U NOVOGRADNJI

Moderan, svijetao i topao prostor: Zagrebački stan od 64 kvadrata za četveročlanu obitelj

 SAŠA ĆETKOVIĆ
Vlasnici su arhitektici uz potpuno povjerenje prepustili sve poslove oko opremanja, s obzirom na to da žive u Francuskoj

Četveročlana obitelj odlučila je kupiti stan u novogradnji na zagrebačkoj Trešnjevci s idejom da ga u početku iznajmljuju, a da ga u budućnosti prepuste djeci, kad odrastu. No, prvo ga je trebalo urediti. Na preporuku su angažirali arhitekticu Martinu Miličević Pojatina iz arhitektonskog ureda MAP2STUDIO te joj uz potpuno povjerenje prepustili sve poslove oko uređenja i opremanja, s obzirom na to da oni trenutačno žive u Francuskoj.

Stan je površine 64 kvadrata, a sadrži i dvije lođe od četiri i šest kvadrata, koje nisu bile obuhvaćene projektom.

- Stan se nalazi u novogradnji te je u trenutku dobivanja zahtjeva za izradu projekta bio kompletno završen, stoga je vlasnik želio da se usredotočim isključivo na opremanje - govori nam arhitektica.

Međutim, pri ulasku u stan odmah je primijetila nedostatak električnih utičnica u dnevnom boravku, ali i blagovaonici i sobama, dok je raspored postojećih utičnica u kuhinji bio, kaže, potpuno pogrešno postavljen.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Uz pojedine komade iz Ikee, biran je i namještaj više kvalitete: garnitura talijanskog proizvođača Fratelli Ferro, blagovaonski stol Eminence od Connubie, stolci iz Karea, bračni krevet iz Perfecte...

- Prije samog opremanja pristupili smo preinakama elektroinstalacija. Izveden je i spušteni strop u kuhinji kako bi se jednostavnije razvela točkasta ugradbena rasvjeta - opisuje.

Budući da su vlasnici željeli jednostavno uređenje unutar određenog budžeta, u interijeru je kombiniran većinom gotov namještaj s onim izrađenim po mjeri.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

- Željeli su moderan, svijetao i topao prostor. Vrlo brzo smo se složili oko tri osnovna elementa: bijele i sive boje te natur hrasta - kaže i dodaje da je kod odabira namještaja kombinirala Ikeu u elementima komode, kompozicije za TV, polica na zidu te kreveta na kat u dječjoj sobi s gotovim namještajem više kvalitete. Tako dnevnim boravkom dominira tamnosiva garnitura talijanskog proizvođača Fratelli Ferro, dok su uz blagovaonski stol Eminence od Connubie odabrani stolci iz Karea. Krevet u roditeljskoj sobi je iz Perfecte.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

- Kuhinja, ormari i obloge izrađeni su po mjeri. Namještaj po mjeri izvela je tvrtka Galleria interijeri s kojima surađujemo već više od deset godina. Izuzetno je bitno da elementi namještaja budu izvedeni kvalitetno i u potpunosti u skladu s nacrtima, što nije uvijek jednostavno - kaže, pojašnjavajući dodatno da je kuhinja izvedena od medijapana lakiranog u bijelu mat boju s radnom pločom u dekoru hrasta.

Čistih je linija s aktorima umjesto vidljivih nadgradnih ručkica. Između gornjih i donjih elemenata uklonjena keramika zamijenjena je lacobel staklom lakiranim u bijelu boju.

- Od medijapana je izvedena i obloga radijatora u dnevnom boravku te obloga nezgodno postavljenih ormarića slabe struje i osigurača koji se nalaze u samoj blagovaonici, čemu tu uopće nije mjesto. Po mjeri je izveden i ormar u hodniku, koji je morao sakriti plinski bojler i brojilo te ormar s kliznim vratima od lakiranog lacobel stakla u spavaćoj sobi - nabraja.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Kuhinja je izvedena od medijapana lakiranog u bijelu mat boju s radnom pločom u dekoru hrasta. Između gornjih i donjih elemenata je lacobel staklo lakirano u bijelu boju. Po mjeri su izrađeni i ormari te obloge

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Zanimljivi efekti reflektirajućih sjena pojavljuju se kroz samu dekorativnu rasvjetu, dok dvije visilice skandinavskog dizajna daju poseban dojam prostoru.

Najbolja odluka

- Meni omiljena zidna lampa Artemide Tolomeo i u ovom je interijeru našla svoje mjesto - kaže sa smiješkom, pojašnjavajući da je prilikom uređenja interijera, osim same organizacije prostora i izbora namještaja, jako bitna i rasvjeta.

- Bitno je imati glavnu rasvjetu, koja će dovoljno osvijetliti prostor prilikom svakodnevnih aktivnosti, ali i sporednu, ambijentalnu rasvjetu kada se želimo opustiti - savjetuje.Ipak, priznaje nam da je na jedan detalj morala nagovarati vlasnike. Veliki horizontalni radijator zamijenila je onim tvrtke Cordivari zanimljivog dizajna i specifične sive boje koja se poklapa s onom na zidu iza garniture za sjedenje.

- Na kraju su vlasnici rekli da im je to najbolja odluka koju su donijeli - smije se.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

3D model

Iako arhitekti nemaju uvijek zahtjev za preuređenjem cjelokupnog stana ili projektiranjem kompleksne adaptacije, Martina Miličević Pojatina je zadovoljna što svojim prijedlozima i konkretnim rješenjima pridonosi da prostor bude interijerski cjelovit, što je nekad, ističe, puno zahtjevnije nego kada radi na čistom tlocrtu kompletno od početka.

- Kada su vlasnici konačno uspjeli, radi situacije s koronom, doći u Zagreb, rekli su da, iako su imali realni 3D model pred sobom, stan izgleda daleko bolje uživo i da se u njemu osjećaju ugodno kao da su u nekom svom poznatom prostoru u kojem borave već godinama - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 22:13