StoryEditor
Stan ispunjen mladenačkim trenucima

MLADENAČKI, DINAMIČNO, DRUGAČIJE: Interijer u stambenoj zgradi u centru Zagreba

O projektu interijera promišlja se u fazi razrade idejnog tlocrtnog rješenja kako bi se izbjeglo naknadno rušenja zidova, štemanje, provlačenje dodatnih instalacija, reorganizacija kupaonice i slično

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:

  • Mislav Bašić, mag.ing. arh.
  • Ana Turk, mag.inž.arh.
 

S toplijim i sunčanijim danima došlo je i vrijeme da Vam predstavimo našu najnoviju interijersku kreaciju, kao stvorenu za ove sunčane proljetne dane. Radi se o stanu ispunjenom mladenačkim, veselim i nježnim dizajnerskim trenucima. Klijenti su nas angažirali baš u pravom trenutku – u onome kada su se izmjene na tlocrtu i instalacijama u tijeku gradnje još uvijek mogle izvesti. Samo gradilište stambene zgrade u centru Zagreba brzo je napredovalo pa smo razradu projekta interijera morali prilagoditi zadanim rokovima gradnje. Zahvaljujući brzoj koordinaciji sa susretljivim voditeljima građenja, uspjeli smo maksimalno prilagoditi stan budućem projektu interijera, kako bi vlasniku uštedjeli naknadne izmjene, radove, vrijeme i novac.

Promišljati  je dosta zahtjevna i odgovorna stvar. U takvim situacijama trudimo se kvalitetno prilagoditi tlocrt potrebama budućih stanara i predvidjeti sve izmjene.  Posebice je bitno odrediti finalne pozicije instalacija, ali uvijek s napomenom da će zasigurno doći do manjih zahvata, dodatnih radova i preinaka, nakon sljedeće faze, odnosno izrade projekta interijera. Razlog – promišljanje, ideje i razrada projekta interijera je proces koji iziskuje nekoliko puta više vremena i truda od tlocrtnog rješenja stana. Niz sastanaka iz kojih će se izroditi nove ideje i želje tijekom tih tjedana i mjeseci zasigurno mogu utjecati na pomicanje ili dodavanje utičnica, potrebu novog izvoda za dodatnu rasvjetu ili pak drugu  poziciju pećnice, nakon što se detaljno osmisli kuhinja.

 

No, ono što je u ovim situacijama najbitnije jest da se s ovakvim pristupom izbjegava naknadno rušenja zidova, štemanje, provlačenje dodatnih instalacija, reorganizacija kupaonice i slično. Također se na vrijeme odabiru podne i zidne obloga te  sanitarije koje će se najbolje uklopiti u budući interijer, prije no što je sam stan izgrađen. Konkretno govoreći, u ovom smo stanu površinu spavaćih soba smanjili, koliko nam je to tlocrt dopustio, ne bi li povećali širinu otvorene dnevne zone.

 

Projektom predviđenu manju ostavu smo uklonili iz projekta. Umjesto nje smo predvidjeli veću kuhinju s više različitih zona – onom za kuhanje, šankom te visokim spremišnim ormarima na mjestu ostave. Zidove koji direktno komuniciraju s dnevnom zonom zamijenili smo namještajem po mjeri i time stvorili otvoreniji, moderniji i atraktivniji prostor. Parket je već dovoljno utoplio prostor pa smo kod odabira dekora sav namještaj po mjeri oslobodili drvenih godova. Njega smo iskoristili na malo drugačiji način - kao dekorativan i dinamičan pregradni element.

Drvene vertikalne letvice razvile su svojevrsnu igru skrivanja i otkrivanja - dijele ulazni hodnik od kuhinje, dnevni boravak od hodnika, sakrivaju radijator u blagovaonici, ukrašavaju uzglavlje u spavaćoj sobi, ali ujedno i služe za provođenje instalacija za dodatnu rasvjetu I kablove. Osim samih letvica, igru skrivanja i otkrivanja smo proveli i kroz nekoliko drugih bitnih interijerskih trenutaka.

 

Oblogu spremišnog ormar ulaznog hodnika smo produžili kroz čitav hodnik, čime smo dobili iluziju  puno većeg prostora.

via GIPHY

 

U radno – gostinjskoj sobi smo dio konstrukcije – nosivi stup – u potpunosti sakrili od pogleda tako da smo uz njega osmislili manji walk in ormar.

 

 

90 metara kvadratnih ispunili smo kombinacijom jačih zemljanih boja i nježnih, umirujućih detalja. Odabir dekora završne mat obrade  daje osjećaj mekoće materijala te se jako lijepo nadopunjuje s dinamičnim baršunastim tekstilom stolica i reljefnim dekorativnim zidnim oblogama.

 

Rasvjeta zanimljive geometrije i kolorita, tople zidne boje, dinamične tapete i ogledala stvaraju poseban ugođaj ovog mladenačkog doma.

Do sljedećeg čitanja budite pozitivni, veseli i odgovorni.

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2020 11:02