Moderan stan s pogledom na strogi centar Zagreba

Od doma u baroknom stilu, do udobnog i atraktivnog mjesta. Pogledajte kako!

Blizina centra grada, a opet dovoljno daleko od gradske vreve, gužve i nervoznih vozača. Blizu atraktivnog starog dijela Zagreba, a opet dovoljno daleko da se probudiš uz cvrkut ptica i s pogledom na zelenilo…Upravo takvo mjesto tražila je mlada stručnjakinja za marketnig kada je kupovala stan.

Ljubav na prvi pogled

Potraga je potrajala, a onda se ukazala prilika. Dogodila se ljubav na prvi pogled i to na Tuškancu, točnije u Nazorovoj ulici. Prostrani četverosobni stan s balkonom veličine 124 četvorna metra u jednokatnici sagrađenoj krajem 70-ih godina u modernom arhitektonskom stilu s ravnim krovom. Bilo je to 2007. godine… Iako interijer nije bio zapušten i u derutnom stanju, kompletno je promijenjen jer se vlasnici nije svidio barokni stil u kojem je bio napravljen.

Pomoć arhitektice

– Prethodni vlasnici žive u inozemstvu i rijetko su boravili u stanu tako da je gotovo 20 godina zjapio prazan. Čim sam ušla u njega znala sam da je to moje novo mjesto za život, ali i to da ću ga kompletno renovirati. Uz pomoć arhitektice Mariele Žinić napravila sam kompletan makeover koji je prostoru dao novu energiju – priča mlada vlasnica. Da bi postigla što je željela uklonjeni su suvišni zidovi, srušeni su stupovi i pregrade kako bi stan ‘prodisao’.

– S obzirom da sam prije živjela u stanu od 50 kvadrata, pretrpana stvarima i namještajem, u ovom stanu sam željela čim manje stvari, minimalistički ga urediti i iskoristiti sve kvadrate prostora. Ono što smatram za najveću prednost stana jest mir. Iako sam praktički u centru, oko mene je puno zelenila i tišine – priča simpatična vlasnica i dodaje kako je terasa idealna za jutarnje ispijanje kave i čitanje s pogledom na zelenilo i uživanje u cvrkutu ptica. Cijeli interijer pun je prirodnog svjetla pa je svijetao i za tmurnih dana jer ima mnogo staklenih stijena i orjentiran je na tri strane svijeta.

Omiljeni Starck

Ono što oduzima dah je pogled: s balkona pogled ‘puca’ na Katedralu, a na sve strane vidi se brižno uređeno zelenilo i cvijeće. U stan koji se proteže preko cijelog kata dolazi se stepenicama s kojih se ulazi u jedinstveni prostor koji čini hodnik i dnevni boravak s blagovaonicom. Staklena vrata odvajaju kuhinju, a u ‘gostinjskom dijelu’ nalazi se i manji WC s umivaonikom.

Interijer je jako svijetao zbog brojnih golemih staklenih stijena i orijentacije na tri strane svijeta

Vrata odvajaju oazu mira gdje se nalaze tri sobe i kupaonica. U cijelom stanu je tamni, sjajni parket, padouk drvo. U dnevnom boravku su Natuzzi bijeli kožni kauč i fotelje, Bang&Olufsen TV i linija, Natuzzi stolić i Moooi luster. U istom prostoru ali onom dijelu koji je namijenjen za blagovanje napravljena je biblioteka dužinom cijelog zida. Također, tamo se nalazi Philippe Starck stol za blagovanje i šest prozirnih Kartell Philippe Starck Louis Ghost stolica, dok je luster iznad stola Flos.

– Kuhinja je od dnevnog boravka odvojena staklenim vratima. Riječ je o Snaidero talijanskoj kuhinji. Štednjak i pećnica su Miele, a kako šank nije bio u sklopu kuhinje odlučila sam da se napravi po mjeri. Za njega sam kupila dvije barske orange Kartell stolice – kaže i dodaje kako je u predsoblju Foscarini luster kao i dvije zidne Flos lampe iznad slika. Za gostinjski WC vlasnica je izabrala Villeroy& Boch sanitarije i pipe.

Obožava putovanja

U tzv. intimnoj zoni stana nalaze se čak tri sobe i kupaonica. Prvu sobu vlasnica zove “bijela” soba. Riječ je o radnoj sobi u kojoj se nalazi stol iz Ikee, Kartell stolna lampica, Natuzzi kauč s dva taburea, luster Midsummer od papira, te opet prozirna stolica Louis Ghost od Starcka. – I u kupaonici kao i u WC-u za goste su Villeroy & Boch sanitarije (kada, lavabo, tuš kada). U produžetku je ‘crna soba’. To je moja spavaća soba. Krevet sam napravila po mjeri jer nigdje nisam mogla naći veličinu koja mi je odgovarala.

Tu je i Kartell podna lampa, crni luster Garland light, a na zidu je slika iz Afrike koju sam dala uramiti – priča. Treća soba je pretvorena u garderobu i u njoj se nalazi ogroman ugradbeni ormar te sobni bicikl, za koji vlasnica kaže da je rijetko, ako ne i gotovo nikad korišten. Kako je vlasnica velika zaljubljenica u putovanja, stan je prepun sitnica koje je donosila iz mjesta koja je posjetila. Tako uz sliku iz Afrike, ima razne uspomene od poznatih i nepoznatih autora diljem svijeta. Od kućice od gline s Kube pa do konjića od drva iz Norveške…

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:20