Brzi "uradi sam"

Mobilne jedinice od 32 kvadrata koje su cjenovno pristupačne, prenosive i jednostavne

 Felipe Campolina
Ovo je manifest protiv automobilske kulture zauzimanjem parkirnih mjesta i čineći ih useljivima za privremenu ili trajnu situaciju

Brazilski arhitekt i dizajner Felipe Campolina otkrio je svoj prijedlog za natječaj ‘Micro Housing 2022‘ koji je ranije ove godine pokrenuo Impact Design Competitions. Njegov projekt, pod nazivom ‘Urban Camp‘, predviđa sustav gradnje koji je cjenovno pristupačan, prenosiv i jednostavan i koji može čak i parkirališta učiniti naseljivima za one koji traže privremeno ili trajno utočište i smještaj. Svaka jedinica prostire se na 32,4 metra četvorna i može udobno smjestiti više od četiri osobe – prenosi Designboom.

image
Felipe Campolina
image
Felipe Campolina
image
Felipe Campolina

- Ovaj model se odnosi na bilo koji grad u kojemu su središte automobili. To je poput manifesta protiv automobilske kulture zauzimanjem parkirnih mjesta i čineći ih useljivima za privremenu ili trajnu situaciju. Osim ispunjavanja svoje uloge u stambenom deficitu, ova akcija ima za cilj probuditi interes ljudi za urbanizam za gradove koji privilegiraju ljude više od automobila‘ - piše Campolina.

image
Felipe Campolina
image
Felipe Campolina

Felipe Campolina predlaže skelu Tube & Clamp kao glavnu strukturu za svaku jedinicu ‘Urban Campa‘, uparujući je s drvenim gredama i OSB pločama kako bi se nadopunila ‘krutost‘ dizajna. U međuvremenu, prozirne polikarbonatne pločice prekrivaju cijeli krov radi odgovarajuće hidroizolacije.

image
Felipe Campolina
image
Felipe Campolina

Interijer s visokim stropom dijeli se na dvije razine; prvi kat sadrži integrirani dnevni i kuhinjski prostor te spavaći dio s četiri kreveta raspoređena okomito, stvarajući jedinstvenu prostornost. U međuvremenu, na drugom katu nalazi se kompaktni radni prostor kojem se može pristupiti ljestvama pričvršćenim na zid. Osim toga, svaka soba unutar stambene jedinice ima ugrađeni namještaj za pohranu, uključujući potpunu kupaonicu koja je povezana s vanjskim uslužnim prostorom.

image
Felipe Campolina

Zahvaljujući brzom "uradi sam" mehanizmu, model ‘Urban Camp‘ može se brzo pretvoriti u mikro-selo od 25 jedinica koje udobno i sigurno ugošćuju više od 100 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:58