Prekrasan domaći interijer

Moderan stan u centru Osijeka

Buđenje s pogledom na katedralu
Profil
Lokacija:
Osijek, Trg slobode
Površina stana i balkona:
75 m2 + 20 m2
Vlasnici:
mladi bračni par s dvije bebe
Projekt:
vlasnici

Ne znamo jeste li primijetili, ali u posljednje vrijeme Osječani imaju što reći što se interijera tiče. Tako smo ovaj put u taj lijepi slavonski grad potegnuli zbog prekrasnog stana koji se nalazi u samom centru, na Trgu slobode. Na drugom katu stambene zgrade iz 60-ih godina smjestila se prava moderna oaza. Već s vrata shvatili smo da je riječ o mladom paru koji prati trendove u uređenju interijera i da je lijepo, funkcionalno i moderno njihova misao vodilja. Osim samog interijera, oborili su nas s nogu i domaćini s najslađom dobrodošlicom, jer je svatko od njih u naručju držao po jednu jednomjesečnu bebu. A iznenađenja su se samo nizala, divan interijer i prekrasan balkon bili su samo uvod, daljnjom šetnjom nailazimo i na drugi balkon, ali vrhunac je ipak bio kada smo shvatili da se s cijele zapadne strane stana vidi osječka katedrala Svetog Petra i Pavla.

Stan je uređen moderno, minimalistički, prevladavaju neutralne boje i jednostavni geometrijski oblici koji vizualno ne opterećuju prostor, a upotpunjen je skandinavskim detaljima koji razbijaju sterilnost prostora. Baka odvodi malene blizance u šetnju, a nas u početak cijele priče uvode vlasnici. Sve je počelo prije godinu dana kada smo naslijedili stari stan iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koji je imao puno potencijala za kompletnu adaptaciju po našim željama. Nakon što smo sve svoje ideje stavili na papir te odredili budžet, adaptacija je započela.

Realizacija je trajala samo dva mjeseca, uvelike zahvaljujući tati koji se bavi građevinom pa je mogao nadgledati radove, a super je i što ima svoju uhodanu ekipu majstora. Budući da smo dotad imali riješeno stambeno pitanje, uselili smo tek kada je adaptacija bila kompletno gotova, pa sve skupa nije bilo previše stresno – pričaju nam vlasnici. Stan je iznimno prostran i svijetao. Svi zidovi i stropovi su bijeli, jer su vlasnici željeli imati čistu bazu ako požele ukrašavati zidove ili kupovati šareni namještaj i dodatke. Cijelim stanom proteže se hrastov seljački pod. Nasuprot ulaza su dječja i glavna spavaća soba, a desno i lijevo od ulaza WC i kupaonica.

Zatim se ulazi u veliki open space s blagovaonicom, kuhinjom i dnevnom sobom. Kuhinja je potpuno ugradbena, izrađena od bijelog medijapana visokog sjaja. Iza fronti se skriva hladnjak, perilica posuđa, ali i perilica rublja te brojne sitnice i kuhinjske potrepštine. Niša sa skrivenim uređajima osigurala je da prostor uvijek izgleda uredno i pospremljeno. Kuhinju i blagovaonicu odvaja kuhinjski otok iznad kojega je napa teška 25 kilograma, a koju je vlasnik držao na leđima prilikom montaže. Zanimljivo je da su cjelokupni novi raspored osmislili i nacrtali sami vlasnici, odnosno jača polovica, za koju svi kažu da je nesuđeni arhitekt.

Adaptacija je trajala samo dva mjeseca, a potpuno je promijenjen položaj zidova i raspored prostorija te su stavljene nove instalacije, podovi i stolarija

– Budući da je zgrada iz 1960. godine s rasporedom prostorija tipičnim za taj period, morali smo ga potpuno promijeniti, odnosno prilagoditi našim zahtjevima. Sami smo napravili kompletan nacrt i idejno rješenje. Stan je u potpunosti promijenio izgled. Mijenjali smo raspored zidova, prostorija, stavljali nove instalacije, podove i stolariju. Ma zapravo, cijeli stan je doživio ogromnu promjenu – objašnjavaju vlasnici i dodaju kako su osim rasporeda prostorija sami crtali i nacrte za namještaj, ormare, police, blagovaonski stol, kuhinju… – Iz postojećeg stana nismo zadržali ništa, sve je novo. Namještaj je izrađen po mjeri: kuhinja, bračni krevet i ormari u spavaćoj sobi te elementi u kupaonici i toaletu, pa čak i blagovaonski stol, a ostale komade i detalje kupovali smo posvuda.

