TOP INTERIJER

Moderan i elegantan: Temeljito adaptiran stan u staroj zgradi za peteročlanu obitelj

 Darko Mihalić
Predivan interijer u Parizu čije uređenje potpisuje poznati hrvatski dizajnerski studio!

U jednoj lijepoj ulici s puno zelenila nalazi se zgrada sagrađena davne 1869. godine. U njoj smo pronašli predivan interijer čije uređenje potpisuje poznati hrvatski dizajnerski studio!

PROFIL

  • Info: preuređeni stan površine 130 kvadrata u starogradnji iz 1869. godine
  • Lokacija: Pariz
  • Vlasnici: peteročlana obitelj
  • Uređenje: Mirjana Mikulec Interior Design

Place de la République jedan je od najpoznatijih trgova u Parizu i omiljena turistička točka, s dosta klubova i u blizini predivnog parka Parc des Butters, gdje se okupljaju mladi umjetnici. Upravo u tom životopisnom kvartu, ali u lijepoj ulici s dosta zelenila, ispunjenoj starim zgradama s obje strane, nalazi se stan u koji vas ovaj mjesec vodimo. Osim činjenice da je smješten u šarmantnom Parizu, i to u starogradnji iz 1869. godine, zadivio nas je njegov moderan interijer s autentičnim lokalnim štihom, ostvaren u kombinaciji više različitih stilova, uzoraka, tekstura i originalnih dekoracija. No posebno nas je privukao podatak da iza njegova uređenja stoji hrvatski studio za dizajn interijera pod vodstvom Mirjane Mikulec.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Unutar blagovaonice i dnevne zone našlo se i mjesta za dva radna kutka: u blagovaonici u sklopu zidnog regala, a u boravku odmah kod ulaza. Kako on ne bi opterećivao prostor i stvarao barijeru odmah na ulazu, odabran je stol od prozirnog pleksiglasa

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Naime, vlasnici stana, mladi bračni par s troje djece iz naše regije, koji već duže žive u Parizu, godinama prate TV emisije Mirjane Mikulec sa savjetima o uređenju interijera i tržištu nekretnina, što ih je potaknulo da joj se jave za uređenje njihova stana površine 130 kvadrata. Ubrzo je uslijedio prvi sastanak u Zagrebu, koji je zahvaljujući uspješnoj sinergiji doveo do konačnog rezultata.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Moderan i jednostavan namještaj u cijelom je stanu kombiniran sa štukaturama, a zadržana su i dva originalna stara kamina, oba još u funkciji

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

- Vlasnici su htjeli funkcionalniji prostor u smislu da dnevne prostorije, tj. socijalna zona bude povezanija, da bude udoban i moderan, ali da ostane taj autentični šarm i štih starih pariških stanova. Htjeli su dosta mjesta za sjedenje u boravku i okupljanje oko stola jer vole druženja, a vlasnica voli i detalje, pa smo na tome dosta poradili. Bilo im je bitno da imaju dovoljno prostora za pohranu i da prostor bude maksimalno iskorišten - kaže nam Mirjana Mikulec.

image
Darko Mihalić
image

Proces dizajna počeo je od pozicije i dimenzija kuhinje jer je vlasnicima to bio najvažniji dio doma

Darko Mihalić

Rušenjem zida između dnevnog i blagovaonskog prostora ostvarena je velika dnevna zona. vlasnici su Htjeli dosta mjesta za sjedenje u boravku i okupljanje oko stola jer vole druženja, ali i dovoljno prostora za pohranu s obzirom na to da njihova obitelj broji pet članova

image
Darko Mihalić

Mramorni uzorak, osim na kamenim kompozicijama na zidu blagovaonice i boravka, provlači se cijelim interijerom, a prisutan je na zidnim lampama i blagovaonskom stolu

S obzirom na izazovnu udaljenost od oko 1400 kilometara, zanimalo nas je kako je tekao cijeli proces preuređenja.

- Danas se nasreću dosta toga može iskomunicirati i dogovoriti mailom i videopozivima, kao i naručiti namještaj i detalje putem web shopa, ali je ipak bilo potrebno nekoliko puta otići u Pariz. Prije svega, vidjeti prostor, napraviti izmjeru i dogovoriti sve s vlasnicima, a nakon toga i pogledati tijek adaptacije, za koju su vlasnici angažirali tvrtku iz Pariza. To nam je uvelike olakšalo uređenje. I na koncu, prilikom opremanja bilo je potrebno nekoliko dana intenzivnog boravka. U ovom slučaju je bitan i angažman vlasnika i njihova suradnja s nama. Spasilo me u svemu što sam često u Parizu jer volim taj grad, a imam i prijatelje tamo. On je kao moj drugi dom! - ističe Mirjana Mikulec.

