Stan rock 'n' roll para

Moderan, urbani stan na zagrebačkom Jordanovcu

 

INFO: stan površine 180 kvadrata na zagrebačkom Jordanovcu
VLASNICI: mladi bračni par
UREĐENJE: Lotus Architecti

Ona je više htjela mekoću i toplinu, a on malo britkiji look, kožu i metal. Na kraju su došli do kompromisa i odlučili u svoj zajednički dom unijeti malo njezine i malo njegove osobnosti. U tome im je pomogla arhitektica Maja Brucić iz tvrtke Lotus Architecti, koja je za mladi bračni par u konačnici osmislila moderan, urbani stan na zagrebačkom Jordanovcu, što je i bila njihova primarna ideja. – Najvažnije je bilo uklopiti sve njihove želje u jednu skladnu priču, harmoniju.

Stan je bio u roh bau fazi kada smo krenuli s projektom pa nije bilo grubih građevinskih radova, nego su se samo izvodili obrtnički radovi i uređenje interijera – kaže Maja Brucić. I moramo priznati, čini nam se da je u stanu ipak prevladala ona muška strana, što, naravno, nije nikakva kritika. Dapače. Odmah smo primijetili kožne fotelje i kutnu garnituru u tamnijim nijansama, metalne, staklene, crne i bijele sjajne površine, moćnu crnu kuhinju, općenito zanimljiv odabir materijala…

Smeđu i zlatnu boju, koja prevladava u boravku, ublažava plava boja, odnosno slike na platnu u plavim tonovima

Da, pravi muški stan, elegantno minimalistički s pomalo rockerskom notom, a opet topao i ugodan, čemu je, očito, pridonijela ruka nježnijeg spola. No, da ne duljimo s našim osobnim dojmovima o stanu, provest ćemo vas njegovim prostorijama. Čim se uđe u stan tu je veliki hodnik s predivnim lusterom, foteljom i garderobom.

Iz hodnika se direktno ulazi u prostran i prozračan dnevni boravak s golemim prozorima i izlazom na terasu te prostorom za blagovanje, dok se lijevo nalazi kuhinja. Desno je, pak, ulaz u spavaći trakt, gdje se nalaze dvije spavaće sobe s kupaonicama. Prije svega, spomenuli smo, zanimljiv je odabir materijala: u ulaznom hodniku i dnevnom boravku zid je obložen peruanskim antracit kamenom, na podovima se u cijelom stanu nalazi bijeli troslojni parket, izrađen od hrastovine, dok su kupaonice obložene mozaik pločicama koje imitiraju metalne listiće.

U ženskoj kupaonici to je mozaik u boji starog zlata, a u muškoj, koja ima walk in shower, to je mozaik koji izgleda kao pločice titana. Ono što se također uočava cijelim stanom je dizajnerski namještaj: fotelja i kutna kožna garnitura u boravku su Natuzzi, a lampe Foscarini i Artemide. U oko nam je upao i zanimljiv stolić u dnevnom boravku, izrađen od stakla i metalne žice.

Interesantno je istaknuti i da smeđu i zlatnu boju, koja prevladava u boravku, ublažava plava boja, odnosno slike na platnu u plavim tonovima… I kuhinja nosi poznati potpis. Naime, budući da su vlasnici pravi gastronomi i istinski uživaju u hrani, posebna je pažnja posvećena upravo tom dijelu stana. – Odabir je pao na Berloni kuhinju s napom koja ima naslikanu siluetu New Yorka, grada čiji su vlasnici stana veliki obožavatelji.

A budući da vlasnica voli kuhati finu hranu, nismo htjeli štedjeti na površini kuhinje, već smo je podijelili u dva dijela. Jedan je dio kuhinje specijalno stoga dizajniran za vlasnicu, odnosno za njezinu veliku zbirku knjiga iz područja kulinarstva, te je opremljen audio i LCD sustavom.

U tom se dijelu nalazi i vinski dio za butelje te barski stolić sa stolcima, koji je ustvari u ulozi otoka jer služi i kao radna ploča u pripremi hrane – kaže arhitektica Maja Brucić. Što se tiče spavaće sobe, opremljena je bijelim kožnim krevetom s obloženim uzglavljem u smeđoj keramici, sa svake je strane noćni ormarić od lakiranog medijapana te preko puta ormar na kojem su golema ogledala. Druga spavaća soba je dječja.

Foto: Biljana Bilvajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:25