo u praksi. Radi se primarno o tome da će predloženo zakonodavno rješenje ministra Štromara oslabiti sektor graditeljstva u cjelini. Protiv tog rješenja su svi: sami voditelji građenja i radova, struka, velike tvrtke i sindikati.

Što je sporno s predloženim Zakonom o voditeljima građenja i voditeljem radova?

- Ukidanje ovlaštenih voditelja građenja i ovlaštenih voditelja radova ne traži nitko, ni poslodavci, ni sindikat, ni kolege koji imaju ta ovlaštenja. Jedino se ministarstvo za to zalaže. Ukidanje oko 5500 ovlaštenih voditelja građenja i radova znatno će pogoršati njihov položaj na tržištu rada, a znamo da radne snage u graditeljstvu ionako nedostaje i da je uvozimo. Pa zbog čega onda ova mjera? Tražili smo od ministarstva dostavu predviđenih gospodarskih učinaka predložene mjere, no nikada nam je nisu dostavili.

Koji je vaš stav o upravljanju prostorom kao glavnim resursom Hrvatske?

- U travnju smo se kao struka snažno pobunili protiv namjere Ministarstva da ukine hijerarhiju prostornih planova. Drugim riječima, dogodilo bi se da se može graditi i mimo prostornog plana. Možemo zamisliti koje bi bile posljedice, recimo, na obali.

I što se dogodilo? Dvije vladajuće stranke, HDZ i HNS, na saborskoj raspravi same su odustale od svog, ovako skandaloznog prijedloga.

Foto: Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:27