Dom od 43 kvadrata!

Moderan stan u Osijeku

Fenomenalno uređen dom od 43 kvadrata!
Profil
Info:
stan od 43 m2 s terasom od 33 m2
Projekt:
dizajnerica interijera Jelena Havelka Todorovikj, vlasnica
Kontakt:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.havelkadesign.com

Iako stan ima samo 43 četvorna metra, njegov je as u rukavu prekrasna terasa od 33 kvadrata, koja nadomješta svaku pomisao za dodatnim prostorom. Stan se sastoji se od ulaznog dijela iz kojeg se bočno s desne strane ulazi u kupaonicu te lijevo u zlata vrijednu ostavu. Ravno u nastavku se otvara dnevni boravak s direktnim pogledom na veliku terasu. Kuhinja s lijeve strane prethodi dnevnom boravku, dok je desno odvojena spavaća soba. Iza spavaće sobe, kroz balkonska vrata dnevnog boravka izlazi se na malu lođu u čijem se nastavku pruža terasa cijelom širinom stana – objašnjava dizajnerica interijera Jelena Havelka Todorovikj, koja je svoj stan u centru Osijeka u potpunosti transformirala prema svojim željama i guštima.

Postojeća unutarnja stolarija u obradi hrasta izvađena je radi lakiranja u mat bijelu boju te prekrajanja zbog zatvaranja otvora za nadsvjetlo. Ulazna vrata iste obrade također su zamijenjena protuprovalnim bijelim vratima. Dovoljna visina stana pružila je mogućnost da se spusti strop u cijelom stanu i promjene elektroinstalacije radi dodatne ugradbene rasvjete. – Jedan od većih zahvata bio je kompletno razbijanje stare (iako nove) kupaonice, u kojoj su sve instalacije promijenjene radi izmještaja novih sanitarija. Radi ograničenog prostora i želje za uklapanjem određenih detalja, ovdje su spomenute kosine najistaknutije. Pokraj ormarića za umivaonik, suženog zbog pozicije zahodske školjke, dio stropa iznad kade također je ukošen kako bi se stvorila svojevrsna niša te oslobodio prostor za ugradbenu rasvjetu i zvučnik.

Ideju prati i shema polaganja keramike – ističe vlasnica. Imajući u vidu malu površinu stana, dizajnerica Jelena Havelka Todorovikj naglašava da je htjela ostaviti dojam otvorenosti i povezanosti prostora, stoga je u najvećoj mjeri koristila bijelu boju. No, kako bi izbjegla mogućnost dojma sterilnosti, kombinirala ju je s toplom teksturom drva. Namještaj u stanu je zbog prostorne komunikacije projektiran s određenim kosinama, koje su se same po sebi nametnule kao lajtmotiv stana protežući se na keramiku, zidne obloge i dekore. Osim elementa ispod TV-a, detalj se primjećuje i na pultu te niskoj pregradi koja dijeli kuhinju od dnevnog boravka. – Budući da je sve to jedan prostor, kuhinja se vizualno trebala uklopiti u ambijent dnevnog boravka, stoga su svi elementi izvedeni u navedenim obradama i bez ručkica.

Kako se vidljivi aparati ne bi isticali, odabrala sam Ora Ito liniju od bijelog stakla za pećnicu i ploču za kuhanje te Blanco bijelu slavinu i podpultni sudoper. S druge strane, dnevni boravak smireno prati kolorit i nenametljivo se nudi kao mjesto za opuštanje i uživanje u pogledu kroz veliku staklenu stijenu. Taj veći zahvat izbijanja dijela zida ispod dvokrilnog prozora i postavljanje fiksne staklene stijene bio je pun pogodak! Dojam koji sam željela ostvariti bio je prizor uramljene slike pune života. I upravo tako i jest; više od 50 vrsta biljaka nalazi se u ovoj kompoziciji betonskih žardinjera. Inače, planiranje biljaka predstavljalo je značajan zadatak u kojem sam htjela ostvariti kompoziciju određenih volumena te izmjenu cjelokupne slike tijekom različitih godišnjih doba – otkriva dizajnerica i poziva nas na apsolutni biser cijelog stana – fascinantnu terasu.

Zbog želje da unificiram interijer i eksterijer trebalo je uskladiti najveće vidljive površine. Na terasi sam koristila decking od punog drva iroka, a najočitiji primjer povezivanja interijera u eksterijer je velika obloga oko staklene stijene. Terasa je inače s dvije strane zatvorena prema susjedima dvometarskim zidom, dok je istočni, upola niži, okrenut prema otvorenom prostoru. Nedostatak je bio to što pogled na terasu imaju svi susjedi na višim katovima. Kako bih našla optimalno rješenje, poslužila sam se lomom u tlocrtu terase te napravila dvije zone natkrivanja. Oko cijele terase sam postavila čeličnu pocinčanu konstrukciju pri čemu centralni dio ima dodanu pergolu od čeličnih flahova. Bočni prilazni dio ima zavarene male obruče kroz koje je provučeno bijelo uže po razrađenoj shemi. Na taj način dobivene su dvije različite zone terase.

Iznad centralnog dijela u ljetnoj sezoni postavljaju se platna kao zaštita od sunca transformirajući je u vanjski dnevni boravak. U hladnom razdoblju tenda se lako otkloni, stvarajući više svjetlosti za zimske dane. Čista bijela konstrukcija, koja se odlično arhitektonski uklapa u cjelinu od dvije zgrade, tvori svojevrstan krov te stvara osjećaj zarobljenosti prostora koji pripada stanu. Desni, pak, dio iskorišten je za šarmantno isprepletenu puzavicu koja u proljeće cvjeta i širi predivan miris. Jednako tako, sustav žardinijera napravljen je uz zidove, ostavljajući centralni prostor slobodnim za savršeno uklopljene meni omiljene Driadine “biljke”, Clover foteljice. Svi zidovi su bijeli osim bočnog visokog, koji je obložen pomno složenom rezanom ciglom. Šarm teksture tog zida nastavlja se na meni izuzetno drag komad, stari bakin ormar koji je restauriran. No, cijela atmosfera noću poprima novu dimenziju kada se upali ambijentalna rasvjeta skrivena u žardinijerama te kad zasvira glazba iz ugrađenih vanjskih zvučnika – zaključuje dizajnerica.

Foto: Jelena Havelka Todorovikj

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2022 14:12