SUPER INTERIJER

Mlada arhitektica, mladi par, stara zgrada i mali stan od svega 24 metra četvorna

 Gergő Gosztom
Iako smo dizajn htjeli učiniti prilično modernim, također smo htjeli poštivati ​​staru zgradu, kaže arhitektica

Mlada arhitektica, mladi par, stara zgrada i mali stan od svega 24 metra četvorna. Iako ova prva rečenica ne zvuči baš previše obećavajuće, ovo je ipak bio savršen recept za fantastično uređenje interijera koji je i nagrađen BIGsee nagradom.

U samom srcu Budimpešte, u staroj zgradi, arhitektici Edit Sátori povjeren je zadatak preuređenja stana od 24 metra četvorna s idejom da se od zadanog prostora stvori praktičan i ugodan prostor.

image
Gergő Gosztom
image
Gergő Gosztom

- Iako smo dizajn htjeli učiniti prilično modernim, također smo htjeli poštivati ​​staru zgradu restauracijom originalnog zasvođenog plafona iznad kuhinje – izjavila je arhitektica. Stoga je u tom dijelu ostavljen prikaz starinskog kamena, dok je ostatak zidova obložen knauf pločama savršeno bijele boje.

Iako se većina arhitekata u malim stanovima odlučuje većinom za bijelu boju kako bi vizualno povećali stan te joj pridodaju još pokoju uglavnom neutralni boju, Edit je ovaj stan oživjela baš suprotnim postupcima. Pregršt živih boja učinili su ovaj dom oazom veselja.

image
Gergő Gosztom
image
Gergő Gosztom
image
Gergő Gosztom

Na jednom dijelu stan, odmah ispod kamenog svoda smjestila se maslinasto zelena kuhinja koja unutar jednog zida krije sve kuhinjske strojeve, ali ujedno služi i kao ormar na samom ulazu u stan. Pokraj kuhinje se nalazi mala blagovaonica s kultnom stolicom Vernera Pantona koja stvara prelaznu zonu prema dnevnom boravku i spavaonici.

Prostor za odmor tokom dana spojen je s onim za noćni odmor. Na jednu stranu minimalizam, a na drugu puritanski funkcionalizam. Cijeli ovaj dio fantastično je istaknut neočekivanim crvenim zavjesama koje kao da otkrivaju i skrivaju kazališne kulise.

- Odlučila sam se za pregradu za spavanje koja je okružena brojnim ormarićima, ali i ormarom koji sadrži vješalice koji se može razvući cijelom dužinom. U dnevnoj sobi se eksperimentira s formama i oblicima, s golemim tapetama po narudžbi i kaučem s uzorkom – objašnjava Edit.

image
Gergő Gosztom
image
Edit Sátori

Jedina prostorija odvojena zidovima je kupaonica, s crno-bijelim podom s uzorkom, a živo žuta boja na zidovima u savršenom je kontrastu s bijelim pločicama umivaonika i tuša.

- Najveći izazov u ovom projektu, i ono što ga čini doista jedinstvenim, bio je kako uklopiti želje standardnog doma i zahtjeve za ispunjenim životom u ograničeni prostor, uključujući praktične izbore za pohranu i inspirativan kontrast između stare strukture zgrade i modernog eklektičnog dizajna – govori za kraj arhitektica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 08:28