Skandinavija vs. minimalizam

Moderan stan na zagrebačkim Srednjacima koji zrači dobrom energijom

Koja dobra kombinacija! Vlasnica lijepog životnog prostora ispričala nam je kako ga je kupila, koji je potencijal u njemu vidjela, kako ga je uredila i naposljetku dobro opremila

Već prije kupnje stana konzultirala sam se s prijateljicom arhitekticom Anjom Gospodnetić o prostornom potencijalu stana i prilagodbi istog mojim potrebama.

Pritom ne mislim na sam dizajn interijera, nego na tlocrtnu dispoziciju i organizaciju prostora. Sam dizajn interijera odrađen je samostalno - odmah na početku prepričava nam vlasnica modernog stana na zagrebačkim Srednjacima u koji vas danas vodimo. Stan je to koji ima oko 60 četvornih metara i mali balkon, a nalazi se u zgradi iz 70-ih godina.

- Želja mi je bila da cijeli, stari raspored prilagodim potrebama mlade osobe. Arhitektica je dotadašnju cijelu prostornu organizaciju okrenula “naopačke”, odnosno prevela je u jezik 21. st i skrojila sukladno mojim potrebama.

Namještaj je kupljen u popularnim hrvatskim trgovinama poput Ikee, Jyska, Lesnine, Moemaxa...

INSTALACIJA

Tu prvenstveno govorimo o spajanju kuhinje i dnevnog boravka u cjelinu, odnosno zajednički prostor, što u prvotnom rasporedu nije bio slučaj, no na kraju je priča zaokružena brojnim detaljima i promjenama koje su stan transformirale od starog, umirovljeničkog, u moderan i praktičan prostor za život - opisuje vlasnica i dodaje kako je prijašnja tlocrtna dispozicija stana sadržavala hodnik, kupaonicu i četiri odvojena prostora: kuhinju, dnevni boravak i dvije spavaće sobe. U novoj prostornoj organizaciji kuhinja i dnevni boravak su jedna prostorna cjelina, a za taj sadržaj iskorištene su dotadašnje spavaće sobe - tj. sobe koje su bile najudaljenije od prostora prvotno projektirane kuhinje. Novom tlocrtnom organizacijom dobivene su također dvije spavaće sobe i open space kuhinja/dnevni boravak. Vrata prema hodniku su ukinuta te se prostor ulaza, hodnika, a zatim kuhinje i dnevnog boravka iščitava kao jedna cjelina odnosno cjelina javnog korištenja.

- Iako ovaj prijedlog nije bio na prvu prečitljiv - do tada smo uvijek kombinirali spajanje postojeće kuhinje i postojećeg dnevnog boravka rušenjem zida koji ih je odvajao - a koji je ujedno nosivi i zahvat nije nimalo jednostavan, dapače i kompliciran i skup, a na kraju s ishodom koji nije idealan jer je uključivao vidljivu gredu u prostoru. Prijedlog koji je odmah predložen i usvojen, a kasnije izveden je ujedno i najpovoljniji jer nije uključivao skupa i tehnički zahtjevna rušenja (samo pregradni zid od 6,5 cm) - a provedba kuhinjskih instalacija bila je omogućena preko instalacija kupaonice uz koju se neposredno nalazi - priča vlasnica.

Detalji čine svaki estetski lijep i topao dom, a ovdje ih je zaista mnogo, poput knjiga, zdjele s voćem...

BILJKE

Ističe kako je u cjelokupnom prostoru htjela postići dojam skandinavskog stila, no na kraju u prostoru ima i minimalizma.

Prevladavaju siva, bijela i crna na zidovima i plohama, a na podu hrastov parket. Od materijala dominira drvo, hrast na podu, elementi od oraha u dnevnom boravku i kuhinja koja je crno-bijele boje od pet mata.

- Gotovo sav namještaj u stanu je kupljen nov, izuzev stolica u dnevnom boravku koje su mi se svidjele čim sam ih ugledala. Naime, dobila sam ih sa stanom i odlučila ostaviti i preurediti. Izuzev kuhinje i elementa u kupaonici koji su rađeni po mjeri, sav namještaj je kupljen gotov. Ima tu svega, ponajviše Ikee, no ima i Jyiska, Moemaxa, Centra stolica, Lesnine... Od dizajnerskih komada bih izdvojila lampu Model od Grupe koja mi je bila velika, dugogodišnja želja te ujedno prvi komad koji sam nabavila prije nego što sam uopće “ušla” u stan i krenula s adaptacijom - otkriva vlasnica i za kraj priznaje kako stan u potpunosti odražava nju kao osobu s čime je najviše zadovoljna.

U novoj prostornoj organizaciji dnevni boravak i kuhinja su jedna prostorna cjelina, a za taj sadržaj iskorištene su dotadašnje spavaće sobe, one koje su bile najudaljenije od prostora prvotno projektirane kuhinje

- Od boja koje ga karakteriziraju i koje su ujedno glavne boje koje nosim i volim, do detalja kroz koje bilo koji gost može naučiti puno toga o meni. Volim putovanja, volim trčanje, kavu, biljke... a to je ono što čini ovaj stan - ponosno govori.

Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:10