Interijer s dizajnerskim lampama

Moderan dom četveročlane obitelji

Dvoetažni stan smješten u lijepoj urbanoj vili na zagrebačkom Cmroku
Profil
Vlasnici:
Alan i Zrinka Bubanović
Stan:
Dvoetažni stan smješten u lijepoj urbanoj vili na zagrebačkom Cmroku

Uvijek nam je zanimljivo ući u domove ljudi koji žive od interijera, arhitekture, prodaje namještaja ili kućnih sitnica…

Zapravo, uvijek s posebnim, bolje rečeno visokim očekivanjima ulazimo u takve stanove ili kuće.

Možda će nekome zazvučati glupo, ali ako si ti na neki način autoritet tj. netko tko na ovaj ili onaj način diktira trendove u toj industriji, onda s punim pravom očekujemo da živiš ono što radiš.

Ukratko, da ti je životni prostor lijep i poseban. Priznajemo, u većini slučajeva bili smo impresionirani takvim domovima, ali bilo je i razočaranja. Baš smo zato jako bili sretni kada smo kročili kroz ulazna vrata prostranog dvoetažnog stana smještenog u malenoj, novoj zgradi na zagrebačkom Cmroku.

Dom je to vlasnika čak triju uglednih brendova – lanca trgovina s raznim stvarima za kuću Home Sweet Homea, tvrtke Ribarić, specijalizirane za rasvjetu, konzalting i inženjering te tvrtke Telur, čija je osnovna djelatnost distribucija elektromaterijala i telekomunikacijske opreme.

Vlasnici Alan i Zrinka Bubanović mlad su par s dvoje djece koji jako puno radi, ali upravo zbog toga jako cijene svoje slobodno vrijeme, koje žele iskoristiti na najbolji mogući način. Kvalitetno. Sve to vidljivo je i u njihovu domu koji je, kako kažu, pravi odraz njihovih karaktera. Onog što oni zaista jesu.

Ovamo smo se preselili prije nekoliko godina. Do tada smo živjeli na Trešnjevci, u stanu od 70 četvornih metara. No, s vremenom se ukazala potreba za većim stanom. Kada smo krenuli u potragu, nismo znali gdje točno želimo živjeti.

Razgledavali smo sve i svašta, a onda nam je prijatelj rekao da su se sagradile super zgrade na Cmroku i da obavezno dođemo pogledati stan u jednoj od njih. Došli smo, zaljubili se u njega na prvi pogled i sve ostalo je, reklo bi se, povijest – pričaju Zrinka i Alen, čiji se stan nalazi u prizemlju zgrade, a najviše im se svidio jer je jako prostran, tzv. open space. – Doslovno možeš lebdjeti kroz njega. S jednog kraja na drugi – smiju se Zrinka i Alan.

Stepenice koje povezuju dvije etaže najupečatljiviji su element u domu, a kako je u njih ugrađena različita LED rasvjeta doslovno hipnotiziraju

Čim uđete u stan, nađete se praktički u centralnom dijelu koji obuhvaća dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. Komad namještaja koji zauzima većinu prostora je golema kožna fotelja. – To je bila jedna od mojih glavnih želja. Da fotelja bude golema i da bude kožna. Razmišljali smo i o drugim materijalima, ali smo nekako mislili da će djeca najlakše funkcionirati s kožom – objašnjava Zrinka. Primijetivši naš sumnjičav pogled, odmah se nadovezala. – Da, znam što sad mislite.

Kako to da imamo tako malo namještaja? Ali i to smo željeli. Ono što nam treba imamo i koristimo, a ono što nam ne treba niti ne želimo imati. Bolje imati manje a kvalitetno, nego puno a da gotovo ništa nije dobro – kaže Zrinka, pozivajući nas da dođemo vidjeti kuhinju, koja izgleda stvarno svjetski. Potpuno crna, vijela u staklu. Jednom riječju – moćna. Čak nam je došlo da nešto skuhamo, što nam se ne događa baš često. – Puno kuham, pa mi je dizajn kuhinje bio jako važan.

Posebno sam inzistirala na tome da se police i ladice lako otvaraju i da mi sve bude nadohvat ruke. I da se kuhinja, naravno, lako čisti – kaže Zrinka i dodaje da je tlocrt stana izradila arhitektica Sandra Juričević. Ona je zaslužna što je gotovo sve u stanu od stakla, pa ionako prostran stan izgleda dvostruko veći.

Spomenuta arhitektica zaslužna je i za to što je stan obitelji Bubanović postao dvoetažan. Naime, ona je bila ta koja je primijetila da se podrum koji se nalazi točno ispod stana može upotrijebiti puno bolje od spremišta za stvari koje ne rabimo često. – Zašto ne bismo od podruma napravili još nekoliko prostorija, koje jednog dana mogu postati drugi stan, upitala je vlasnike, na što su joj oni odmah oduševljeno dali zeleno svjetlo za realizaciju ideje. Kada su se svi usuglasili o detaljima, akcija je mogla krenuti.

Glavni je zadatak bio osmisliti kakve će stepenice povezivati dvije etaže. I upravo su te stepenice glavni adut ovog stana. Barem prema našem skromnom mišljenju. U skladu sa svim ostalim u stanu, napravljene su od stakla i blješte. U njih je ugrađena najrazličitija LED rasvjeta pa smo se svako malo uhvatili kako po nekoliko minuta doslovno zurimo u njih, omamljeni svjetlošću koju proizvode, čak i za danje svjetlosti. – Da, jako smo zadovoljni stepenicama. Posebne su, takve se ne viđaju često.