image
Darko Mihalić

Stan je bio u dosta lošem stanju pa je bila potrebna temeljita adaptacija, od obnove podova i zidova, nove kupaonice i gostinjskog toaleta do kuhinje i namještaja

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Stan je bio u dosta zapuštenom stanju, pa je bila potrebna temeljita adaptacija, od obnove podova i zidova, nove kupaonice i gostinjskog toaleta preko kuhinje pa do namještaja. Ipak, najviše preinaka doživjela je dnevna zona rušenjem zida između dnevnog i blagovaonskog prostora. Pozicija kuhinje ostala je ista, samo je ulaz prebačen sa strane blagovaonice, dok je postojeći, iz hodnika, zatvoren. Tako se odmah iz hodnika, koji je dobio nove podne obloge - keramičke pločice velikog formata, i puno mjesta za skladištenje, ulazi u dnevnu zonu. S druge strane su spavaće sobe, roditeljska i dvije dječje.

image
Darko Mihalić

Spavaće su sobe manje kvadrature, a opremljene su vrlo jednostavno i funkcionalno. Tapete na zidu roditeljske sobe odabir su vlasnice, a one u dječjim sobama birali su njihovi mali vlasnici, čime se postigla razigranost

image
Darko Mihalić

- Vlasnici su željeli određene komade, sam stan nam je također dosta toga diktirao pa smo se malo poigrali kombiniranjem više njih. Ima tu klasike koja stvara poveznicu s autentičnim prostorom, skandinavskog, ali i industrijskog stila. Nastojao se u svakom slučaju sačuvati duh, odnosno stil starog pariškog stana, ali u nekoj moderniziranoj verziji - kaže.

Moderan i jednostavan namještaj u cijelom je stanu kombiniran sa zidnim ukrasima, štukaturama.

- Time smo dobili miks starog i novog koji, ustvari, najviše volim - priznaje Mirjana Mikulec, dodajući kako su zidovi u bijeloj boji, a osim štukatura korištene su i tapete te dekorativne obloge od mramora, koje su donijele originalnost i eleganciju, uz malo luksuza. Mramorni uzorak, osim na kamenim kompozicijama na zidu blagovaonice i boravka, provlači se interijerom, a prisutan je na zidnim lampama i blagovaonskom stolu.

image
Darko Mihalić

Mladi bračni par godinama prati TV emisije Mirjane Mikulec sa savjetima o uređenju interijera i tržištu nekretnina, što ih je potaknulo da joj se jave za uređenje ovog stana

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Dnevna zona je velika prostorija, vizualno odijeljena od blagovaonice jednom od sofa, dok je starinski štih naglašen ogledalima s antik uzorkom. I viseći ormari u boravku napravljeni s takvim frontama. Unutar blagovaonice i dnevne zone našlo se i mjesta za dva radna kutka: u blagovaonici u sklopu zidnog regala, a u boravku odmah kod ulaza. Kako on ne bi opterećivao prostor i stvarao barijeru odmah na ulazu, odabran je stol od prozirnog pleksiglasa.

Kuhinja je uska i dugačka, organizirana u obliku slova “L”. S jedne je strane, radi stvaranja prostranosti i širine, obložena ogledalima, a veliki stilski akcent dale su i keramičke pločice koje imitiraju industrijsko staklo, samo su ovdje u sivoj paleti tonova.

- Zadržali smo i dva originalna, stara kamina, oba su još uvijek u funkciji, a toplinu smo unijeli odabirom vrlo tople nijanse hrastovog parketa, kao i prirodnim tkaninama na sjedećem namještaju, tepisima te detaljima poput ukrasnih jastuka i dekica - kaže.

image

Darko Mihalić

Mramorni uzorak, osim na kamenim kompozicijama na zidu blagovaonice i boravka, provlači se cijelim interijerom, a prisutan je na zidnim lampama i blagovaonskom stolu

Svi ormari, kuhinja, komode od iverala i medijapana rađeni su po mjeri, dok je dio kupljen u lokalnim trgovinama, a izdvaja se Maisons du Monde.

- Odabrane su neutralne boje za namještaj, uglavnom bijela, siva, bež i antracit, s crnim akcentima i onim u zemljanim, maslinastim i terakota nijansama na manjim komadima i detaljima. Ipak, prevladavaju bež tonovi, ali različitih tekstura, zbog čega prostor ne djeluje monotono - pojašnjava.

Spavaće sobe su manje kvadrature, opremljene vrlo jednostavno i funkcionalno, prilagođene vlasnicima.

- Tapete na zidu roditeljske spavaće sobe odabir su vlasnice, a mi smo je uklopili odabirom vrlo jednostavnog, svijetlog namještaja. Tapete u dječjim sobama birane su od strane malih vlasnika, čime se postigla razigranost - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 19:00