IMA PREKO 50 BILJAKA

Mladi arhitekt za sebe preuredio stan u povijesnoj zgradi i od njega stvorio pravu zelenu oazu

 Renato Navarro
Jedan od ključnih čimbenika u projektu su plohe različitih boja koje iscrtavaju stropove, zidove i na kraju stolariju stvarajući precizan geometrijski efekt

- Volim unositi nove slojeve u stanove u povijesnim zgradama – kaže mladi brazilski arhitekt Ricardo Abreu iz istoimenog arhitektonskog ureda na samom početku našeg razgovora. Stoga nije čudno da je za svoj novi dom odabrao stan u povijesnoj zgradi iz 1958. godine koja se smatra kulturnim dobrom u Sao Paulu. Kako saznajemo građevina se nalazi na najvišoj točci glavnog grada Brazila, a kompletan prostor zauzima 165 metara četvornih sa zadivljujućim pogledom na svakodnevni užurbani život grada. Nasuprot tome kroz stan se razliježe monokromatski pogled koji jednako tako fascinira svojom jednostavnošću koja je uokvirena velikom raznolikošću vegetacije koja definira dizajn cijelog doma.

image
Renato Navarro
image
Renato Navarro

Jedan od ključnih čimbenika u projektu su plohe različitih boja koje iscrtavaju stropove, zidove i na kraju stolariju stvarajući precizan geometrijski efekt koji donosi određenu razigranost. Jedan od istaknutijih primjera je onaj u prostoru blagovaonice koja je spojena s dnevnim boravkom, gdje se prljavo bijela ploha pojavljuje usred zelene boje. - Ovdje je cilj bio osvijetliti prostor, koji prima manje prirodne svjetlosti i to sam uspio postići s ovim jednostavnim postupkom - objašnjava Ricardo.

image
Renato Navarro
image
Renato Navarro
image
Renato Navarro

Kroz kuhinju se razliježu malo življe boje poput narančaste, ružičaste i boja hrđe koje čine trio tonova koji se također prelijeva u jednu od manjih soba. Dok se u glavnoj spavaćoj sobi siva pridružuje prljavo bijeloj i bež boji, koja je primjerenija dijelu uz prozore kako bi se dalo određeno "skraćivanje" prostora koji je velik.

Ipak, najvažniji elementi uređenje i one koje stvaraju izrazito ugodnu atmosferu su svakako biljke te prevlast zelene boje koja prekriva većinu zidova, a čak i neke tkanine, zavjese i namještaj. Otkrivamo kako u stanu ima čak 50 različitih vrsta biljaka, poput paprati, filodendrona, fikusa i sukulenata. Zeleni ljubimci su strateški raspoređeni u svakoj prostoriji stana kako bi unijeli živost i dinamiku u arhitektov dom i radni prostor te stvorili atmosferu sličnu vanjskom okolišu.

image
Renato Navarro
image
Renato Navarro
image
Renato Navarro
image
Renato Navarro

- Odabirao sam razne vrste biljaka s obzirom na različite nijanse zelene i oblike lišća, više sam estetski promatra biljke, kao dekoraciju, a ne toliko prema njihovim vegetativnim prednostima - kaže Ricardo.

Bitno je spomenuti da se na 165 metara četvornih stana prožimaju i stilski spojevi različitih umjetničkih pravaca. Neoklasični elementi, geometrijske slike i suvremena umjetnost, dok se u prostoru kombiniraju različiti slojevi kao analogija povijesti grada. Predmete namještaja potpisuju neki kultni umjetnici i dizajneri, kao što su Lina Bo Bardi i predmeti od Charlesa Eamesa. Neki drugi suvremeni komadi su stolici Felipea Prottija, kauč Brunna Meirelesa i stolac Leonarda Lattava i Pedra Mooga.

-Mislim da je važno cijeniti ono što imate, čuvati to i reciklirati- kaže arhitekt.

image
Renato Navarro
image
Renato Navarro
image
Renato Navarro
image
Renato Navarro

Na drugom kraju sobe je veliki klavir, okružen umjetničkim djelima, koja se pojavljuju i na drugim mjestima. Među umjetničkim djelima su skulpture umjetnika Ricarda Teixeire, grafika japanskog umjetnika Yataka Toyote, ulje na platnu Antônija Brasileiro i umjetnika Juracyja Dóree, pored fotografija Marcela Magnanija.

Što se tiče građevinskih zahvata u stanu, u obnovi je arhitekt zadržao izvorni pod te istaknuo uvučeni stup u dnevnom boravku, ostavljajući beton izloženim. Istodobno je koristio diskretne ornamente na zidovima koji se miješaju s industrijskim izrazom električnih kanala koji su ostali izloženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:35