Moderno s retro đirom, molim!

Moderan dom u centru Zagreba

Stan bračnog para veličine 130 četvornih metara
Profil
Vlasnici:
Bračni par iz Zagreba
info:
130 četvornih metara velik stan u novogradnji
Projekt:
dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas

Bračni par, poslovni ljudi. Djeca su odrasla i ne žive više s njima. Žele promjenu. Zahtjevi pri kreiranju novog doma: praktičnost, kvaliteta, organiziranost, funkcionalnost, vizualan sklad. Otprilike tako su izgledale naše natuknice nakon nekoliko minuta razgovora s dizajnericom koja je uređivala stan.

Najjednostavnije rečeno, dvoje odraslih ljudi konačno je odlučilo ispuniti si dugogodišnju želju i podrediti životni prostor samo sebi, bez razmišljanja o tome za što bi bilo najprikladnije i najpotrebnije iskoristiti kvadrate i što bi bilo najbolje za djecu.

Ukratko, odlučili su osmisliti stan koji će svakim centimetrom biti krojen prema njihovim potrebama i guštima. Bez kompromisa. Tim su se riječima obratili dizajnerici interijera Tini Kurpez iz Studija Karas koja je dobila zadatak njihove želje pretvoriti u stvarnost.

– Prvi sastanak uvijek je vrlo važan jer obje strane procjenjuju podudara li im se način promišljanja prostora. Nakon razgovora slijedi faza u kojoj pokušavam otkriti ukus, stil, navike i želje investitora. Postavljam niz pitanja, šaljem materijale i slike, ali i očekujem da mi investitor šalje slike izvedenih interijera koje mu se sviđaju.

U ovom projektu vlasnica je donošenje svih odluka prepustila suprugu

Moram priznati da sam često u ovoj fazi dosadna i naporna, ali to je jedini put da vidim kako druga strana diše i što je nadahnjuje – priča dizajnerica koja je, prihvativši ovaj projekt, vrlo brzo dovedena u neobičnu situaciju.

Bračni par se, naime, dogovorio da suprug s dizajnericom obavlja sve razgovore, kontakte, odlučuje i dogovara se. – Obično su žene te koje preuzmu sve u svoje ruke, a muškarci se povuku, pa mi je ovo bilo iznenađujuće, no to se pokazalo kao pun pogodak jer su se sve odluke donosile brzo, a želje i zahtjevi bili su jasni i konkretni.

Izrazito moderan stil bez imalo koketiranja sa starinskim ili retrođirom i bijelo kao osnova, kombinirano s toplom bojom podova i zidova. Kratko i jasno. Uglavnom, po primanju projekta koji je arhitektonski ured izradio za ovaj stan, obrisala sam sve predviđene pregradne zidove, predviđenu opremu i slično te na nacrtu ostavila samo nosive zidove i mnoštvo instalacijskih šahtova koje nije bilo moguće pomicati – kaže dizajnerica i priznaje da nije odmah imala jasnu viziju organizacije prostora, nego se ona razvijala kako su se rješavali pojedini problemi i otvarale nove mogućnosti.

– U prostoru koji, unatoč veličini, ima dosta definiranih elemenata, koncept se redovito razvija i nadograđuje. Osim toga, nemoguće je zadovoljiti sve želje i treba birati ono što ima prednost. U ovom slučaju prednost je dana središnjem dijelu stana u kojem se najviše boravi te veličini glavne kupaonice.

Prostor za spavanje nije velik, ali je zato ugodan i intiman – objašnjava dizajnerica koja je pripremila nekoliko rješenja prostora kako bi vlasnici razmotrili različite opcije. Ubrzo su se svi usuglasili i definirali koncept, pa je uslijedila razrada detalja. – Prvo smo radili kupaonicu. To je bilo najlogičnije jer su ove prostorije redovito najsloženije, imaju najviše detalja.

Oprema za kupaonice naručuje se i čeka, a ako ne dođe na vrijeme zaustavljaju se faze građevinskih radova i sve se razvuče. Osim toga, odabir kupaonskih elemenata uvjetuje i pozicioniranje instalacija, što treba definirati na vrijeme. Nakon kupaonice, nastavili smo s pozicioniranjem rasvjete jer se instalacije za rasvjetu ugrađuju odmah pri izradi stropa i ja uvijek pokušavam izbjeći naknadna pomicanja.

Apsolutna zvijezda u spavaćoj sobi je 10 četvornih metara velika garderoba

U praksi se sve te faze preklapaju, prožimaju i rješavaju paralelno, ali na nekima inzistiram i guram ih kako ne bi zaustavile izvedbu – ističe Tina Kurpez koja nas je povela u razgledavanje ovog, 130 četvornih metara velikog stana. Iz ulaznog prostora ulazi se u središnji dio u kojem su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Iz dnevne zone ulazi se u spavaću, gdje su soba s garderobom i velika kupaonica.

