u gostima

Moderan dom Katarine i Josipa: Obiteljski dom od 84 četvornih metara u zagrebačkom naselju Kruge

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Vlasnici ovog stana, bračni par Katarina i Josip, otkrivaju nam da su samostalno dizajnirali svoj dom

PROFIL

  • INFO: obiteljski stan od 84 četvorna metra
  • LOKACIJA: Zagreb
  • UREĐENJE: vlasnici

Vlasnici, bračni par Katarina i Josip, otkrili su nam kako su sve sami dizajnirali unatoč brojnim izazovima koji su pritom iskakali. Evo priče!

U zagrebačkom naselju Kruge pronašli smo dom od 84 četvornih metara u koji vas danas vodimo. Stan se nalazi u zgradi iz 50-tih godina koja je kvalitetno građena. Konstrukcija je arimirano betonska, postavljena po principu rešetke što osigurava dosta mogućnosti za prilagodbu tlocrta stana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Radila se potpuna adaptacija stana, uz prenamjenu određenih prostorija. Promijenjene su sve instalacije, stolarija, podovi i zidovi. U originalnom tlocrtu stan je imao samo jednu spavaću sobu te kuhinju odvojenu od boravka. S obzirom na naše životne potrebe stan je pretvoren u trosoban stan. Cilj adaptacije bio je stvoriti trosoban obiteljski funkcionalan prostor od starog dvosobnog stana. Adaptacija je bila izuzetno zahtjevna i trajala je više od godine dana. Najizazovniji dio bio je pronalazak radnika. S obzirom na to, nerjetko smo sami zasukali rukave, pa smo tako samostalno skidali parkete, mijenjali pregradne zidove, stavljali knauf - priznaju vlasnici koji ističu kako su u konačnici htjeli dobiti dom koji je moderan, ali nije “kopiran”, već ima prepoznatljiv karakter.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Cilj je bio da se jedna tema (opeka, siva boja, drvo) provlači kroz cijeli stan, no da svaka prostorija ipak ima svoju priču

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KUTAK ZA VJEŽBANJE
Dio stana pametno je iskorišten kao mini kutak za vježbanje. Tu je i zelenilo koje odmara oči dok se vlasnici bave tjelovježbom

- Modernom izgledu doprinose trendi materijali poput mramora, kristalnih lustera, jednostavnih boja i detalja, dok je toplinu prostoru dao zid od opeke stare preko sto godina, te drvo. Naime, blagavaonski stol je od recikliranog drveta, zatim detalji u kuhinji i umivaonik u kupaonici, pločice na zidu u WC-u mitiraju drvo, a tu je i drveni pod - pričaju Katarina i Josip.

Dodaju kako im je želja bila da se jedna tema (opeka, siva boja, drvo) provlači kroz cijeli stan, no da svaka prostorija ipak ima svoju priču. Također, s obzirom da su oboje ljubitelji tamnih boja, a uzimajući u obzir da su veličine prostorija i svjetlost u stanu dozvolile korištenje istih, odvažili su se sosmisliti jednobojnu tamno-sivuu kuhinju te crnu kupaonicu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

NATURAL LOOK
Blagovaončki je stol od recikliranog drveta, a i detalji u kuhinji imitiraju drvo. Time se postigla toplina ambijenta

Ovaj stan se inače sastoji od prostrane kuhinje s dnevnim boravkom (otvoren koncept bez vrata kojima se odvaja od ostatka stana), dvije spavaće sobe, kupaonice, WC-a, hodnika i balkona.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Balkon je okrenut na južnu stranu i omogućava cjelogodišnji boravak daleko od buke
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Svaka prostorja je pomno osmišljena. Hodnik smo htjeli da odiše jednostavnošću stoga smo koristili štukature koje krase obiteljske fotografije i konzolni stolić. Također, dio koji se pokazao izrazito funkcionalnim je postavljanje mozaik pločica na ulazu u stan kako bi se zaštitio parket od cipela. Tu bi također istaknuli i visoka sobna vrata bez štokova i sa sakrivenim pantima koja se nenametljivo stapaju s zidovima. U bračnoj sobi naglasak je svakako na bračnom krevetu napravljenom po mjeri, te walk in ormaru. Druga spavaća soba koristi se kao dječja soba, stoga smo je uredili kao jednostavnu, prozračnu, funkcionalnu prostoriju koja svojim detaljima poput cvjetnog tepiha, zidnih naljepnica te mozaika obiteljskih fotografija na zidu odiše toplinom. Htjeli smo da to bude prostorija u kojoj će se naše dijete igrati i uživati, a ne samo spavati. Upravo to smo i postigli! Kuhinja i boravak, pak, čine jedan otvoreni prostor povezan s balkonom. Prostor je velik i prozračan.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

VELIKI PROZORI
Prednost stana su prozori koji se prostiru od zida do zida (širina prostorije i prozora je 4 m), što ga čini izrazito svijetlim

image
Cvjetni tepih, zidne naljepnice i mozaik obiteljskih fotografija dominiraju dječjom sobom.
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Svakako ga karakteriziraju velika tamno-siva kuhinja i kuhinjski otok, blagavaonski stol od recikliranog drveta, te dnevni boravak. Bez obzira na tamne boje koje prevladavaju u ovom dijelu stana, prostorija vizualno nije manje ili skučena. Dašak otmjenosti i potpune suprotnosti jednostavnim bojama namještaja u boravku, daje rasvjeta kojoj smo posvetili veliku pozornost. Ona je svakako nakit kuhinje i dnevnog boravka. Također, veliki prednost stana su i prozori koji se prostiru od zida do zida (širina prostorije i prozora je 4m), što stan čini izrazito svjetlim - nabrajaju vlasnici i dodaju kako je prostrani balkon okrenut na južnu stranu, a omogućava cjelogodišnji boravak daleko od svakodnevne buke i s pogledom na zelenilo.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U bračnoj sobi naglasak je stavljen na krevet napravljen po mjeri, ali i na prepoznatljivom zidu od opeke stare preko sto godina

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

A sjećaju li se neke zanimljive anegdote koja se dogodila dok su radili svoj dom iz snova, pitamo ih.

- Bilo je svega. Primjerice, suprug bankar, bez imalo iskustva u građevini, odlučio se na veliki zalogaj zvan samostaln postavljanje knaufa. Proučavao je upute za postavljanje knaufa i video tutoriale više od mjesec dana i uspješno uspio teoriju provesti u praksu. Sada zadovoljno uživa u pogledu na svoj rad - sa smješkom otkriva Katarina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:30