Tako su sjedeća garnitura i tabure iz Prostorije, a ima i puno stvari iz BoConcepta, Ikee, Dizajnholika, Butlersa, ali i brojnih skandinavskih i britanskih webshopova – pričaju nam, a u tom trenutku poštar zvoni na vrata i dostavlja paket. Naime, naručili su crno-bijele kuhinjske krpe s printom slova i košaru za voće iz Finish Design Shopa. Morali smo zaviriti u kutiju i pregledati narudžbe i moramo priznati da je baš uzbudljivo kada na vrata stižu lijepe stvari.

Naša fotografkinja odmah ubacuje zanimljive krpe u kadar, a mi izlazimo na balkon. Balkon je uređen jednostavno, s garniturom od ratana, i s njega je zanimljivo promatrati prolaznike koji šetaju Trgom slobode. Trebate vidjeti pogled na katedralu i grad noću, nešto prekrasno. Super je uživati u ovoj lokaciji sada, ali je bila najgora moguća za adaptaciju. Kada smo rušili zidove, to je bila noćna mora. Kao prvo, zgrada nema lift, a kao drugo, nalazimo se u pješačkoj zoni u strogom centru grada gdje nije dozvoljeno parkirati pa je bio jako otežan pristup, odnosno doprema i otprema građevinskog materijala.

Imali smo čak i bliske susrete s policijom – smiju se, a nas zanima što su željeli postići, koja im je bila misao vodilja prilikom uređenja. – Primarno nam je bilo postići open space koji ne ograničava kretanje te s velikim staklenim površinama povezati unutrašnji prostor s vanjskim. Osim toga, važna nam je bila i svjetlost. Stan je orijentiran na jug i zapad tako da je osvijetljen prirodnom svjetlošću tijekom cijeloga dana. Dakle, željeli smo svijetao, udoban, jednostavan, prozračan i moderan prostor i mislimo da smo to i ostvarili – pričaju i dodaju kako im je najdraži dio stana kuhinja, koja je smještena centralno i u kojoj se prijatelji i gosti najčešće druže i kuhaju.

– Teško nam je izdvojiti neku pojedinost jer volimo svaki kutak našeg stana, ali ako bismo baš morali, onda bi to bila kuhinja s izlazom na balkon jer tu provodimo najviše vremena u druženju, kuhanju, ispijanju kave i drugih pića – smiju se. Spavaća soba je bijela i jednostavna pa se lako može transformirati detaljima ili posteljinom, dok je dječja ukrašena posterima hrvatskih kreativaca Dilemma Posters na jednom zidu, dok je drugi zid decentno uređen malim crnim kapljicama. – Kada smo radili prvotni nacrt stana, dječja je soba bila prilagođena potrebama jednog djeteta, no u međuvremenu se ispostavilo da stižu dvije bebe pa smo je ipak morali povećati, što smo s veseljem učinili – kroz smijeh se prisjeća mladi par.

Za adaptaciju su imali budžet od oko 30.000 eura, u što su uključeni građevinski radovi i namještanje do završnih sitnica, a s obzirom na to da je riječ o konkretnoj svoti, zanimalo nas je imaju li na kraju iskustva neki savjet, upozorenje ili preporuku za ljude koji tek kreću u adaptaciju stana. – Nama je bilo nešto lakše jer smo imali gdje biti tijekom radova. Svakako bi trebalo odseliti, pa makar i u podstanarstvo dok traju radovi u nekom prostoru jer to može dovesti do ludila. A druga važna stvar je odrediti budžet kojim raspolažete. Zatim obavezno prikupiti više ponuda i odabrati izvođače radova. I na kraju, angažirajte osobu od povjerenja koja se razumije u građevinu i koja će nadzirati tijek građevinskih radova – zaključili su vlasnici.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 06:23