Iz dnevnog boravka ulazi se i u gostinjsku sobu. Kako bi bio što je moguće manje vidljiv, ugrađena su vrata koja se mogu tretirati kao i zid, što je naposljetku ispao zanimljiv detalj.Za centralni dio stana tražili smo parket tople boje meda koji smo suprotstavili bijeloj za koju smo se odmah složili da će biti bazna boja drvenog namještaja.

Također, predložila sam da tapecirani namještaj bude u različitim nijansama prirodnih zemljanih tonova, kao i tepisi i zastori. Takav odabir boja ugodan je i opuštajući. Nadalje, zid koji se proteže kroz kuhinju i blagovaonicu tamne je boje jer ističe ljepotu bijelog namještaja, a ujedno povezuje ove dvije zone.

Trosjed te foteljice uz kamin, proizvođača Poliforma, kupljene su u Themeliji. Nasuprot crvenim lusterima, koje je investitor odabrao i koji su dali poseban pečat interijeru, u dnevnom boravku je crvena fotelja dizajnerice Patricie Urquiole, također nabavljena u Themeliji. Složili smo se da je crvene dosta i nastavili s prirodnim tonovima i bijelom.

Vuneni tepisi proizvedeni su u Hrvatskoj, u Regeneraciji Zabok, što mi je posebno drago. Stolarska radionica Studio Sto-a odradila je izvrstan posao. Njima je povjerena izrada gotovo svog drvenog namještaja – nabraja Tina Kurpez koja je posebno ponosna na to kako je na kraju ispala kuhinja. Rađena po mjeri, od lakiranog medijapana, u bijelom visokom sjaju naprosto ostavlja bez daha. – Kvalitetno je lakirana pa je vrlo otporna na habanje, što je bio jedan od glavnih razloga odabira ovog materijala. Bijela je u kuhinji vječno lijepa što je, pak, bio glavni razlog odabira boje. Kuhinja je ustvari vrlo jednostavna i praktična s nizom velikih ladica.

Viseći elementi nisu bili potrebni. Umjesto njih stavili smo samo dvije otvorene police – objašnjava dizajnerica koja je veliku pažnju posvetila i pametnom odabiru i razmještaju rasvjete. Ideja je, kaže, bila ostaviti mogućnost kreiranja različite atmosfere paljenjem pojedinih grupa rasvjetnih tijela te pojačavanjem i smanjivanjem intenziteta svjetla.

Dekorativne lampe nalaze se samo u blagovaonici i spavaćoj sobi, dok su ostala rasvjetna tijela takva da naglasak stavljaju na kvalitetu svjetla, a sama po sebi ne privlače pažnju. Ispod trosjeda ugrađene su podne utičnice pa se po potrebi uz trosjed može postaviti i lampa za čitanje. Što se tiče spavaće sobe, u njoj je apsolutna zvijezda divovska garderoba. Jedna od većih želja vlasnika bila je garderoba kao sastavni dio spavaće sobe. Sretna sam što smo je uspjeli kvalitetno uklopiti i organizirati u prostor. Garderoba je velika oko deset četvornih metara. Ostatak spavaće sobe je bazično uređen.

Zidovi su obojani u ugodnu sivosmeđu nijansu, a krevet je tapeciran u tkaninu boje prirodnog lana. Uz njega je ormarić od tamnog drveta, nabavljen u Art interijerima, što je konceptualni slijed boja koji je korišten u centralnom dijelu stana – priča dizajnerica Tina koja se složila s nama da je, unatoč tome što je cijeli stan predivan, kupaonica ta koja najviše ostaje u sjećanju. Također smo se složili da je to vjerojatno zato što uglavnom kupaonice u stanovima izgledaju isto, dosadno i kataloški hladno, no u ovom stanu to nije slučaj. – Pločice u tonovima prirodnog kamena i bijelo odlična su kombinacija.

Dojmu pridonosi i atraktivna samostojeća kada, organski oblici sanitarija i prekrasno dizajnirane slavine Goccia proizvođača Gessi. Prostor za tuširanje staklenom je stijenom ograđen od ostatka kupaonice, a pod je izveden u istoj razini i u istom materijalu. Kao i u ostatku stana, u kupaonici su organizirane različite grupe rasvjete. Lampe iznad kade šaraju po zidu i ističu lagano dekoriranu keramiku. Indirektna je smještena ispod ormarića s ogledalom i u nišu unutar tuš kabine. Upalite li samo njih tijekom kupanja ili tuširanja, izuzetno će vas opustiti – kaže.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:10