Problem nastaje jedino kada nam dođu prijatelji. Nećete vjerovati, ali mnogi se plaše sići njima u donji dio. Pogotovo oni koji inače imaju strah od visine pa zna biti smiješnih situacija – priča Zrinka, koja priznaje kako još ne pušta svoju malenu djevojčicu da samostalno korača tim stubama, a stariji se sin već jako dobro snalazi na njima. No, prije nego što vam otkrijemo što su vlasnici napravili od nekadašnjeg podruma, vratit ćemo se malo na gornji dio stana.

Spavaće sobe su opremljene po principu – što manje, to bolje. U ovim prostorijama na cijeni je jednostavnost

Ono što još svakako treba spomenuti kada se govori o centralnom dijelu stana jest luster u blagovaonici. Foscarinijev luster Big Bang jednostavno ne možete ne primijetiti. Toliko zadivljuje i ima toliko dobar i nesvakidašnji dizajn da se vidi u koji god kut stana stali. Većina ostale rasvjete u stanu je Modular (kuhinja, ulaz, dnevni boravak, dječje sobe, spavaća soba i podrum). LED rasvjeta je u spavaćoj sobi i iznad stepenica. Zanimljiv je i stup koji je, otkrivaju vlasnici, bio nezgodno smješten u središtu dnevnog boravka. Nezgodno jer je nosiv, pa ga se nisu mogli riješiti.

Stoga su ga preprenamjenili i sada je mjesto na kojem se nalazi televizor, a njegov originalni kružni oblik pretvoren je u kvadratasti element s čije su vanjske strane police za knjige i ostale sitnice. Iz dnevnog boravka ide se i prema spavaćim sobama, koje su uređene u minimalističkom stilu. Baš onako kako i trebaju biti uređene. – U njima se na kraju krajeva samo i spava, zar ne? Nema tu previše komplikacija. Sve što vam treba je udoban krevet i prema vašoj procjeni dovoljno velik ormar u koji će stati sve što želite da u njega stane – objašnjavaju Zrinka i Alan, koji su prema istom principu uredili i sobe svoje djece.

Doduše, one su malo šarenije i s više stvari, ali opet jednostavne i decentne. Ono što nas je istinski oduševilo na prvoj etaži jest kupaonica. A nismo mislili da ćemo to ikada izjaviti jer su, u pravilu, sve vrlo slične. No, ova nas je uspjela osvojiti. U cijelosti crna s bijelim kupaonskim elementima i namještajem. Dva visoka umivaonika, genijalna kada… Svaka čast. – Mi ostajemo u kupaonici. Možemo i prespavati ovdje. Nije problem – ozbiljno smo rekli vlasnicima, koji su se tome iskreno nasmijali. Nismo ostali, krenuli smo dalje u razgledavanje, ali prije izlaska smo još jednom zavirili u kupaonicu :-).

Razgledavanje se nastavilo u donjem dijelu stana. Bivšem podrumu. Podrumu iz snova, rekli bismo. Golemi prostor koji je dobiven vlasnici još nisu u konačnici definirali. Za sada je on iskorišten kao kućni ured, mjesto gdje se zaposleni bračni par povlači navečer i dovršava posao koji je morao ponijeti doma. Dio prostora je iskorišten i kao svojevrsno mjesto druženja, gdje Zrinka i Alan ugošćuju i klijente i prijatelje. – Ovo vam je genijalno mjesto. Idealno za druženje.

Pogotovo kada je ljeto, onda je tu najveći hlad, tako da guštamo sa svojim prijateljima, zezamo se… ma savršeno – otkriva Zrinka, koja je jedan dio donjeg prostora iskoristila i kao mjesto gdje je smjestila perilicu i sušilicu rublja, a u drugi je stavila traku za trčanje. Velika pomoć u stanu mi je ugrađena Bticino automatika. Da pojasnim… Pomoću Iphone aplikacije upravljam rasvjetom, roletama, grijanjem, kamerama i alarmom s bilo koje lokacije. Potrebna je samo internetska veza.

To mi je puno toga olakšalo – govori vlasnica i dodaje kako, osim što tako uspješno izbjegava paranoične situacije tipa jesmo li ugasili svijetlo ili ne, u svakom trenutku može imati na oku i svoju djecu. U stanu treba još mnogo toga napraviti, naglašavaju vlasnici. Nedostaju detalji. Primjerice, knjige koje su sada u podrumu Alanove majke ili slike koje se nalaze posvuda po podu, a vlasnici još razmišljaju kako ih razmjestiti da bi upotpunile i zaokružile ambijent stana kao cjeline.

Uživamo u svom domu. Zaista. Baš je po našem ukusu i guštu. S vremenom ćemo dodati završne detalje, ali već je sada to dom u pravom smislu. Trebate doći za ljepšeg vremena, da vidite kako lijepo dvorište i terasu imamo. Sve se zazeleni, djeca se bezbrižno igraju vani, a mi uživamo u ljepotama prirode. Obavezno morate doći i doživjeti to – govore nam Zrinka i Alan. Doći ćemo, ne brinite. Ako nam dopustite da još malo budemo u kupaonici.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:01