Interijer od 60 kvadrata

Moderan stan u strogom centru Zagreba

Nakon što je 10 godina provela u prostoru prepunom mana, vlasnica je osmislila idealna rješeja za svoj dom iz snova.

Uvijek je voljela preuređivati prostore u kojima je boravila, pa joj je nakon niza godina provedenih u podstanarstvu logičan korak bio kupnja starog stana koji može urediti prema vlastitim željama i potrebama.

Osvojio ju je stan od 60 kvadrata na prvome katu šarmantne zgrade s kraja 19. stoljeća u strogom centru Zagreba, do kojeg vode dobro očuvane kružne drvene stepenice. Imao je stropove visoke 3,3 metra i orijentaciju istok-zapad, no ono što se Valeriji, novoj vlasnici, nije svidjelo bili su loš raspored i stanje prostorija.

- Bio je to klasičan raspored starih stanova s dvije velike sobe, kupaonicom, odvojenim WC-om, malom smočnicom i vrlo uskom kuhinjom te terasom. Sve je vapilo za obnovom, prozori nisu dihtali i već su se lagano raspadali, a grijanje je bilo samo u dvije sobe, i to na plinski kamin. Ipak, stan je imao neku posebnu energiju i nakon što sam u njemu živjela deset godina, imala sam vremena dobro promisliti i točno odrediti što želim - rekla je Valerija.

ADAPTACIJA

Kao i većina kompletnih adaptacija, i ova je bila duga i zahtjevna. Podrazumijevala je gotovo šest mjeseci intenzivne pripreme i pet mjeseci radova koji su obuhvaćali djelomično rušenje zidova i pregrađivanje, podizanje i zamjenu podova, mijenjanje svih cijevi i instalacija, ugradnju centralnog grijanja, bušenje dodatnih otvora kako bi stan postao svjetliji, a sve je na koncu stajalo oko 500 eura po kvadratu.

Stan je u potpunosti uređen i dizajniran prema Valerijinoj ideji, a ona je željela funkcionalnost, originalnost, spoj starog i novog te naglasak na prirodnim materijalima. U prvoj fazi radova angažirala je arhitekta kako bi odredio pozicije i raspored električnih utičnica, cijevi za vodu, kanalizacije, centralnog grijanja i slično.

- Svi su me nagovarali da značajno spustim stropove zbog grijanja. No, nisam ih željela previše spuštati s obzirom na to da je upravo visina prostora pridonijela šarmu i atmosferi starine koja me privukla da kupim stan. Bilo mi je važno i da imam otvoreni koncept kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, minimalno jednu spavaću sobu, malo veću kupaonicu s tuš-kadom i walk-in garderobu. Sve je ostvareno, a mala terasa bila je dodatni bonus - priča vlasnica.

OBITELJSKO NASLJEĐE

Spavaća soba smještena je na istoku, a prostor za druženje na zapadu, pa je u dnevnoj sobi i kuhinji tijekom cijelog dana dovoljno danjeg svjetla.

- Ulazna vrata su mat crvene boje jer sam ljubiteljica irskih i engleskih ulaza te sam tako unijela dašak tih zemalja koje sam proputovala - objašnjava vlasnica dok nas vodi u šetnju stanom.

Ulaskom u stan nalazimo se u hodniku s čije je lijeve strane potpuno opremljena kupaonica, od pet četvornih metara, s uskim prozorčićem, tako da uvijek ima prirodno svjetlo i prozračivanje.

Iz hodnika se ulazi u prostranu sobu otvorenog koncepta površine 20 kvadrata, u kojoj su dnevna soba i blagovaonica koje krasi 60 godina stara samostojeća narančasta lampa, jednako toliko star drveni stol prebojan u bijelo te stolci čije je sjedište tapecirano u sivi pliš. U dnevnoj sobi je garnitura za sjedenje, a posebno se ističe obnovljeni drveni cipelar iz obiteljskog naslijeđa, koji je zasjao u novom tirkiznom ruhu te dobio moderne srebrne ručkice.

- Budući da sam Slavonka, velika želja mi je bila da jedan zid u boravku bude obložen ciglom. Uspjela sam naći staru ciglu koju je trebalo oprati od mahovine i prljavštine te ju kod klesara izrezati na pločice debljine dva centimetra. Keramičar ju je postavio i razmake ispunio posebnim fugama od pijeska, a potom su impregnirane. No, cigle su nakon sušenja postale sjajne, što mi se nikako nije svidjelo, pa sam svaku ručno brusila papirom kako bih im vratila mat izgled. Bio je to mukotrpan posao, ali se isplatilo jer sam dobila najljepši i najdraži detalj u svom stanu - ponosno opisuje Valerija.

RAĐENO PO MJERI

Iz dnevne zone prema zapadu se ulazi u prostranu kuhinju od devet četvornih metara. Kuhinjski elementi rađeni su po mjeri od mat bijelog medijapana, a radna ploča od drva trešnje. Visok ugradbeni ormar služi kao smočnica, spremište za posuđe i posude za recikliranje.

Iz kuhinje se izlazi na terasu s bijelom drvenom ogradicom na kojoj se može uživati tijekom toplijih mjeseci. U nastavku dnevnog boravka prema istoku manji hodnik s visokim bijelim ugradbenim ormarom, a na suprotnoj strani ulaz u walk-in garderobu.

Hodnik vodi do spavaće sobe površine 13 kvadrata s pogledom na uličnu stranu. U njoj je veliki krevet dimenzija 160x200 centimetara s drvenim ručno rađenim okvirom i kliznom ladicom za pohranjivanje posteljine i raznih drugih stvari. Dašak starine unesen je obnovljenom komodom te ogledalom i ćupovima kupljenim na Britancu.

- S obzirom na to da volim bjelinu namještaja, a u boje u detaljima, stan obiluje bijelom i sivom, koje su osvježene crvenom i tirkiznom. Prostor sam ukrasila i zanimljivim jastučnicama i torbama s neobičnim i zadivljujućim fotografijama iz raznih dijelova svijeta brenda Nadadedada prijateljice kreatorice i ljubiteljice fotografije - istaknula je vlasnica.

ISKUSTVA VLASNICE

Iako je napokon dobila dom iz snova, na kraju napominje da je s vremenom primijetila i nedostatke. Primjerice, nije zadovoljna niveliranjem podova jer se podloga giba pa se na nekim mjestima parket počinje razdvajati.

Također, nije najsretnija ugradnjom mat pločica od gresa jer se na njima vide mrlje, a osjetljive su na sredstva za čišćenje i kiseline. U minuse ubraja i ekološki lak kojim je premazan parket jer je zaključila da preslabo štiti drvo, a u kupaonici se kao problem pokazala plastična tuš-kada koja se giba kada osoba u nju stane pa ju često treba silikonizirati jer voda curi kroz pukotine.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:48