PROMJENA RASPOREDA

Mlada obitelj željela je ostati u svome stanu od 75 kvadrata, ali ga i pripremiti za prinovu

 Lisbeth Grosmann
Jedinstvena upotreba šperploče ne samo da poboljšava percepciju prostora, već također pruža dvostruku isplativost

Smješten u zgradi na popisu baštine u središnjem poslovnom dijelu Melbournea, ovaj projekt ponovno osmišlja stan od 75 metara četvornih za mladu obitelj. Projektirana prije više od 100 godina kao komercijalna poslovna zgrada, ova građevina je prenamijenjena u male stanove 1997. godine. Iako je jedan od najranijih uspjeha Viktorijinog programa, neučinkovito prostorno planiranje ograničilo je i funkciji i pogodnosti postojećeg jednosobnog stana. Vlasnici koji su čekali svoje prvo dijete imali su za cilj postojeći jednosobni prostor prenamijeniti u stan prilagođen potrebama mlade obitelji.

image
Lisbeth Grosmann
image
Lisbeth Grosmann

Vlasnici su prije svega željeli minimalizirati prostor za spavanje, a povećati dio za društvena zbivanja u kojima mogu svakodnevno uživati. Stoga su tradicionalne japanske kuće inspirirale dvije nove ‘mikro‘ spavaće sobe. Veličina prve, široke samo 2 metra, određena je duljinom kreveta za jednu osobu; druga, uzdignuta platforma samo s madracem, učahurena je šperpločom. Klizna vrata dopuštaju da prostorija bude vizualno otvorena, pružajući dodatno mjesto za sjedenje u obližnjem dnevnom boravku, a poput japanske inspiracije, može se transformirati u privatnu zonu zatvaranjem paravana.

image
Lisbeth Grosmann
image
Lisbeth Grosmann

Cijeli stan se u jednom obliku klanja projektiranju poznatog japanskog arhitekta Shigeru Bana, stolarija pune visine odvaja mikro sobe od životnog prostora i dostupna je s obje strane, pružajući fleksibilnost u korištenju kao dodatno skladište. Potkrovlje u polukatu pruža platformu za spavanje za goste i pristup dodatnom spremištu. Kompaktna radna stanica integrirana je u kut ispod.

Australska projektantica Clare Cousins mali prostor i skroman proračun klijenata maksimalno je iskoristila zahvaljujući učinkovitom prostornom planiranju i kreativnom kombinacijom uobičajeno dostupnih materijala.

image
Lisbeth Grosmann
image
Lisbeth Grosmann

Novi tlocrt maksimalno iskorištava izdašne visine stropa i precizno locira svaki zid stolarije kako bi se iskoristile prednosti izvornih prozora. Konačni rezultat su sobe ispunjene svjetlom koje pružaju udobnost koja se obično nalazi u mnogo većim stanovima.

Jedinstvena upotreba šperploče ne samo da poboljšava percepciju prostora, već također pruža dvostruku isplativost; šperploča je pristupačna i lako dostupna, a velik dio stolarije dizajniran je za izradu od strane lokalnih stolara, što dodatno smanjuje troškove.

image
Lisbeth Grosmann
image
Lisbeth Grosmann

Ovaj projekt pokazuje da kompaktno stanovanje u centru grada i funkcionalni obiteljski dom ne moraju biti međusobno isključivi. Prednosti života u malim razmjerima postaju očite na brojne načine; mehaničko grijanje i hlađenje obiteljskog stna svedeno je na nešto više od jedne prostorije, dok blizina javnog prijevoza omogućuje odluku obitelji da živi bez automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:22